Нестероидни противовъзпалителни средства при остеохондроза

Нестероидни противовъзпалителни средства при остеохондроза

2401
0

В този случай са подходящи Лекарства от нестероидни противовъзпалителни средства(НСПВС) са подходящи при силна притесняваща болка. Тя може да се продължава с часове, да се проявява с резки изблици по цялото тяло, ръцете и краката, ограничаване на подвижността.

За разлика от стероидни лекарства, нестероидни не предизвикват пристрастяване, не нарушават имунната система. Държат аналгезиращ ефект няколко часа, което позволява постепенно да се започне по-нататъшна възстановителна терапия. Има различни болкоуспокояващи лекарства, като отдавна известни, така и медикаменти от ново поколение.

Нестероидни противовъзпалителни средства при остеохондроза, нспвс

Диклофенак

Едно от най-често срещаните нестероидни противовъзпалителни лекарства(НСПВС) при остеохондроза е диклофенак. Активно вещество — диклофенак натрий. Предлага се под формата на таблетки и под формата на инжекционни ампули, мазила.

Едно от основните свойства на това НСПВС – това е антипиретично и болкоуспокояващо действие. Форма на препарата под името Диклонат — П ретард-100 е с подобрена формула веществото и действа в няколко пъти по-дълго от обичайното.

Други аптечни имена на лекарството Диклофенак:

  • Ортофен;
  • Волтарен;
  • Наклофен;

Лечебно вещество значително намалява производството на простагландини, които предизвикват възпаление, подуване и изострят мускулни усещания. При приема на диклофенак се намалява чувствителността към болка, задържане на течност в кръвта и ставите.

Най-голяма ефективност лекарството показва под формата на инжекции и хапчета – около 10% концентрация на веществото се постига в рамките на 2-3 часа, около 10% в плазмата на кръвта. При нанасяне на мехлеми, съдържащи диклофенак, концентрацията се постига само 6%. Капсулна или таблетирана форма на диклофенак има максимално пролонгирано действие. Лекарството почти не оказва разрушителен ефект върху лигавицата на стомаха, се извежда напълно в рамките на 4-6 часа чрез черния дроб и бъбреците.

Лекарство под формата на таблетки приемайте по 1 брой 3 пъти на ден, започвайте с малка доза – 0.025 г до 0.5 г. Хапчето не дъвчете, глътайте изцяло по време на хранене. При прекалено продължителен прием на НСПВС може да се наблюдава отрицателно въздействие върху хрущялната тъкан – се забавя нейния синтез. Тъй като лекарството действа не избирателно, може би нарушения на функцията на тромбоцитите, еритроцитите.

Познавателна статия:  Особености на лумбална остеохондроза

Ацетилсалицилова киселина

Се отнася също към групата на нестероидни противовъзпалителни средства и има по-късо име „аспирин“. Аспирин – едно от най-популярните лекарства, използвани при различни възпаления. Освен настинки, също се използва при болки в мускулите, ставите. Това вещество е производно от салицилова киселина и е включено като компонент на други лекарства, като например аскофен, цитрамон, седалгин.

Лекарството подходящо за облекчаване на болка със слаб характер и незначителна мигрена, не подходяща за лечение на сложни заболявания на ставите, гръбначния стълб.

При прием на аспирин-една таблетка трябва да се пие мляко, тъй като аспирин причинява прекомерно количество киселини в стомаха.

Бутадион

Активно вещество – фенилбутазон. Лекарството не избирателно потиска синтеза на циклооксигеназа 1-2 и производството на простагландини. По този начин се постига цялостен противовъзпалителен и аналгетичен ефект. Има антипиретично свойство. Намалява количеството на пикочна киселина в организма, предизвиква отоци на ставите и отлагането в тях на сол.

Най-ефективен при остеохондроза и  подагра. Въпреки това, в спектър на действие попадат различни видове миалгия.

Се използва при възпалителни нарушения на опорно-двигателната система. Се назначава при тромбофлебити на крайниците, като антиагрегантно и антикоагулантно лекарство. В случай назначаването му при остеохондроза или болест на гръбначния стълб трябва периодично да проверявате картината на кръвта.

Таблетка на бутадион приемат по силата на проява симптомите. Обикновено се започва с малка доза, постепенно се увеличава. Прием на хапчета правят на наситен стомах, по време на хранене или веднага след него.

Фенилбутазон засилва своето действие в два пъти при същевремен прием със стероиди лекарства. Не допускайте прием със същите лекарства от групата на нестероидни противовъзпалителни.

