Основни причини на гръбначни изкривявания

Основни причини на гръбначни изкривявания

1268
0

Гръбначни изкривявания – това е група от деформации на гръбначния стълб под формата на отклонение от физиологично нормално вертикално положение. Подобни патологии могат да бъдат вродени и придобити.

Причини на гръбначни изкривывания
Различават вродено и придобито гръбначно изкривяване

Вродени деформации се развиват в резултат на нарушения развитието гръбначния стълб на плода, например, деформация на ребрата, деформация на петия кръстен прешлен, формирането на клиновидна форма на прешлените и т.н.

Придобити деформации се развиват много по-често, в най-различни форми и комбинации, тъй като имат много различни причини:

  • пренесени специфични заболявания, които имат със своите последици или усложнения патологии на костите и хрущялните тъкани, например, полиомиелит, рахит, туберкулоза;
  • различни травми и фрактури на гръбначния стълб;
  • в детска и юношеска възраст вероятността от развитие на изкривявания по причина на неправилно изправяне, седене, неправилно организирани физически натоварвания;
  • в зряла възраст гръбначно изкривяване се развива по професионални причини, когато човек голямата част от деня провежда неправилно или неприятно в седнало, изправено положение (в риск – часовщики, обущари, цигулари, офисни работници, шофьори на камиони и други подобни).

Разграничат няколко видове деформации на гръбначния стълб, които са класифицирани по посока на изкривявания или ги комбинация:

  • кифоза – огъване назад;
  • лордоза – огъване напред;
  • сколиоза – странични изкривявания;
  • кифосколиоза – едновременно огъване назад и в страничната проекция и т.н.

Болестно укрепване на един от физиологичните гънки на гръбначния стълб често води до засилване на противоположния му – усиление кифоза в гръдния отдел може да предизвика лордоза в лумбалната част.

Всеки от видовете деформация на гръбначния стълб предихвикан със своите специфични причини. Например, лордоза причиняват заболявания на гръбначния стълб, които са придружени с огъващи контрактури; кифоза най-често се проявява като вторично заболяване след рахит, остеопороза, туберкулоза, различни наранявания; сколиоза се развива най-често в училищен период от дълго неправилно седене на масата, неправилно носене на чантата или на портфейла на рамото или на ръката.

Познавателна статия:  Остеопороза на костите, причини

Основният фактор, който увеличава риска от появяването на деформации на гръбначния стълб по изброените причини, се счита недостатъчно физическо развитие поради липсата на редовни спортни занимания, малкоподвижен начин на живот, които водят до отслабване мускулатурата (мускулния корсет) на гръбначния стълб.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР