Нарушение стойката на тялото при деца задължително се нуждае от лечение

Нарушение стойката на тялото при деца задължително се нуждае от лечение

1011
0

При бебето неправилно положение на гръбначния стълб най-често се наблюдава в ученическа възраст. Се дължи това състояние с факта, че мускулите на гърба са много слаби и не издържат натоварването. Много важно родителите постоянно да следят за правилното развитие на тези мускули и за стойка на детето. Например, когато детето започва да прави първите си стъпки, да го водите за двете ръце.

Към проблемите с стойката може да доведе и твърде меко легло или висока маса. В периода на обучение в училище да провокира това заболяване може често четене в легнало положение, неправилна поза по време изпълнение уроците, носенето на тежка раница с учебници. Още един рисков фактор може да бъде усложнения след рахит или полиомиелит.

Нарушение стойката на тялото при деца задължително се нуждае от лечение
Симптомите на заболяването могат да бъдат открити като при бебета, така и при децата по време на по-голяма възраст

Има няколко вида такива нарушения, като изкривяване на гръбначния стълб. При деца най-често се определя сколиоза. По-рядко се наблюдават кифоза и лордоза. В някои случаи изкривяване може да бъде комбинирано – кифосколиоза. Директно сколиоза се нарича отклонение от страна на гръбначния стълб от негово правилно положение. При такава диагноза има място не само кривина директно на гръбначния стълб, но и изместване на кръста, стъпалото и на вътрешните органи.

Симптомите на заболяването могат да бъдат открити като при бебета, така и при децата по време на по-голяма възраст. При деца изкривяване на гръбначния стълб често причинява травма при раждане. При много малки деца много трудно да се признае изкривяване на гръбначния стълб. Симптомите могат да бъдат косвени. Например, бебето започва по-малко да спи, повече да остава буден; се наблюдава хипертонус на мускулите; слаба реакция на докосване.

Не си струва да се бавяте с обръщане към вашия лекар, ако детето често има повръщане, силно накланя главата или главата силно притисната до врата. След една година да се разпознае неправилно положение на гръбначния стълб е много по-лесно. Болестта може да се прояви в асиметрично разположение на ръцете, раменете; в това, че при детето се наблюдава изоставане във физическото развитие, кривогледство, навеждане.

Познавателна статия:  Пълна информация за хиперкифоза

Кифоза и лордоза

Такъв вид изкривяване на гръбначния стълб, като кифоза, също може да се появи при деца в различна възраст. Симптомите са отпускане раменете или те ще се обърнат напред; корема изпъква напред; горната част на торса ще бъде наклонена напред. Да доведе до кифоза могат отслабнали мускули на гърба, лоша поза, туберкулоза на гръбначния стълб.

Лордоза се нарича изкривяване на гръбначния стълб напред. Най-често той засяга лумбалния отдел. Лордоза при деца е последица от рахит, неправилно развитие на гръбначния стълб, тумори на гръбначния стълб, луксации на тазобедрените стави.

Нарушение на стойката и неправилно положение на гръбначния стълб при деца обязателно изисква лечение. Резултат да е ефективен терапевтичен подход трябва да бъде комплексен. Също така избраните методи ще зависят и от степента на изкривяването. Ако при детето се наблюдава начален етап на сколиоза, това ще помогне на специални упражнения и масажи. Ортопед избира за детето необходим комплекс от лечебни упражнения, съобразени с особеностите протичане на болестта. Такъва фихкултура ще помогне за укрепване мускулите на гърба, подравняване на гръбначния стълб, възстановяване на стойката. Важно занимания да бъдат редовни, тогава наистина ще бъде забележим положителен ефект.

Изкривен гръбначнен стълб на бебето също се нуждае от разтоварване. За това може да допринеса разтягане тялото в легнало положение на гръб или на корема, вис на шведската стена. Масажът трябва да се извършва само от специалист в клиниката. Нататък родителите могат да научат и сами да правят масаж у дома. Масаж ще помогне за подобряване на кръвоснабдяването на гръбначния стълб и мускулите на гърба, както и ще облекчи спазми. Не си струва дълго време да се бавяте с лечение, тъй като в този случай при детето могат да се развият тежки усложнения. При 3-та и 4-та степен сколиоза се притискат вътрешните органи, може да се развие исхемична болест на сърцето и сърдечна недостатъчност.

Познавателна статия:  Видове изкривявания на гръбначния стълб

За предупреждение развитието на изкривено положение на гръбначния стълб необходимо редовно да се вземат превантивни мерки. До него може да се отнесе следните дейности: удобни и правилно подбрани обувки; не твърде меко легло; ниска възглавница; оптимална височина на масата и столчето; физкултура и развлечения; правилно и здравословно хранене; спазване на ежедневието; правилна поза.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР