Остри болки в коляното. Какво да правя?

Остри болки в коляното. Какво да правя?

248
0

Заболявания на ставите са едни от най-старите проблеми на човечеството. За съжаление, към днешна дата тези болести с всяка изминала година се превръщат и засягат не само хората в напреднала възраст, а и по-младото поколение. Като правило, най-много страдат коленните стави, тъй като те са подложени на силно напрежение и голямо натоварване.

Остри болки в коляното
Основни причини възникване болки в коляното

Много често на различни нарушения и патологии съпътствуват като пищялни, остри болки в коляното. Има достатъчно голям брой причини, които причиняват това нарушение и за всеки отделен случай е необходима консултация със специалист и при необходимост нужно лечение.

Причини, които причиняват това състояние

Остра болка в коляното може да бъде причинена от редица причини, основните от тях са:

  • Различни травми, които водят до увреждане на сухожилията и ставните връзки. Най-често това са силни физически натоварвания, синини, навяхвания и др.
  • Скъсан менискус в става на коляното. Това състояние придружено от силна и остра болка.
  • Смесването капачката на коляното често причинява силна болка, подуване. Особено силна болка се появява в колянната става при флексия.
  • Бурсит. Това заболяване с възпалителен процес в торбичка за течност на става, това често е причина за болезнени усещания.
  • Артрози и артрити. Остра болка в става на коляното при артрит, се появява на фона на разнищване на хрущяла. При артрит болка причинява силен възпалителен процес.

Какво да се прави, когато се появява остра болка в коляното

За да се разбере какво трябва да правите при остра болка в става на коляното, първото нещо, което трябва да се определи причината за възникването я. Ако остра болка е следствие от травма или прекомерни физически натоварвания, пациентът трябва да бъде напълно да изключи движение. Освен това може да се подложи студено на коляното, а след това незабавно да се потърси медицинска помощ. Остра болка в колянната става, която настъпва през нощта, може да е сигнал за венозен застой, често причина за това състояние е липса на физическа активност. Това нарушение води до редица сериозни заболявания, така че навременна терапия необходима за всеки случай.

Когато силни болки в коляното, предизвикани от заболявания на ставите или някакви други нарушения, трябва да се намали натоварването на става и също така задължително да идвате кът травматолог или ортопед и да започнете лечение.

Познавателна статия:  Шипове в коляното - симптоми и лечение

Лечение на остри болки в коляното

Лечение остри болки в коляното
Лечение на остри болки в коляното изцяло зависи от причините за възникването му

Лечение на остра болка в коляното в голяма степен зависи от причината за появата я и включва няколко основни техники. Това е, преди всичко, лекарствена терапия и хирургична намеса. Също така като допълнително лечение се използва физиопроцедури, различни видове масажи, калолечение и др.

Консервативното лечение насочено към отнемане на острата болка в коляното, премахване подуване и възстановяване подвижността на ставите. Обикновено на болните се предписват лекарства, които имат болкоуспокояващи и противовъзпалително действие, при силна болезненост лекарство се инжектира директно в ставите.

Когато в коляното се наблюдава болка и криза, често това е свидетелство за разрушаването хрущяла. За неговото възстановяване се препоръчват като хондропротектори, които помагат за възстановяване целостта на хрущяла и подвижността на ставите. В сложни случаи се обръщат към хирурзите.

При поява остри болки в коляното, не си струва да паникьосвате, съвременната медицина е в състояние да окаже експертна помощ и връщане на пациента към обичайния за него начин на живот.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР