Пълна характеристика на остеопения: същността на заболяването, причини, симптоми и лечение

Пълна характеристика на остеопения: същността на заболяването, причини, симптоми и лечение

4922
0

Остеопения – заболяване на костите, при която се случва намаляване на минералната плътност и обем на костна тъкан след завършване растежа на организма (след 30 години). При тази патология всички кости изложени на ускорено стареене: те преждевременно става по-тънки, крехки и чупливи. В 80% от случаите болеят жените след 50 години.

Характеристика на остеопения

Само по себе си заболяването не е животозастрашаващо, но коварна с дълго асимптоматично течение (месеци, години) и опасни последици. В 95-96% от случаите при остеопения няма никакви симптоми, докато не възникнат усложнения. Се потвърждава диагноза само с помощта на инструментални методи на изследване (дензитометрия – специално рентгеново изследване на костната плътност).

Здрава кост и остеопения
Разлика между здрава кост и остеопения

Типична проява на болестта – фрактури на костите. Те се дължат от незначителни наранявания или при натоварване (натъртвания, удари, падания, пренасяне на тежести). Остеопения в 76-80% от случаите е причина за фрактури шийката на бедрената кост, а също и на компресионни фрактури на лумбалните прешлени.

Лечение на болестта е комплексно консервативно: спазване на съхраняващ режим на физически натоварвания, обогатена с калций диета, прием на лекарства, премахване на причинни фактори. Ако такава терапия в комбинация със спазването на мерките за превенция да се започне преди възникването на усложнения (фрактури) – процес на загуба плътността на костите може да се спре.

Лечение съвместно се занимават няколко специалисти: ортопед-травматолог, ендокринолог, терапевт.

В тази статия ще се запознаете с причините и особеностите развитието на остеопения, методи за диагностика, лечение и профилактика на болестта.

Същността на заболяването

Същността на остеопения – намаляване плътността и обема на костите за сметка на загуба на минерали и изтъняване ги кортикалния (корков, повърхностен) слой. Костната тъкан губи калций и фосфор, става крехка и изложена към счупване на фона на физически натоварвания или увреждания (леки падания, удари), които нормално никога не предизвикват фрактура.

Фрактура главата на бедрената става поради остеопения
Фрактура шийката на бедрената става поради остеопения

Типични характеристики, по които остеопения се различава от други заболявания на костната плътност (остеопороза и остеомалация):

 • Това е резултат на ускорено стареене на костите.
 • Да заболеят могат само лица с вече напълно образуван виртуален скелет (след 30 години).
 • Се засягат всички основни кости на скелета (гръбначен стълб, бедрото, раменете, таза). При огнищни форми на остеопения крехка става само една от костите (например, околоставни участъци на костите при артрит).
 • Степента намаляването на минералната плътност на костите (наситеността на калций и фосфор) при остеопения – лека, незначителна. При остеопороза тя е по-изразена.
 • Вероятността от развитие на тази болест има при всеки човек.
 • Време на поява и скоростта развитието на остеопения зависят от първоначалната степен насищане костите с минерали (калций и фосфор). При жените тя е по-ниска (ниска издръжливост на костите), отколкото при мъжете, така че те болеят по-често.

На базата на гореизложеното може да се каже, че остеопения – процес на преждевременната загуба на минерална плътност на костите при хора с завършено формиране и растеж на костната тъкан (след 30 години), проявяващ с умерена степен намаляване здравината на костната тъкан. Такова нарушение е предшественик на по-тежки заболявания – остеопороза.

Причини, рискови фактори

Причини за развитието Факторите на риск
Генетично предразположение Наличието на болестта у близки роднини
Ендокринни нарушения: намаляване или повишаване нивото на яйчникови хормони (естроген), намаляване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и мъжкия полов хормон – тестостерон Болни със заболявания на ендокринната система
Жените на възраст над 60 години и в периода на менопауза (възрастта на прекратяване на менструалната активност на матката)
Мъжете след 70 години,
Болни от захарен диабет
Недостатъчен прием в организма витамини (витамин Д3) и минерали (калций, фосфор) Изтощение на организма, причинено от всякакви тежки заболявания на вътрешните органи
Недостатъчна консумация на храни, които съдържат витамини, калций и фосфор.
Заболявания на храносмилателната система, свързани с нарушаване на усвояването на полезни вещества (диария, язвена болест, възпалителни процеси)
Токсични въздействия върху организма, прием на лекарствата Продължително лечение с лекарства хормони на надбъбречните жлези (глюкокортикоиди) или на яйчниците (естрогени, орални контрацептиви)
Химиотерапевтично лечение при ракови заболявания
Радиоактивно облъчване
Неправилен начин на живот Ниско ниво на физическа активност (заседнала работа или други фактори, водещи до това, че човек малко се движи)
Вредни навици: алкохол, тютюнопушене

Характерни симптоми

Остеопения – коварно безсимптомно болестно състояние. Прояви се появяват само в процеса на присъединяване усложненията – фрактури на костите. У 75-76% от пациентите заболяването се открива след появата на така наречените патологични фрактури: костите са толкова крехки, че се разпадат под действието на незначителни наранявания.

Характерни симптоми на остеопения
Най-разпространени места, където може да се случи фрактура на костите при остеопения

Най-често се случват фрактури на шийката на бедрената кост и на лумбалните прешлени – това може да се случи при удар или падане, нараняване, повдигане и преместване тежестта. Крехки стават и други части на костната система (рамото, бедрото, предмишницата, прасеца).

Ако някакви фрактури на костите се срещат често (например няколко пъти в продължение на 3-4 години), това е показателно за остеопения. Костите лошо се срастват (на 3-4 месеца по-дълго, отколкото при здрави хора).

Над 55% от фрактури на прешлените на фона остеопенията – компресионни или частични (по тип на пукнатини): т.е. отломки на костите се притискат един в друг и не предизвикват болки, докато не настъпи разрушаването на прешлена.

Как се поставя диагноза?

Остеопения може да бъде открита само със специални методи на изследване. Обичайната радиография на костите не разкрива дадено заболяване. Основният метод за диагностика – дензитометрия, с помощта на която измерват минерална плътност на костната тъкан. Най-често изследване на бедрена кост, прешлена, по-рядко китката.

Полученият показател на минерална плътност в сравнение със средно статистическите норми за хора на същата възраст и пол, че и изследваните. Това е показател Z. Също така се прави сравнение (изчислена стойност) с норма за 30-годишен мъж от същия пол – показател Т. Той е по-значим.

Съотношение на минерална плътност на Т-показател Обяснения
-1 и повече Норма
От -1 до -2,5 Достоверно свидетелство на остеопения
По-малко от -2,5 Признак на остеопороза

Познавателна статия:  Лечение на остеопороза, лечебна физкултура

Как се лекува болестта

Лечение на остеопения комплексно консервативно (лекарства, корекция начина на живот, диета, преодоляването на налични заболявания) с оглед на индивидуални особености на заболяването при конкретния пациент.

Нормализиране начина на живот

Да се започне лечение на остеопения трябва винаги от отстраняване на фактори, които допринасят за неиното развитие и прогресиране, а именно:

 • да се изключи тежки физически натоварвания;
 • да се збягват наранявания;
 • да се прави лечебна гимнастика;
 • да се води подвижен начин на живот, да практикувате активна почивка, често да идвате на свеж въздух;
 • да се откажете от употреба на алкохол и тютюнопушенето;
 • да се откажете от професионални дейности, свързани с всички видове вредно въздействие (химикали, радиационно облъчване, прекомерни вибрации и други).

Правилно хранене

Диета на пациенти с остеопения трябва да бъде обогатена с:

 1. калций и фосфор;
 2. витамин Д3;
 3. белтък;
 4. различни витамини и минерали (витамини от група В, С, РР, селен, цинк, магнезий).
Правилно хранене при остеопения
Наситеността на храни с полезни вещества

В 30-35% от случаите остеопения се лекува с помощта на диета, лекарства не са необходими.

Препоръчителни храни: извара и други млечни продукти, яйца, зеленчуци и плодове, ядки, месо, бобови растения, хляб с трици.

Лечение на съпътстващите заболявания

Една от причините за появата и развитието на остеопения – различни нарушения в работата на ендокринната система и вътрешните органи. Така че едновременно с нея трябва да се лекува други налични заболявания.

Пациенти трябва да огледат различни специалисти: терапевт, ендокринолог, гинеколог; също се предлага изследване на кръвта.

Медикаменти

Основни лекарства за лечение Лекарства за тези, при които остеопения прогресира
Калций (Калцин, Калций Д-3-Никомед, Калций актив, Остеокар) Бифосфанати: Алендронат, Рекласт, Ризедонат. Средства ефективни, но продължителен прием се свързва с висока степен на вероятност за странични ефекти. Самостоятелно и безконтролно прилагане е недопустимо
Витамин Д3 (Аквадетрим) Аналози хормона на калцитонин (Фортикал, Миакалцик)
Аналози хормона на паращитовидните жлези – паратгормона: Терипаратид (лекарство Форстео)
Коментар: повечето от съвременните лекарства от лявата колона – комплексни, т.е. съдържат необходимото дневно количество на витамин Д3 и минерали (предимно калций и фосфор). Затова дозата на определени лекарства се съгласува с лекуващия лекар. Нехормонален стимулатор на костните клетки, ръст на които зависи от нивото на естроген: Ралоксифен (аналог на Евиста)
Заместително лечение с хормони на щитовидната жлеза и яйчниците (L-тироксин, естроген)

Профилактика на остеопения и нейните усложнения

Методи за профилактика до голяма степен се пресичат с методи на лечение.

Специфични препоръки за профилактика на болестта и нейните усложнения:

 1. Годишно проучване (дензитометрия) на хора, изложени на риск: това е показано на жените с възраст над 60 години, мъже след 70 години, на всички болни след 50-години с фрактури на всички кости, жените с ранно настъпването на менопаузата, всички болни със захарен диабет; хора, които приемат глюкокортикоиди.
 2. Дензитометрия при пациенти с остеопения – два пъти в годината;
 3. Подвижен начин на живот, който изключва като физическо пренапрежение, така и ниската физическа активност.
 4. Хранене, богато на калций и други минерали.
 5. Пребиваване на свеж въздух и слънце.
 6. Отказ от вредни навици.
 7. Занимания с физкултура

Остеопения – проблем, който се среща по-често, отколкото се диагностицира. Това се дължи с недостатъчно информиране хората за съществуване на такова заболяване. Не забравяйте за нея и пазете своето здраве!

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР