От какво има болки в сухожилията?

От какво има болки в сухожилията?

13131
0

Сухожилия – това е съединителни тъкани, с помощта на които мускулите са прикрепени към скелетните кости. Сухожилията състоят от лъчи на колагеновите влакна. Въпреки здравината на сухожилията, при физическо претоварване и твърде усърдно спортувате, в тези тъкани може да се развиват патологични процеси.

Болки в сухожилията, причини
Как се развиват болки в сухожилията

Причини на болки в сухожилията

При развитието на патология а сухожилията, болката може да възникне и при най-незначителните движения или докосване в областта на поражението. Затова пациента трябва постоянно да държи под контрол обичайната двигателна активност. Това, от своя страна, води до липса движение на става, който най-близо до зоната поражението на сухожилията.

Към основни причини болки в сухожилията се отнасят: физически наранявания, тендинит, теносиновит и тендиноза.

Физически претоварвания, като правило, водят до разрушаване на съединителната тъкан. Това се случва далеч не веднага, тъй като сухожилията притежават висока издръжливост. Но постоянни и редовни високи натоварвания на тези тъкани отслабват я, разтягат и прекъсват, т.е. водят до дегенерация на тъканите. Към този процес могат да допринесат: възпаление, нарушен метаболитен процес, честа хипотермия, нарушение на кръвоснабдяването.

Основните симптоми разкъсване на сухожилията са: двигателна ограниченост в областта на поражението, подуване, остри болкови усещания, които се засилват в момент на движение.

Тендинит – втората често срещана причина за болки в сухожилията. Този вид заболяване е най-често при хора, които дълго време намиращи се в една неудобна позиция (седнала работа и така нататък). При това човек не се грижи за стойката. Втората категория хора, които са податливи за развитие на тенденит – спортисти, които не правят разтягане преди тежки натоварвания. Също така тенденит може да бъде причинен от артрит, болезнено местоположение органите на опорно-двигателния апарат, чести инфекции, подагра, индивидуална непоносимост към някои лекарства.

Симптоми на тендинит: нарастващи болки в големите пръсти на ръцете, лактите, раменете, бедрата, коленете, петите. Болките са остри и с постепенно увеличаване.

Тендиноза – дегенеративен процес в сухожилната тъкан. В него няма възпаление, а възниква вкостеняване на хрущялната тъкан между влакната на сухожилията. Се образуват костни израстъци, към които се отнасят шпори и шипове.

Познавателна статия:  Най-важното за разтегнато сухожилие на коляното

Лечение на болка в сухожилията

Лечение на сухожилията може да бъде оперативно или консервативно. Хирургична операция се изисква при разкъсване на сухожилията.

Консервативното лечение е насочено и към премахване на симптоматична болка, и към премахване възпалението на сухожилията.

При инфекциозен тендинит се назначават общоукрепващи лекарства, антибактериални лекарства. При асептичен тендинит се прилагат нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Сред допълнителни терапевтични начини най-ефективни при болки в сухожилията: лечебна гимнастика, физиопроцедури, ултравиолетови лъчи, ултразвук, микровълнова терапия.

Лечение болки в сухожилията
Лечение на болка в сухожилията

За облекчаване на отоци и да се възстанови процеса на кръвообращението може да се прилагат противовъзпалителен пластир на мястото на засегнатото сухожилие.

Достатъчно ефективни при болки в сухожилията някои методи и народна медицина. Например, сок от череша перфектно премахва възпаление на сухожилията. Трябва да се настои във водна баня 3 супени лъжици пресни плодове череша (налейте чаша вряща вода) в продължение на 10 минути. Приемайте отвара по две супени лъжици 3–4 пъти на ден.

Или да направите алкохол тинктура на дялове от орехи. Можете да разтривате болезнени сухожилия с нея.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР