Оток на коляното причини и лечение

Оток на коляното причини и лечение

4280
0

Почти всички заболявания и травми на колянната става са придружени от развитието на подуване и възпаление на меките тъкани. Ако имате оток на коляното и при това боли – причини могат да бъдат много.

Причини оток на коляното
Много заболявания на колянната става са придружени от развитието оток на коляното

Възможни причини на оток и болка

 • Увреждане на коленните връзки. При скъсване, разтягане или друго увреждане на ставните връзки на коляното то видимо се подува, се появява силна остра болка и чувство на нестабилност. Например, ако повредена предната връзка – силна болка и нестабилност на става няма да ви позволи да стъпите на болния крак, да ходите ще бъде почти невъзможно.
 • Възпаление на сухожилията – тендинит. Сухожилия – дебели плътни влакна на съединителната тъкан, с помощта на които мускулите са прикрепени към костите. При тяхно раздразване, възпаление или увреждане коляното се подува, а при ходене, бягане или различни движения в става се появява остра болка.
 • Възпаление на ставната торбичка (бурсит) води към възпаление, ярко изразени тумори и зачервяване на меките тъкани около колянната става. При флексия на крака възниква рязка болка.
 • Изместване капачката на коляното придружено с подуване, дискомфорт, затруднено ходене. При изправяне на крака болката се усилва, понякога да изправите крака до края не се получава.
 • Натъртване на коляното придружено от подуване, зачервяване и болка при движения.
 • Ревматоиден артрит – изтощително хронично заболяване, при което коляното може да е постоянно подуто и да боли при всяко движение, особено силно сутрин.
 • Остеопороза придружен от подуване и болки с различна степен на изразеност, при движение на става възниква дискомфорт. Често болката метеозависима (се увеличава пред всички климатични промени).
 • Септичен артрит придружен с подуване, зачервяване, болка, понякога повишена температура.
 • При подагра коляното боли, се подува, се появява зачервяване, изведнъж се появява силна болка, която трае няколко дни, а след това затихва.

Както виждате, причини за появата на тумори, болки и оток в коляното са много и сами да определите защо те се появиха точно във вашия конкретен случай – невъзможно. За това трябва да се потърси лекарска помощ!

Познавателна статия:  Периартрит на колянната става: причини, симптоми и лечение

Методи за диагностика и лечение

След разглеждане на болното коляно лекарят може да назначи рентгенологично изследване, компютърна томография (КТ) или ядрено-магнитен резонанс. Ако възможно наличие на инфекции – се налага кръвен анализ. В някои случаи за уточняване на диагноза се извършва пункция на става: през малка пункция се взема за анализ кръвна проба или вътреставна течност.

Лечението ще зависи изцяло от установена диагноза.

Пред лекарска помощ

Ако чувствате силен дискомфорт и интензивна болка в коляното – преди да отидете към лекар, можете да се опитате да свалите тези симптоми. Ето методи за бързо домашно лечение:

 • Дайте на коляното почивка, опитайте се по възможност не натоварвайте болния крак.
 • На 15-20 минути приложите към става лед за да се намали подуването и болката. Ако лед под ръката няма – можете да се възползвате с всеки предмет от фризера (ще подхожда и пакет замразени равиоли и парче замразено месо).
 • Компрес настойка от цветове на див кестен. На 50 г цветове вземете 500 мл водка, смес оставете в стъклен съд седмица на сухо и хладно място, след това разтрийте коляното през нощта или при засилване на болката.
 • Компрес от смес йод, камфоров, медицински спирт (взети в съотношение 1:1:1) и 10 хапчета аналгин. Аналгин се разтваря в смес от спиртове и йод, направете компрес на болното коляно. Дръжте около 30 минути, след това когато болката ще утихне, внимателно измийте с топла вода и ходете някакво време.

Ако се получи да оттеглите болка – това не е причина да отлагате посещение на лекар. Не чакайте усложнения, опитайте се да решите проблема веднага!

Рискови Фактори

Да получите оток на коляното или да заболеете с артрит може всеки един от нас, но има една категория хора, които постоянно са изложени на риск:

 • Хора с наднормено тегло. Излишно тегло значително увеличава натоварването върху коленете, дори и при нормално ходене, поради което ставите могат да се деформират и разрушават.
 • Хора, чиято дейност свързана с високи физически натоварвания, например, спортисти.
 • При жените след 40-годишна възраст значително се увеличава риска от развитие на остеопороза, също така като цяло представители на нежния пол са по-склонни към разкъсване на коленните връзки, отколкото мъжете.
 • Хора, водещи заседнал начин на живот, при които се наблюдава липса гъвкавост на мускулите. Такива мускули по-лошо поддържат коляното и не изглаждат натоварването върху него.
 • Хора с определени анатомични особености, например плоски стъпала или крака с различна дължина.

Ако знаете, че сте изложени на риск – опитайте се да не натоварвате прекалено коляното си без причина. Хората с наднормено тегло струва да се мисли за корекция начина на живот и хранене, защото наднорменото тегло се отразява не само върху ставите, но и на сърцето, кръвоносните съдове и други вътрешни органи. И не се отнасяйте към здравето си с лека ръка – болка и оток на коляното трябва да бъде повод бързо да се обърнете към лекар.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР