Остеохондропатия причини, симптоми, диагностика и лечение

Остеохондропатия причини, симптоми, диагностика и лечение

2421
0

Остеохондропатия – група на циклични, дълго настоящи заболявания, в основата на които лежи нарушение на храненето на костна тъкан с последваща асептична некроза.

Остеохондропатия причини, симптоми, диагностика и лечение

Причини за появата на остеохондропатия

Днес причините за появата на заболяването не са проучени до края, но отделят няколко решаващи фактори:

  • вродена или фамилна предразположеност;
  • хормонални фактори – заболяването се развива при пациенти с нарушения на функцията на жлезите с вътрешна секреция;
  • нарушения на метаболизма на есенциални вещества. Остеохондропатия често води до нарушаване на усваиваемост на калций, витамини;
  • травматични фактори. Остеохондропатия възниква след прекомерни физически натоварвания, включително увеличените контракции на мускулите, чести наранявания. Първоначално тези видове натоварвания водят до прогресиращо компресиране, а след това до стесняване на малките кръвоносни съдове гъбестните кости, особено в област на най-голям натиск.

Симптомите на остеохондропатия

Остеохондропатия на петна кост (болест на Хаглунд-Шинц) се развива най-често при момичета на 12-16г, се характеризира с постепенно нарастващи или остри болки в хълма на петна кост, възникнали след натоварване. На мястото на закрепване на ахиллова сухожилия, над пятъчен хълм се отбелязва подуване. Болните започват да ходят, позовавайки се на пръсти, както и спортни занимания, скокове стават физически невъзможно.

Остеохондропатия на гръбначния стълб (болест на Шейерман-Мау) се развива най-често при момчета на 11-18г. Първият етап се характеризира с повишена гръдна кифоза (изкривяване на гръбначния стълб в горния му отдел), втората – болка в гърба (особено при продължително ходене, седене), бърза умора и слабост гръбначен на мускулите, увеличаване на гръдната кифоза. На третия етап остеохондропатия на гръбначния стълб се наблюдава пълно сливане на апофизи с прешлените. С течение на времето се развива остеохондроза с нарастващ болков синдром.

Остеохондропатия на бедрената кост (заболяване Легга-Калве-Пертеса) се развива в повечето случаи при момчета 4-12 години. В началото на болестта не се оплакваме, след като се появяват болки в тазобедрената става, пляскащи в коляното. Възникват болки след натоварване и преминават след почивка, така че децата не винаги върху тях се оплакват. Постепенно се ограничават движенията на тазобедрената става, развива се атрофия на мускулите, както и бедрото от болната страна отслабва.

Остеохондропатия хълма на пищяла (заболяване Шлаттера) се развива у момчета на 12-16г, особено за тези, които се занимават с балет, спортни танци, спорт. Пациентът се оплаква от болка под коляното, подуване. При напрежение четириглавата бедрената мускула, при клекване, изкачване на стълби болката се засилва.

Познавателна статия:  Какво е хондропатия?

Диагностика на остеохондропатия

Диагностициране на остеохондропатия на гръбначния стълб се случва на базата на данни за проверка (разширяване на гръдния кифоз) и рентгенологическо изследване (на снимките се вижда, че формата на прешлените променена – те придобиват клиновидна форма). Остеохондропатия на бедрената кост също се определя от рентгенологически изображения. Разпределени на пет етапа промяна на главата на бедрената кост. Остеохондропатия хълма на пищяла се определя от клиничната картина и усъвършенства след рентгенологично изследване.

Остеохондропатия
Остеохондропатия

Видове на заболяването

Има няколко вида остеохондропатия в зависимост от площ засегната от заболяването.

Ако остеохондропатия засяга фаланги на пръстите, тазобедрената става, или същата е с диагноза остеохондропатия на пищяла или ключицата специалисти отделят остеохондропатия на дългите кости и, в частност, метафизи и епифизи.

Остеохондропатия на крака и, в частност, лодковидната кост, телата на прешлените и полулунната кост четка се отнася до остеохондопатия на кратки гъбести кости.

Остеохондропатия на петна кост и я хълм и остеохондропатия хълма на пищяла показва развитието на остеохондропатия на апофизите.

Най-новият изглед на дадено заболяване – частична остеохондропатия. Той включва в себе си остеохондропатия на колянната става и остеохондропатия патела.

Лечение на остеохондропатия

Много е важно своевременно да се обърнете към лекар.

Терапия остеохондропатия на петна кост състои в назначаването на нестероидни противовъзпалителни средства (ако обиколиха болезнени силни болки), физиотерапевтични процедури, за намаляване на физически натоварвания. За облекчаване на натоварването на пятъчната кост използват специални стелки-супинатори. Остеохондропатия на гръбначния стълб се лекува с масаж, плуване, подводно издърпване, лечебно физическо възпитание. В отделни случаи при силно нарушаване на стойка предписва операция. Лечение на остеохондропатия на бедрената кост може да бъде ускорено и консервативно. Различни костно-пластични операции назначават в зависимост от стадия на болестта. Консервативно лечение на остеохондропатия състои в спазване на спален режим (пациента не може да седи), провеждане на масажа на краката, физиотерапевтични процедури. За лечение на остеохондропатия хълма на пищяла предписват физиотерапевтични процедури, топлина. Ако болката е силна, налагат гипсова превръзка. Понякога се прибягва до операция – премахване на фрагмент хълма. Натоварването на четириглавия бедрен мускул изключени.

Усложнение на остеохондропатия могат да бъдат микро фрактури.

Профилактика на остеохондропатия

За профилактика на остеохондропатия на петна кост препоръчват да се носят широки обувки. Профилактика остеохондропатия на гръбначния стълб състои в лечебна физкултура за създаване на мускулния корсет. Усилени физически натоварвания трябва да се ограничи. Носенето на корсет при това заболяване е неефективно. Добра профилактика на остеохондропатия на бедрената кост служи масаж, плуване.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР