Най-важното за разтегнато сухожилие на коляното

Най-важното за разтегнато сухожилие на коляното

16476
0

Коляното – една от най-големите и трудно устроена става в нашето тяло. За съжаление, то склонно към нараняване. Разтягане или разкъсване на сухожилията могат да се появят в резултат на падане, удар, прекомерно натоварване или неестествени движения. Колко опасно е и може ли да се изправи? Наранявания, разбира се, по-добре да се избягва, но ако имате разтегнато сухожилие на коляното – лечение, започнало своевременно, ще избегне неприятни последици.

Какво е разтегнато сухожилие на коляното

Какво води до разтягане на ставните връзки на коляното?

Разтягане на свързващия апарат на коляното – често срещаният вид наранявания. Това се отнася особено за спортисти, в миналото такова увреждане може да доведе до края на спортната кариера. Сега в повечето случаи подобни ефекти могат да се избегнат. Увреждания на коляното най-често се появяват в такива спортове, като:

 • хокей,
 • футбол
 • ски,
 • баскетбол,
 • бягане,
 • фигурно пързаляне,
 • културизъм.
Структура на коляното(колянната става)
На снимката – структура на колянната става

Въпреки това нараняване се случва не само заради спортните натоварвания. Рязко свиване на краката, внезапно спиране и промяна посоката по време на бягане, вдигане на тежести, скачане – всичко това може да доведе до разтягане на ставните връзки. В този случай причината ще бъде силно и рязко мускулно съкращение.

Колянните сухожилия свързват четири кости: бедрена, фибула и тибията на подбедрицата, а също и патела. Именно те поддържат целостта структурата на става и предпазват от прекомерно натоварване.

 • Колатерални връзки свързват бедрената кост, фибула и тибията на прасеца от страни. Тяхното разтягане възниква от страничен удар в коляното – поради прекомерно отклонение на костите надясно или наляво.
 • Кръстовидни връзки – предна и задна. Се намират дълбоко в ставната кухина. Се повреждат при прекомерна флексия или разгъване коляното. Както и при падането върху него или удар отпред или отзад.
 • Собствена връзка на патела го свързва с тибията на прасеца. Се поврежда при падане на коляно или в момента на приземяване при скок.

Симптоми и степента на разтягане

Към общи признаци разтягане на сухожилията на коляното са:

 • болка, възникнала в момент на нараняването и не минава с времето, особено силна при натиск върху коляното, флексия и разгъване, както и при опора на засегнатия крак;
 • оток и синини, които често се появяват не веднага.
 • скованост и чувство нестабилност на коляното, затруднение на движенията в нея, а в тежки случаи – пълна невъзможност за свиване и разгъване крака;
 • хрускане и щракване в става, придружени с болка.

В течение нараняването отделят три степени на тежест.

 1. Лека или разтягане 1-ва степен. Възниква при леко увреждане, симптомите с неярко изразен характер и изчезват бързо (в рамките на 1 – 3 седмици).
 2. Средна или разтягане 2-ра степен. Структура на сухожилията нарушена по-силно, отколкото при лека форма на увреждане: те вече не са в състояние да поддържат целостта на става поради преразтягане. Налице значително затруднение движенията в коляното.
 3. Тежка или разтягане 3-та степен. Се случва с почти пълно или пълно скъсване на една или няколко връзки на колянната става. Се характеризира с изразена болка, чак до шоково състояние. Коляното губи стабилност: появява се или пълна скованост или неконтролируемост – възможност за движения над нормалната амплитуда.

Обикновено се срещат едновременно увреждане на няколко връзки. Най-често се наранява вътрешно колатерално сухожилие и предната кръстообразна. В случай разтягане на външно колатерално сухожилие, обикновено страдат и други анатомични структури на коляното (сухожилия, мениски), тъй като външен страничен отдел „работи“ по-трудно, отколкото вътрешния.

Тежка степен на разтягане често се съчетава и с разкъсване на кръвоносни съдове и нервни влакна, така че придружена с кървене в ставната кухина и нарушаване на нервната проводимост в крака. Също така на тежко разтягане могат да съпътства разкъсвания на мускулни сухожилия или пълно отделяне от костите.

