Особености на лумбална остеохондроза

Особености на лумбална остеохондроза

4344
0

Днес лумбална остеохондроза на гръбначния стълб заема едно от водещите места по разпространение сред населението. Това заболяване представлява съвкупност от дегенеративно-дистрофични нарушения, засягащи гръбначните дискове. Всеки 2-ри човек до 45 годишна възраст вече е запознат с болки в гърба и кръста. Въпреки това, ситуацията е такава, че остеохондроза значително „младее“. Днес дори и младите хора често се обръщат към лекаря с типични за тази болест симптоми, особено тези от тях, които професионално се занимават с спорт.

Първият и основен симптом на лумбална остеохондроза е болка, която често се дава в долните крайници. Причини могат да бъдат много. Сред тях са следните:

 • Радикулопатия (или притискане на нервните корени);
 • Миелопатия (или компресионно поражение на гръбначния мозък);
 • Компресионно-васкуларна миело исхемия (нарушение на кръвоснабдяването на съответните участъци на лумбалния отедел).

Всички по-горе описани симптоми често се описват, като „притискане на нерва“. Но далеч не винаги такава дефиниция ще изрази истинската същност на проблема.

Симптоми

Лумбална остеохондроза – заболяване, което се развива постепенно. Съответно и симптоматика на всеки етап ще бъде различна:

 1. 1 степен. Симптомите са слабо изразени, те се проявяват само с болки със слаба интензивност в областта на кръста и дискомфорт. Деформация на междупрешленните дискове изразена слабо. Пациентите отбелязват лека болезненост, която се локализира в гърба и задните части. Тя се засилва при резки движения и по време на вдигане тежестта;
 2. 2 степен. Деструкция на фиброзен пръстен, която води до намаляване на разстоянието между отделните прешлени. Става притискане на нерви. Симптоматика става по-изразена. Лумбална остеохондроза 2 степен се характеризира с остра болка в кръста с ирадиране в седалището, бедрата или долната част на крака;
 3. 3 степен. Фиброзни пръстени напълно са унищожават. Това допринася за образуването на междупрешленните хернии. Болките започват да има постоянен характер. Деформация на лумбалния отдел става ясно очертана;
 4. 4 степен. Движение на болния възможно само с чужда помощ. Интензивността на болката намалява, което свидетелства за сериозно поражение на костни структури. По-нататъшното прогресиране на заболяването неизбежно води до увреждане на болния.
Лечение на лумбална стеохондроза
Болка в лумбалния отдел на гръбначния стълб

Освен това, някои специалисти отделят следните специфични за тази болест симптоми:

 • Симптом на „Заключен гърб“. Човека след огъване на гърба си изключително трудно да се разгъне – всяко движение води до появата на остра болка. При хора, дълго време седнали на бюро или пред компютър, след извършване на леки физически упражнения се ескалира болковият синдром;
 • Симптом „Лумбаго в гърба. Характеризира се с остра внезапна болка в областта на кръста, който се появява при претоварване мускулите на гръбначния стълб.
 • Изтръпване. Се влошава чувствителността на засегнатото място на гърба;
 • Хладност в крайниците.
Познавателна статия:  Шийна остеохондроза симптоми и лечение

Лечение на лумбална стеохондроза

При лечение на лумбална стеохондроза преди вашия лекар стоят следните задачи:

 1. Отстраняване на причините, които допринасят за притискане и дразнене на нервните коренчета в областта на гръбначния стълб;
 2. Заглушаване на патологични реакции и стимулиране на възстановителните реакции;
 3. Формиране на комплекса условни и безусловни двигателни рефлекси.

Да се излекува лумбална остеохондроза може само при поетапен подход към тази проблема.

Тази методика дава възможност да помогне на основната маса пациенти с подобни заболявания.

1-ви етап

Първото нещо лечение трябва да бъде насочено към премахване на болков синдром. Такава помощ може да бъде оказана на човека във всяко медицинско заведение. А в някои случаи възможно прилагането на самопомощ. Като цяло първият етап може да се нарече недиференцирано симптоматично лечение. Може би използването на болкоуспокояващи коктейли, лекарства, компреси и триене.

2-ри етап

Се провежда така наречената симптоматична диференцирана помощ, която се оказва единствено от лекар след проучване и задълбочен преглед. Най-ефективно на този етап се счита медикаментозно лечение. Се прилагат болкоуспокояващи блокади и съдоразширяващи лекарства – баралгин, р-р на никотинова киселина, а също и дехидриращи лекарства – лизикс, фуросемид.

3-ти етап

Се основава на диференциално патогенетично лечение. То включва въвеждането на хормонални лекарства с продължително действие, всички видове на мануално и тракционно въздействие, а също и всички налични методи на рефлекторно и физиотерапевтично лечение. Масаж при лумбална остеохондроза се препоръчва да се прави именно в този етап.

4-ти етап

Представлява възстановително лечение, което се провежда в болнични условия (отделение на рехабилитация), санаториум или профилакториум. Лечението в този етап включва в себе си различни техники, с помощта на които лекарите помагат на пациента да се възстанови изгубената функция и образуват нов интегриран адаптивно-двигателен стереотип.

При неефективност на консервативните методи за контрол, на специалисти се поставя въпросът за целесъобразността на оперативно лечение. А в някои случаи лумбална остеохондроза с коренчев синдром и изобщо се усложнява със стеноза на спиналния канал или изразена спондилолистеза. В такава ситуация без хирурзи просто не можеш нищо да направиш.

Основната операция, която се провежда при лечение на дадено заболяване – това е дискектомия с последвано формиране на неподвижно цяло срастване между прешлените. Според най-новите разработки, диск се заменя на никелид-титанов имплант, който позволява да запази подвижността в определена област на гръбначно-двигателния сегмент.

Лазерна вапоризация на диска – още един съвременен метод за лечение на остеохондроза на лумбалния отдел, който се прилага при изразен болков синдром, който не се купира с консервативни методи.

Въпреки това голяма степен успехът на всяко текущо лечение (дори ултрасъвременно) зависи от самия пациент и само след това от условията за извършване и от нивото на специалисти, на които човека довери здравето си.

Познавателна статия:  Остеохондроза на гръбначния стълб

Профилактика

За да се избегнат срещата с гореописаните заболявания трябва да се спазват няколко правила:

 • Не се оставайте дълго време в една позиция, сменяйте позите колкото е възможно по-често;
 • Леглото трябва да е твърдо – това ще позволи да се избегнат допълнителни изкриви на гръбначния стълб по време на сън, които увеличават натоварване му;
 • Сутрешна гимнастика трябва да се прави ежедневно. За сметка на това укрепват мускулите на гърба и коремните мускули. Допълнително можете да се занимавате с плуване;
 • Не си струва да ходите с обувки с високи токчета, особено при поява на дискомфорт в областта на кръста;
 • Необходимо да се следи за масата на тялото си и за стойката;
 • При най-малката болка в гърба трябва да се обърнете за помощ към лекарите.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР