Особености на коремна херния, видове, лечение, диагностика

Особености на коремна херния, видове, лечение, диагностика

6854
0

Коремна херния (или абдоминална херния) — това е излизане на вътрешните органи, покрити с перитонеума, през естествени или придобити отвори на коремната кухина под кожата или в съседните кухини.

Коремна херния симптоми

Предразположение към появата на херния се предава по наследство, но има и външни фактори. Най-често херния се появява в мястото, където най-отслабена коремната стена. Появата на коремна херния допринасят всички състояния, свързани с повишаване на коремното налягане (бременност, раждане, затлъстяване, затруднено уриниране, запек, честа кашлица).

Симптоми на коремна херния

Признак на коремна херния е издутина, която то се появява, то изчезва. Никакви неудобства във връзка с това пациентът обикновено не изпитва. Може да има лек дискомфорт или тъпа нерязка болка. Въпреки това в по-напреднали състояния се появява характерен болков синдром, който много трудно да се обърка с нещо друго, болката става рязка и внезапна. В някои случаи пациентът наблюдава оригване, запек, гадене, повръщане, може да се влоши общото състояние на здравето.

В началния етап когато изходния отвор още малък и стените му еластични, хернията изпъква само при натоварването или в изправено положение. Тази херния се нарича оправима. С течение на времето херниеви врата се увеличават, в херниевата торбичка попада още по-голям брой вътрешни органи, издутината става постоянна — тази херния се нарича не оправима.

Диагностика

Диагноза се излага в основата на изследване. Чрез палпация лекаря определя точно местоположение на херниевия пръстен и характер на съдържанието му. Ако при лекаря се остават съмнения, той може да назначи Ехография на предната коремна стена.

Видове коремна херния

В зависимост от мястото възникване на коремна херния разграничват външна и вътрешна. Външна коремна херния – издутина на вътрешните органи от коремната кухина заедно с пристенен пиретонеум в подкожната фибра. Най-често срещани хернии на предната коремна стена (пъпна, ингвинална, херния на бялата линия на корема, бедрена) се отнасят именно към външните. Вътрешна коремна херния в медицинската практика се среща много по-рядко и се появява вътре в коремната кухина, в резултат проникване на вътрешните органи в джобовете на перитонеума.

Видове коремна херния
Места възникването на коремна херния

По произход коремната херния се разделя на придобита и вродена. Вродени най-често са пъпна или слабинна херния. Придобити хернии могат да се появяват:

  • вследствие на нараняване;
  • след операция (на мястото на белега);
  • в резултат на рязко повишаване на коремното налягане (след вдигане на тежести);
  • при намаляване еластичността на коремната стена;
  • при атрофия мускулите на корема.

В областта на предната стена на корема има „слаби места“, в които хернията възниква най-често: пъпен пръстен, бяла линия на корема, слабинни канали. Наличието на такива места, преди всичко, свързано с особеностите на анатомични структури на коремната кухина.

В зависимост от местоположението отделят няколко вида хернии, възникнали в областта на предната коремна стена:

Класификация и видове на коремната херния
Класификация на коремната херния

За появата на херния са изложени както мъжете, така и жените. Въпреки това, поради анатомични особености при мъжете по-често се наблюдава ингвинална херния, при жените — пъпна.

Възможни усложнения

Най-опасно усложнение на херния е нарушение. Ако в херниевата торбичка попадат линия на червото, това може да ги прищипва. Това се дължи от съкращаване мускулите на корема и намаляване на херниевите отвори. Като резултат на това се губи кръвоснабдяването на органа, се развива остра некроза на червото, който често се съпровожда с такива опасни за живота на човека състояния като:

  • остра чревна непроходимост;
  • възпаление на коремната кухина (перитонит);
  • тежка интоксикация на организма;
  • бъбречна и чернодробна недостатъчност.

В най-лошия случай прищипване на хернията се завършва фатално.

Коремна херния и цистит

Ако херния се намира в долната част на корема, то в нея може да попада пикочния мехур. Го прищипване предизвиква симптоми подобни на симптомите на остър цистит. Някои пациенти, страдащи от хроничен цистит, знаят за заболяването си, продължават да се лекуват от цистит. Се губи ценно време, а прищипването междувременно остава и може да настъпи некроза на стената на пикочния мехур. Като резултат на това урината попада в стената на червото и далака, което способно да предизвика профузно кървене. Ако навреме не се оказва медицинска помощ пациентът може да умре.

Така че винаги при поява на болки в областта на корема или издутина не си струва да се отложи посещение на специалист.

Познавателна статия:  Диафрагмална херния - симптоми и лечение

Лечение и профилактика

Единственият начин да се отървете от коремна херния е операция. Всяка херния на коремната кухина се лекува само с помощта на хирургична намеса. Тази патология няма обратно развитие и с течение на времето размерът на издутината може само да се увеличи.

Лечение на коремна херния
Единственият начин за лечение на коремна херния е операция!

Освен това, колкото по-дълго съществува херния, толкова повече се разтягат околните тъкани и толкова по-лоши резултати от операцията. Нито изправяне, нито специален бандаж проблемата не решават. Носенето на бандаж никак не намалява вероятността на прищипване.

Има един вид херния, който може да премине сами по себе си — това е пъпна херния при деца до 5 години. Във всички останали случаи необходимо оперативно лечение.

Към лекар трябва да се обърнете при първите симптоми. Колкото по-рано ще се проведе операцията (херниопластика), толкова по-малка вероятност от усложнения и по-ефективно лечение.

По време на операцията в мястото на херния поставят платно за херния, което враства в тъканите и не дава на хернията да се появи отново. Брой на повтарящи хернии след такава операция, не надвишава 1-2%.

Операцията може да се извършва под местна упойка или интравенозна анестезия. От гледна точка на хирурга най-удобно е с обща анестезия, тъй като при нея пациентът спи и неговите мускули са отслабнали. Това дава на лекаря възможност по-лесно да извършва всички манипулации. При местно облекчаване на болката, въпреки липсата на болка, пациентът все още е нервен и се напряга, което усложнява работата на специалиста и може негативно да повлияе на резултата от операцията.

Операцията се продължава около 0,5-1,5 часа. След 2 часа след операцията пациентът може да се движи самостоятелно, през един ден го изписват, а след няколко месеца, той може да се върне към пълноценни физически натоварвания.

Успехът на операцията зависи с голяма степен от квалификацията на лекаря, на способността му правилно да оцени състоянието на коремната стена и характеристиките на хернията, а също така и от избора метода на хирургическа намеса.

Профилактика

Най-добрият начин за предотвратяване на херния е укрепване мускулите на коремната стена. За това най-добре редовни занимания с физкултура. Забелязано е, при спортисти и хора, водещи активен начин на живот херния се появява много по-рядко. Освен това трябва да се премахне въздействието на неблагоприятни фактори, които могат да доведат (или вече доведоха в миналото) до появата на коремна херния: запек, излишно тегло, прекомерно натоварване, неправилно хранене.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР