Остеопороза на костите, причини

Остеопороза на костите, причини

973
2

Остеопороза – е прогресивно системно заболяване, при което се поразява човешки скелет, намалена плътност и нарушена структура на костната тъкан.

При остеопороза се нарушава сложната костна архитектура, костта става лека и податлива на фрактури дори при незначителни натоварвания.

  • Постклимактерически остеопороза – остеопороза свързан с намалена продукция на женски полови хормони.
  • Старчески остеопороза – остеопороза свързан с общото стареене на организма, намаляване на теглото и здравината на скелета след 65 години.
  • Кортикостероиден остеопороза – възниква при продължителна употреба на хормони (глюкокортикоиди).
  • Вторична остеопороза – възниква като усложнение при диабет, онкологични заболявания, хронична бъбречна недостатъчност, болести на белите дробове, хипертиреоза, хипотиреоидизъм, хиперпаратиреоза, липсване на калций, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, хроничен хепатит, болест на Крон, продължително приемане на лекарства алуминий.

Причини за остеопороза

В развитието на остеопороза играе роля нарушаване на равновесието в ремодулирование на костната тъкан. В процес на постоянно обновяване на костната тъкан участват клетки – остеокластити и остеобласти. Един остеокластитите разрушават толкова много костна маса, колко генерира 100 остеобласти. За попълване (минерализация) на костни лакун, причинени от остеокласти за 10 дни остеобластите необходими 80 дни. При повишаване на активността на остеокластитите (по различни причини) разрушаването на костната тъкан става по-бързо, отколкото нейното формиране. Се изтъняват и се перфорират трабекуларните пластини, се случва деструкция на хоризонтални връзки, увеличава крехкост на костите, крехкост – че е заплашва от фрактури на костите.

Причини за остеопороза

В норма връх набор от костна маса се пада на 16 години, формирането на костите преобладава над резорбцията. В 30 – 50 години формиране и резорбция се случва приблизително с еднакви темпове. С напредване на възрастта се ускоряват процесите на резорбция на костната тъкан. Годишната загуба на костна тъкан до 50 години – 0,5 – 1%, в първата година след менопаузата – 10%, допълнително 2 – 5%.

Познавателна статия:  Симптоми, лечение на миозит

Рискови фактори за развитие на остеопороза:

женски пол,
семейни случаи на остеопороза,
напреднала възраст,
нарушение на менструалния цикъл,
заседнал начин на живот,
прилагане на кортикостероидни хормони, антиконвулсанти, гепарин, тироксин, антацидни средства, съдържащи алуминий,
нисък ръст,
тънки кости,
ниско тегло.

Променливите рискови фактори – (може да ги засегне):

тютюнопушене,
злоупотреба с алкохол,
кофеин,
заседнал начин на живот,
малко консумация на млечни продукти,
недостатъчна употреба на калций,
дефицит на витамин Д3,
излишна консумация на месо.

« Продължение на статията: Симптоми и диагностициране на остеопороза »

2 коментара

    • За лечение на остеопороза необходима консултация с няколко лекари: ендокринолог, ортопед, ревматолога и травматолога. Лечението се провежда под надзора на рентгенолог.

НАПИШИ КОМЕНТАР