Остеохондроза на гръбначния стълб

Остеохондроза на гръбначния стълб

15880
5

Остеохондроза на гръбначния стълб – хронично ремитиращо дегенеративно-дистрофично заболяване на междупрешления диск, тялото на прешлените, междупрешленните стави, на свързващия апарат, корени, вени, артерии, на симпатиковата нервна система, фасции и мускулния корсет.

Остеохондроза на гръбначния стълб
Остеохондроза на гръбначния стълб

Основата на патология на гръбначния стълб – на целия гръбначен двигателен сегмент (ГДС) – два тяла на прешлените, диск, в близост нервно-мускулни структури. Най-важното действащо лице на болков синдром – мускулни структури.

За развитие на патология ГДС има значение

 • патология на костни структури на прешлен – артрози, артрити, остеопороза;
 • патология на кръвоносните съдове;
 • мускулен дисбаланс;
 • патология на свързващия апарат (атрофия на кабели с последващо обtзвествление допринасят за нарушение на нервите и кръвоносните съдове);
 • патология на дискове: патология на гиалинови плочи, патология на фиброзен пръстен – предни хернии (клинично не са смислени), странично (компресирани корени и съдове – радикулопатии и радикулоишемии), задни (сдавление обвивки, съдове, на гръбначния мозък), патология на пулпозното ядрото.
Примери за заболявания на муждупрешленните дискове
Примери за заболявания на муждупрешленните дискове

Хондроза на ядрото – това е загуба на течности, болки в кръста – около променено ядро се формират дегенеративно-дистрофически промени.

Остеохондроза на гръбначния стълб се развива под влиянието на основните фактори, които човек не е в състояние да променя – директноходене, седене, несъвършенство на кръвоснабдяването на гръбначния стълб, което води до началото на хипоксия и физиолгическо стареене, аутоимунни реакции, нарушение на гипоталямо-гипофизарно-надбъбрени структури. Деформиращ спондилоза – това е защитна реакция на организма. „Шипове, куки“ на рентгенови снимки е защита от спондилолистеза.

Рискови Фактори остеохондроза на гръбначния стълб

До заболявания водят рискови фактори:

 • мускулна дисфункция
 • микротравми, принудителни пози
 • инфекции и интоксикации
 • патология на вътрешните органи (според односклеротомна локализация болни вътрешни органи могат да предизвикат болки в гръбначния стълб, болки на гръбначния стълб могат да влошат съществуваща патология на вътрешните органи, но не и да предизвика я)
 • „лоша“ крака, което води до дисфункция на гръбначния стълб – плоскостъпие, варусни и валгусни деформации…нарушаващи походката, което води до мускулен дисбаланс (с ходене участват мускулите, които не трябва да ходят), гипертонус и болковият синдром
 • психогенен фактор (предизвиква гипертонус на дегенерировани мускули и болка).

Болката е винаги липсата на ендорфини. Техният брой се регулира с лимбико-ретикуларната формация и кората на главния мозък. По време на стрес регулация е нарушена и ендорфини не е достатъчно. Като следствие, ескалира всяка патология, включително и мускулна. Психогенни болки – мускулни.

Остеохондроза симптоми в шийната част на гръбначния стълб.

Шиен отдел се характеризира с ниска мускулна маса, много жизненоважни органи – дискова артерия кръвоснабдява шиен отдел и лимбико-ретикулярен комплекс, заден шийно симпатически сплит, трункус симпатикус, щитовидна жлеза, унг – органи. С това и се определя клиничната картина на патология и симтоми на остеохондроза.

Познавателна статия:  Артрит на пръстите на краката

Остеохондроза симптоми на шийни прешлениЦервикалгия – болки в шийната част на гръбначния стълб. Това недиференцирана мускулна реакция на всяка патология в шийния регион. Имат значение ангини, АРИ, заглъточен абсцес, патология на върховете на дроба, средостения, зъбите, коронарен спазъм и дори инфаркт на миокарда. Болки могат да бъдат остри и тъпи, се засилват при пистите на главата, кашлица, могат да иррадират в главата (цервикокраниалгия). При проверка е положителен симптом Нери, Дежерина, движения са ограничени в цялост, са болезнени.

Цервикобрахиалгия – болки в шията с иррадиация на болка в ръката, може би нарушение на чувствителност в ръцете, изтръпване, парестезия.

Синдром на предни стълбачен мускул – болки в гърлото, чувство на мравучкане, парестезия, изтръпване, изпотяване, нататък плексалгия отива в плексити. В основата на спазъм на предната стълба на мускулите само в 25 – 28% от случаите „виновен“ за остеохондроза на гръбначния стълб, а останалите % – това е травма,патология на белите дробове,средостения, калкулезен холецистит.

Рамо-лопатъчен периартроз и периартрити – болка в раменна става, ключицата, лопатката, ограничение на движенията на ръцете нагоре и заведене назад.

Епикондилез – болки в лакътната става, локални, в наружния или вътрешния миштелък, ограничение на движенията. По-често се срещат при травми у спортисти, при работа на поточна линия, градината…

Синдром рамо-ръка – болки в шията, после в рамото, след това в ръката, се присъединява към подуване на ръката, хиперхидроза,след болковият синдром изчезва и се развива атрофия, некрози.

Кардиалгии. Истински вертеброгенни кардиалгии няма. „Лош“ гръбначен стълб може да действа като фактор на риска за компромис на сърдечния мускул.

Синдром артерия на гръбначен стълб:

– функционален – с/м заднешиен симпатически синдром на (с/м Бара-Льеу, шийна мигрена) – половината главоболие и болки в шията, „как спрени от вафен“, гадене, повръщане, вестибулопатии – залитване, виене на свят, фотопсии, шум в ушите,

– органичен – вертебро базилярна недостатъчност – развива се при наличие на атеросклеротични прояви в съдовете.

Коренчев синдром – среща се рядко (18%) – извиквани с компресия или иритация на гръбначния стълб или на съда (радикулоишемии):

С2С3 – болки в областта на шията, усещане за подуване на езика, глоссодиния;

С3С4 – болки в рамото и предмишницата, сърцето, повишен тонус на диафрагмата;

С4С5 – болки в шията, раменете, предмишницата, хипотония в зоната C5, слабост на делтоидния мускул;

С5С6 – болка от рамото по външната повърхност на рамото на палеца и показалеца, намалена чувствителност в зоната на гръбначния стълб, паднал рефлекс на двоглавият мускул, понижава в сила от 1 и 2 пръста;

С6С7 – болка по заднелатералната повърхност на предмишницата с иррадиация в среден пръст, намалена чувствителност в зоната на гръбначния стълб, паднал рефлекс с треглавият мускул, слабост на треглавия мускул;

Познавателна статия:  Периостит - зъбен абсцес симптоми

С7С8 – болки в рамото, по вътрешната повърхност на рамото и предмишницата, 4 – 5 пръста, гипоалгезия в зоната на гръбначния стълб, мускулна слабост.

Остеохондроза симптоми на гръдното ниво.

Гръдния отдел се характеризира с малък брой мускули, наличието на костния (реберно-гръден) скелет за вътрешните органи, ниска подвижност на гръдния отдел на гръбначния стълб. Дегенеративно – дистрофична патология по-бързо и по-рано се развива в гръдното ниво.

Гръдния отдел често е податлив на кифо-сколиотични деформации.

Остеохондроза симптоми, признаци на сколиоза
Признаци на сколиоза

Торакалгия – болки в гръдния кош – мускулно-вегетационния комплекс, недиференцирана мускулна реакция на всяка патология. Болки, свързани с неподвижност – дълго стояне, седене, нощни болки, увеличаващи се при пистите, дълбоко вдишване, кашляне. По-често торакалгия се нарича заболявание на вътрешните органи – дроб, сърцето, стомаха, жлъчния мехур, херпес инфекция. АРИ,бронхит, пневмония, плеврален излив, пневмоторакс, тумор на дроба, туберкулоза на дроба, ангина пекторис, сърдечен инфаркт, миокардит, язва, холецистит, панкреатит, езофагит – всичко ще даде торакалгия. По-често се случва междуребрена миалгия или невралгия.

Остеохондроза на гръбначния стълбКардиалгически синдром.

Синдром на предния стълбачния мускул.

Синдром на предната част на гръдната стена – болки по предната повърхност на гръдния кош, парастернально, зависят от положението.

Синдром на задната част на гръдната стена – болки в областта на плешки, межлопаточна област, наличието на огнища на миоостеофиброза (в резултат на хронична мускулна хипоксия и дегенерация).

Трункалгически синдром – болки в половина на гръдния кош.

Коренев синдром на гръдното ниво – рядко явление.

Остеохондроза симптоми на лумбален отдел.

Симптоми на остеохондроза на лумбален отдел
Симптоми на остеохондроза на лумбален отдел

На лумбалния(поясен) отдел на гръбначния стълб се представлява най-голямо натоварване, най-големите мускули, много стави. Сакрален сплит „плува“ в малкия таз и всяка патология на органите в малкия таз ще предизвика спазъм на крушовидния мускул и компрессията на сакралния сплит. Седалищния нерв преминава в дебел на седалищен мускул. Продължително седене, инекции могат да причинят болка по хода на нерва. Патология на коленни стави засяга бифуркация на нерв в подколянната област. На долните крайници често засягат кръвоносните съдове – артерии и вени, което спомага за болев синдром.