Нимесулид, Нимулид

Подобни един на друг лекарства и са производни на сулфонамиди. Вещество, което има най-изразен болкоуспокояващ ефект и специфично насочено действие – облекчение настъпва в рамките на 20 минути. Също така влияе върху процесите на възпалението в мускулите, меки ставни тъкани. Намалява активността на гистамини и простагландини.

Познавателна статия:  Изтръпване на ръката - какво да правя?

Може да се използва при:

Всички препарати – аналози на веществото проявяват умерено хондропротекторно действие – защищават хрущялната тъкан от разрушаване. За сметка на антиоксидантно свойство предотвратява окисляването на липиди, образуване на вода в хрущялния слой.

Лекарството се предлага под формата на таблетки, лекарствен прах, детска суспензия(сироп). Се приема лекарството два пъти дневно, за предпочитане преди хранене.

Лекарство може да предизвика структурни промени на кръвните клетки, трябва да се проверява редовно количеството на еритроцити, тромбоцити.

Ибупрофен

Нестероиден противовъзпалителен препарат с умерено действие. Механизъм за облекчаване на болката се дължи с прихващане синтеза на COX – 1,2, други ензими и медиатори на възпалението. Използва се като антипирептик наравно с парацетамол. Се назначава като основен медикамент при хронични заболявания на костната и хрущялната тъкан — остеохондроза, артрит.

Въздейства като на източника болката, така и на периферията от центъра, намалявайки чувствителността на мускулните рецептори. Предупреждава болезнен тласък. Намалява производството на клетъчна енергия в огнището на възпаление.

Приемайте по 1 таблетка до 3 пъти на ден. Деца до 12 години да приемът препарата е противопоказано. Продължителността ефекта е около 8 часа, не оказва необратимо действие на синтеза и функцията на тромбоцитите.

Тъй като лекарството може леко да повиши налягането, то при хипертония прием на лекарството да правим с повишено внимание.

Кетопрофен, Кетонал

Ефективно противовъзпалително лекарство, който може да се прилага като аналгетик при лечение на остеохондроза. Както и всички нестероидни лекарства угнетява образуването на циклооксигеназа, предпазва окислителни процеси в хрущялната тъкан и нейно унищожаване при процесите на увреждане.

Лекарството започва да действа много бързо и след приемане – в рамките на 30 минути, при мускулно въвеждане – в продължение на 12-15 минути. Премахва напълно болковият синдром. Ефективен при болестни нарушения в гръбначния стълб, при шийна остеохондроза, при настинки болки в шията и други ревматични синдроми. Много пъти по-силен от Ибупрофен, Нимесулид.

Познавателна статия:  Шийна остеохондроза симптоми и лечение

При редовния прием увеличава броят на движения, премахва подуване на ставите. Има дълъг период на пълно премахване от тялото, като по този начин увеличава техния ефект почти на ден.

Мовалис

НСПВС от ново поколение. Друго име – мелоксикам. Лекарството се предлага под формата на инжекционни ампули (се поставя интрамускулно) и в таблетки по 15 мг.

Активно вещество е мелоксикам – избирателно потиска производството на протеини възпалението(COX-2), действа предимно в зоната на възпалението. При това не влияе върху функцията и процеса образуването на тромбоцити. Малко влияе на нарушение на лигавицата на стомаха.

Има добро свързване с плазмените протеини (99%), което допринася за продължителен период действието на лекарството — около 13 -20 часа. Най-голямата концентрация се постига след 4 часа, вещество прониква в 50% в синовиалната течност.

Благодарение на такава селективност, при лекарството значително намалени странични ефекти, налични при нспвс от старо поколение.

Ксекофам (Лорноксикам)

Противовъзпалително средство също се отнасят към групата на нспвс от ново поколение. Е мощно аналгезиращо вещество.

Улесняващ ефект настъпва в рамките на 1 час, период на максимално въздействие върху тялото – 3-4 часа. Лекарството по своето действие е сравнимо с действието на морфин, но въпреки това не предизвиква синдром на отнемане и наркотично пристрастяване.

Подходящ за краткосрочно облекчаване на силен болков синдром.

Тъй като лекарството се извежда през черния дроб в 2/3 от жлъчката, трябва да се внимават хората с чернодробна недостатъчност. Има много странични ефекти.

Почти всички от данни препарати имат различна форма на приложение – инжекции, таблетки(капсули), свещи, която ще ви помогне да се ориентирате в избора на терапия при съпътстващи заболявания. Трябва да се помни, че лечението с тези лекарства се извършва не самостоятелно, а само след лекарски преглед и съответна дестинация.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР