Остеит на костите причини и симптоми

Остеит на костите причини и симптоми

3622
2

Остеит – това е група заболявания, при които възпалителен процес засяга костите на скелета на човека. Остеит се характеризира с възпалителни процеси в костната тъкан.

Причини на остеит

По причина на възникване на остеит се разделят на специфични и неспецифични.

Остеит на костите причини и симптоми
Възпалителен процес на костната тъкан

Причината за развитието на неспецифичен остеит е травма на костната тъкан, придружени от пълна или гранична луксация на костите. При това риска от развитие на остеит по-горе при открити фрактури и при оперативно лечение на закрити. Това се дължи на факта, че за развитие на това заболяване, обикновено необходим причинител на възпалението. Съответно, при неспазване правилата на асептика и антисептика при оказването на помощ на пациентите възможно запазване на инфекция в зоната на фрактура, което може да доведе до развитието на остеит, който ще се прояви или в скоро време, или ще бъде открито много по-късно.

Асептичен остеит (без инфекция в зоната на нараняване отвън) се среща доста рядко и се дължи на наличието на хематом в зоната на луксация, която по някакви причини не се лизира в процеса на синтез и по-късно се превръща в източник на хронично възпаление в тази област.

Специфичен остеит се развива като усложнение на основното заболяване и се дължи на хематогенен занос на патогена от първични огнища на костната тъкан. Най-често развитието на остеит се усложнява туберкулоза и сифилис в по-късните етапи на болестта. Описани са също така и изолирани случаи, когато причината за появата на тази патология станали гонорея и ревматоиден артрит.

При специфичния остеит основно са засегнати добре кровоснабжаеми отдели на скелета. Това е на първо място, тялото на прешлените, като гъбична структура, което води до добра импрегнация тяхната кръв и възможности за уреждане на патогени в тях и метафизи на тръбни кости, които също имат гъбична структура.

Симптоми на остеит

Симптоматика на остеит зависи от изразеност на възпалителния процес, локализация, размери на секция на поражение на костната тъкан и етиологията развитието на болестта.

Често болестта се развива незабелязано от пациента. Дълго време нищо не се притеснява и диагноза се установява или при профилактично изпълнение на рентгенограми, на които се разкрива патологично огнище или при обостряне на процеса.

В остър период на заболяването пациентът се оплаква от болка в проекцията на огнището на възпалението. Може да се визуализира подпухналост в зоната на поражението. В тежки случаи, когато възпалителния процес се разпространи в прилежащите към костите тъкани (надкостница, костен мозък), може да се образуват фистулни ходове, по които гнойно съдържание (при инфекциозен остеит) може изтича в меките тъкани и навън, при намиране на огнището близо до кожни покриви.

Също така могат да се случват патологични луксации на костите в резултат на това, че силата им намалява значително в зоната на възпаление, поради липсата на костна тъкан в него и дори обикновените натоварвания могат да станат причина за нарушаване на целостта на костта. Патологични луксации водят до нарушаване на функционирането на увредените крайници, а ако огнището на възпаление се намира в тялото на прешлена, това може да доведе не само до рязко нарушения на стойка, но и до нарушение на нервни стволове, което е изключително сериозно усложнение.

За съжаление, в ранните стадии заболяването може да протече напълно безсимптомно и диагноза се излага само в период на обостряне. Това води до множество усложнения, нежелани както за пациента, така и за лекарите. Затова много важно навреме да се установи правилната диагноза и да се започне лечението.

Познавателна статия:  Принципи на лечение на ревматоиден артрит

Диагностика

Основният метод за диагностика на остеит е радиография на костите на скелета. На рентгенография добре се визуализират патологични участъци на възпаление. С помощта на това изследване се определя локализацията на огнището, размерът му и етап на развитие на болестта.

На база на това проучване може да преминете към следващата задължителна стъпка за диагностика на тази патология – пунктиране на патологичните огнища с помощта на специални игли и изследване на получения материал. Това изследване позволява не само да се определи характера на възпалението (гнойно, асептично), но и да произвежда диференциран диагноза с болести, които имат подобна рентгенологична картина и симптоми (онкологични заболявания на кости, киста).

Лабораторни изследвания на кръвта ви позволяват да се открие причинителя, ако причината за развитие на заболяването е хематогенно го занасяне в костната тъкан.

Лечение на остеит

Тъй като остеит се открива в достатъчно напреднала стадия, то и лечение на остеит, в повечето случаи, състои в хирургична конфронтация в огнището на възпаление, го саниране (отстраняване на патологични образувания, преработка с разтвори антисептици), монтаж на дренажна система, с помощта на която през първите дни след операцията се случва измиване на формирана кухини в костната тъкан. Всичко това се случва на фона на антибактериални, имуностимулираща терапия.

Ако остеит се усложнява с патологична луксация на кост, то се извършва хирургична определяне на части с помощта на металофиксатори, се назначава физиотерапия и лечебна физкултура.

Ако остеит има специфичен характер, то на първо място лечението трябва да бъде насочено към излекуване на основното огнище на инфекция.

При своевременно започнало лечение прогнози за излекуване винаги са благоприятни. Но без квалифицирана медицинска помощ възстановяване е почти невъзможно.

Профилактика

Като се има предвид, че болестта обикновено се диагностицира в достатъчно напреднала стадия, когато тя изисква сериозно лечение, важна роля играе правилен подход към профилактика на неговото развитие.

В случай на неспецифични остеити профилактиката се свежда до спазването правилата за обработка на зони на откритите фрактури и тяхното по-нататъшно лечение, спазване на правилата на асептика и антисептика при оперативно лечение на закрити фрактури, с цел да се изключи възможността от заразяване и запазване на инфекция в зоната на фрактури.

С цел профилактика развитието на специфични остеити необходимо да се проведе адекватна терапия на основното заболяване и да се изпълнява контролни рентгенографии на костите, най-често поразени при хематогенно разпространение на патогени в организма.

2 коментара

  1. Възпалителен процес на костите , причинен от Staphylococ cusauerus, който в своето развитие преминава клинични и визуални признаци на остро възпаление. Така че данни промяни се наричат като конденсиращ остеит .

  2. Имам специфичен остеит, много тежко да се излекува, но важно да не се отказвате от лечението и търпение на всички.

НАПИШИ КОМЕНТАР