Изместване на костите, разтегнато сухожилие
Изместване на костите един спрямо друг може да се случи в различни посоки

Диагностика

На първо място, разбира се, лекар ще разпита болния за характера на травмата и ще извърши визуална проверка, за да се определи тежестта и кои структури на става са повредени. От допълнителни методи най-пълна информация за става помагат да получите следните изследвания:

 • Ядрено-магнитен резонанс – прави серия от слой-по-слой снимки в различни проекции, на които ясно се виждат всички структури, включително и хрущяла, ставните връзки и сухожилията.
 • Компютърна томография – подобен по информативност метод, често се разглежда като алтернатива на ядрено-магнитен резонанс.
 • Ехография на коляното (ултразвуково изследване) ще позволи на вашия лекар детайлно да разгледа областта на става. Това е един от най-достъпните методи, но се нуждае от обучение на лекар в областта на ултразвукова диагностика, в противен случай възможни невярни резултати.
 • Артроскопия – ендоскопичен метод за изследване на ставната кухина отвътре. Той се отнася към малки хирургически операции. Се прилага с цел както диагностика, така и за лечение – например, когато по друг начин не може да се установи характера на травмата и степента на увреждането. С помощта на артроскопия произвеждат зашиване на ставните връзки, спиране на кървене и други лечебни процедури.
 • Рентгенова снимка в няколко проекции при повреда на свързващия апарат на коляното се прилага като помощен метод, защото не ви позволява да видите сухожилията и меките околоставнт тъкани. Разглеждане на рентгенови снимки, лекарят може да съди за характера на увреждането само за косвени признаци.

Познавателна статия:  Скъсан менискус на коляното - какво да правим?

Лечение

Възстановяване на пълната функция на краката много важно, особено за спортист. Но, за съжаление, това не винаги е възможно. Съвременни методи на малкотравматични операции позволяват възстановяване на става при много увреждания, но понякога това отнема достатъчно много време – може да се наложи не една, а няколко последователни операции, а след – поетапна рехабилитация. Всичко зависи от тежестта и естеството на травмата.

Лечение на лека степен разтегнато сухожилие често се ограничава със следващо:

 1. Обездвижване – опъната превръзка на коляното с еластичен бинт или специален бандаж (брейс). Това осигурява неподвижност и покой на става.
 2. Охлаждане – налагане към засегнатата област мехур с лед или специален охлаждащ пакет. Така се намалява болката и отока на тъканите.
 3. Осигуряване на повреденият крайник покой, т.е. изключение на първото време след травма на всички движения в става и опора на болния крак. За разходка трябва да се използват патерици.
 4. Придаване на коляното възвишено положение в леглото. По-голямата част от времето потърпевш трябва да извършва в легнало положение, повдигайки пострадалия крак над нивото на сърцето – това допринася за намаляване на подуването.

При лека степен разтегнато сухожилие на коляното с изключение на тези мерки, обикновено нищо друго не се изисква. Макар че понякога лекарят назначава противовъзпалителни и обезболяващи лекарства, както и топлинни физиотерапевтични процедури.

Средна степен изисква по-сериозни мерки. Обездвижване се провежда с помощта на гипсова превръзка или скоба за срок на 3 – 4 седмици. Се назначава лекарствена терапия с използване на противовъзпалителни и общоукрепващи средства, топлинни физиопроцедури, а след сваляне на превръзката – масаж и лечебна гимнастика.

Лечение на тежка степен разтегнато сухожилие на коляното се започва обикновено с операция, насочена към възстановяване структурата на става. След операцията се наслагва гипсова превръзка за срок от 2 месеца и повече – в зависимост от тежестта на увреждането. Болния в остра стадия на травмата се нахожда в травматологичния или ортопедичния стационар, след което се предава на диспансерно наблюдение към лекар-ортопед по местоживеене.

След изписването от стационара задължително се провежда комплекс от рехабилитационни мерки, насочени към разработването на коляното, възстановяване пълния обем движенията в него. Рехабилитация включва курс за масажи, физически упражнения, плуване в басейна, занимания със симулатори и топлинни процедури.

Профилактика на заболяването

За да се намали риска от повторно нараняване или първоначално намаляване възможност за разтягане на сухожилията на коляното, при практикуване на спорт, придържайте се към следните правила:

 • Използвайте средства за защита на коленни стави: носете специална екипировка, предназначена за практикуване на определен спорт.
 • Винаги носете на тренировка удобни спортни обувки на скачеща подметка.
 • Укрепвайте мускулите на крака, при изпълняване специални упражнения.
 • При занимание със силови тренировки – увеличавайте натоварването постепенно. Използвайте препоръки само на опитни инструктори.

Сега, знаейки за причините и последствията от разтегнато сухожилие на коляното, ще се научите да избягвате травмоопасни ситуации, а в случай нещо – в състояние да окажете първа помощ на себе си и на околните.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР