Остеомиелит симптоми и лечение

Остеомиелит симптоми и лечение

2837
2

Остеомиелит се нарича възпаление на костния мозък, вълнуващо също и корково костно вещество (Хаверсови канали) с надкостницата. По този начин понятието остеомиелит допълнително включва остеит и периостит.

Обикновено остеомиелит е гноен, който, от своя страна, се разделя на остър и хроничен.

Остеомиелит
Обикновено остеомиелит е гноен

Обикновено заболяването засяга костите на подбедрицата, раменната и бедрената кост. Освен това, се случва остеомиелит на гръбначния стълб (спондилит), а също и на долната и горната челюст (одонтогенен или травматичен).

Какво провокира развитието на остеомиелит

Гноен остеомиелит често се наблюдава при деца в доста ранна възраст (при новородени), в период, когато костите, само започват да се развиват и да растат и се продължава до около 20 години. На тежестта и скоростта протичането на болестта влияят много фактори, като естеството на инфекцията, степента на устойчивост на организма и така нататък.

Да го предизвика могат всички гноеродни микроорганизми, като:

 • стафилококи, стрептококи;
 • смесени кокови инфекции;
 • тифозна пръчица Еберт, пръчица N-паратифозна;
 • чревни пръчици, диплококи и много други.
 • освен това, източници на инфекция могат да служат местните инфекциозни процеси:
 • флегмони, циреи, панариции;
 • гнойни и възпалителни заболявания на ставите;
 • кариозни зъби;
 • възпаление на средното ухо и придатъчни кухини на носа;
 • рожа, инфектирани рани, болки в гърлото и други заболявания.
Познавателна статия:  Болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилит) лечение и диагностика

Видове на остеомиелит

Бактериите могат да попаднат в кръвта по два начина: вътрешен и външен. В зависимост от това, има два вида на остър остеомиелит:

Ендогенен (хематогенен) остеомиелит

Възниква ако патогени на гнойната инфекция бяха занесени от отдалечено огнище чрез кръвта.

Този вид обикновено се развива при деца, почти една трета от тях се разболява през първата година на живота. При възрастни много рядко се среща развитие на хематогенен остеомиелит, най-често това е рецидив на претърпело в детството заболяване. Обикновено се засяга бедрената кост и голямия пищял, а понякога се случва и множествено костно поражение.
Разграничават основни форми на заболяването:

 • Септико-пиемична. За нея е типично остро начало с ярко изразена интоксикация. Вероятно вдигане на температура до четиридесет градуса, главоболие, повръщане, припадъци, втрисане, загуба на съзнание. У пациента чест пулс, се понижава налягането. Около втория ден в областта на лезиите се появява много силна болка, оток на меките тъкани, кожата става гореща и червена. През 1-2 седмици в меките тъкани се събира течност, а в мускулите прониква гной, образувайки межмускулна флегмона.
 • Местна. Общото състояние може да остане на задоволително и да се съпроводя от симптоми на локално възпаление на меките тъкани или кости.
 • Адинамична (токсична). Тази форма се среща доста рядко и се характеризира с мощен старт с преобладаване на симптоматика на остър сепсис.

Екзогенен остеомиелит.

Той възниква вследствие на наранявания. В зависимост от начина на въвеждане на инфекцията този вид заболяване може да бъде:

 • Посттравматичен. Възниква в резултат на открити фрактури на костите, когато раната е замърсена в момента на травмата. Особено се увеличава риска от заразяване при фрагментирани фрактури, при обширно увреждане на меките тъкани, при тежки съпътстващи увреждания, както и в случай на намаляване на имунитета и съдовата недостатъчност. При посттравматичен остеомиелит се случва поражение на всички участъци на кост. Ако фрактурата линейна, то зоната на възпаление, обикновено е ограничена само с място на фрактурата, при фрагментирана фрактура гноен процес се разпространява и в други области.
  Заболяване се съпроводя с повишена температура, главоболие, обща слабост, анемия, повишаване на СОЕ, левкоцитоза. Възниква оток на тъканите в областта на фрактура, те стават хиперемирани и болезнени. От раната в голямо количество се отделя гной.
 • Огнестрелен. Обикновено се появява при обширни поражение на меките тъкани и костите. Развива се на фона на психологически стрес, заради какво съпротивлението на организма се намалява.
 • Общи симптоми на огнестрелен остеомиелит приличат на симптоми на посттравматичен, местните са изразени по-слабо: подуване не на толкова силно, а гной се отделя много по-малко. За поражение с остеомиелит можете да се досетите, след като видете признаци на промени на травмираната площ: тя накърнява и на повърхността я се образува сива патина. След това възпаление отива на всички костни слоеве.
 • Послеоперационен. Възниква в резултат неспазване правилата на антисептици по време на провеждане на ортопедични операции или при лъчев остеомиелит.
 • Контактен. Този тип възниква в резултат на протичането на гнойни процеси в меките тъкани, които обграждат кост. Най-често разпространение на инфекция се случва при абсцеси на четката, при панариции, а също при обширни рани на космати места на черепа. При това се наблюдава увеличение на подуване и засилване болката в засегнатата област.
Остеомиелит
Възможно пълно възстановяване на костната тъкан при остеомиелит

Ако огнища на възпаление малки, то при условие преминаване на навременен и цялостен лечебен курс възможно пълно възстановяване на костната тъкан. Ако възстановяването не се случило, остър остеомиелит постепенно се превръща в хроничен. Такова явление се наблюдава в около 30% от случаите.

При преминаване острата форма на заболяването в хронична пациентът се чувства много по-добре: болките не са толкова силни и придобиват пищялен характер.

Възможно формирането на фистулни ходове, които ще излязат на кожна повърхност на голямо разстояние от повредените места. От фистули ще се откроява умерено количество гной. При настъпване на ремисия те могат напълно да се затворят. Такъв период може да се дължи седмици, а може и години. Всичко зависи от възрастта и общото състояние на пациента, локализацията на огнището и други фактори.

Остеомиелит лечение

Лечение на остеомиелит много сериозно, то напълно премахва намирането пациента на дома и трябва да се провижда само в болницата под строг лекарски контрол!

При остра форма заболяването на пациента предписват антибиотици, а за намаляване на интоксикация и да подобряване кръвообращението, компенсирав загуба на кръв, се прелива плазма, гемодез и албумин (10% разтвор).

Курс на лечението задължително трябва да включва предаване на гнойни огнища – промивка ги с разтвори протеолитични ензими и антибиотици чрез трепанацийни отвори в костите.

При хроничен остеомиелит, придружен с гнойни фистули, чести интоксикацийни рецидиви, нарушение на функциите на крайниците и дейността на органи и системи, показва операция – некректомия, при която се отстраняват гранулиране, секвестри и остеомиелитични кухини с последващо ги дрениране.

За да се постигне максимален ефект, медикаментозно лечение може да се съчетава с народна медицина. При хроничната форма на остеомиелит добре помагат компреси от лук, а също и компреси, напоени в фъстъчена настойка или в бульон от овесена слама. А за повишаване на съпротивителните сили на организма може да се пие сутрин и вечер по една супена лъжица рибено масло.

2 коментара

 1. Кажите ми, моля, болният опасен за членове на семейството, особено на децата, трябва ли да ограждаме общението?

  • Жана, остеомиелит не се предава от човек на човек. Можете да се заразите им единствено чрез кръвта.

НАПИШИ КОМЕНТАР