Люмбалгия – болки в кръста (долната част на гърба) – недиференцирана мускулна реакция в отговор на всяка патология в региона. Възможно е при заболяване на бъбреците и пикочните пътища на половите органи, заболяване на стомашно – чревния тракт. При вертеброгена люмбалгия болките са остри, простреливающи, увеличаващи се при движения, пистите, кашлица, пистите на главата, вдигане на краката. На пациента е трудно да легне, да седне, за да се изправи. При проверка на положителни симптоми натяжения – Лассега, Нери, Дежерина, Васерман.

Люмбоишиалгии – болки в долната част на гърба и в краката, истеглящи, пищялни, простреливащи, свързани с движение, кашлица, придружени от изтръпване на краката, с парестезии, намаляване на сухожилни рефлекси, нейромускулни, нейродистрофични,нейросъдови синдроми – мускулни крампи, тунелни синдроми, огнище на миофиброза, болки в ставите, псевдоартериити

Познавателна статия:  Видове, диагностициране и лечение на гноен артрит

Диагностика остеохондроза

Описани синдроми требват веднага обстоен преглед от лекар–невролог, а не походи „изправяне“ паднали диски и избиване солта от гръбначния стълб. „Да се скрие“ под маската на остеохондроза на гръбначния стълб може да е сериозно заболяване и е недопустимо да прави мануалната терапия при инфаркт на миокарда, а физиотоплопроцедури при метастазирващи в гръбначния стълб тумори и така нататък.

Необходими изследвания – кръв и урина (първо обща, а нататък е индивидуално в зависимост от клиничната картина), ЕКГ (при цервикоторакалгия) и консултация с кардиолог, флюорография на дроба или радиография на органите на гръдния кош с консултация терапевт, рентгенография на гръбначния стълб, компютърна томография, магнитнорезонансна томография. Във връзка с многообразието от възможни варианти и комбинации могат да се наложат консултации и допълнителни изследвания при уролог, гастроентеролог, гинеколог, травматолог, ортопед, нейрохирург, ангиохирург, фтизиатр, онколог, отоларинголог.

Лечение на остеохондроза

Лечение се назначава индивидуално, съответно установената диагноза, стадии (влошаване, ремисия), изразеност на болковия синдром (изразен, умерен, ремисия) и свързаната соматическа патология.

Лечение в остър период на болков синдром: почивка, нестероидни противовъзпалителни лекарства (диклоберл, вольтарен …, коксиби – аркоксия…), спазъмолитическа смес интравенозно, блокада на лекарствени вещества, мускулни релаксанти, успокоителни средства, витамини от група В, габапентини (габантин, тебантин, гатонин), корсетиране, локално – растирки (фастум гел, дип рилиф, апизартрон, живокост…).

В случаи на тежек некупириран болков синдром и наличието на компресия на гръбначния стълб с херния на диск показано оперативно лечение.

Използва се в комплексно лечение на хондропротектори – Дона (инекции, а след това прахови курси), добавки с калций (калциев Д3), лекарства за подобряване на кръвообращението и елементи венотоници, при мускулна слабост антихолинестеразни лекарства (прозерин, нейромидин), липоева киселина, нуклео ЦМФ.

Рехабилитационни дейности: физиотерапия (диадинамически течения, магнитна терапия, дарсонвализация, ултразвук, електрофореза, стимул, миотон), масаж, хиропрактика терапия, тракции, постизометрическа релаксация, иглорефлексотерапия, хидромасажни вани, лечебна физкултура, санаторно – курортно лечение (балнеолечение, радон, озокерит, мръсотия, гмуркане с разтягане…).

Профилактика остеохондроза на гръбначния стълб

Профилактика остеохондроза на гръбначния стълб – влияние на рисковите фактори – борба с малоподвижни начин на живот, затлъстяване, лечебна физкултура, плуване, упражнения във фитнеса, фитнес, масаж…- подобряване на мускулния корсет. При спондилолистез в лумбалната част използвайте корсети при физически натоварвания. За добър нощен сън, използване на ортопедични матраци и възглавници. Следете за правилната стойка при ходене и сядане. Ще избегнете хипотермия. Колкото по-добри мускулите и по-добре подвижността на гръбначния стълб – толкова по-рядко ще ви притеснява болка.

5 коментара

 1. Правилното хранене е гаранция за добро здраве. Именно чрез храната организмът ни си набавя незаменимите белтъчини, мазнини и въглехидрати, витамини и минерали. Менюто е изключително важно по време на боледуване. Благодарение на хранителните продукти е възможно по-бързо оздравяване и значително да се намалят страничните ефекти от лекарствата. Хората, страдащи от остеохондроза на гръбначния стълб , трябва да вземат под внимание някои препоръки, когато съставят менюто си.

  • Много добро допълнение към статията!! Правилното хранене – ключ към възстановяване от много болести

 2. Остеохондроза – това е много сериозно заболяване, не правете самолечение, последствията могат да бъдат…

  • Това е много правилна забележка, с гръбначния стълб експерименти да се извършва не си струва. Благодаря за коментара

НАПИШИ КОМЕНТАР