От какво възникват мускулни спазми, профилактика и лечение

От какво възникват мускулни спазми, профилактика и лечение

957
4

Спазми — това е внезапно, краткотрайно и несъзнателно (непроизволно) и обикновено болезнено свиване на мускул или група от мускули. Мускулни спазми могат да бъдат симптом на дисфункция на нервната система.

Причини

Най-честите случаи на мускулни спазми са:

 • мускулни спазми на краката c доброкачествен характер, се срещат без причина и обикновено през нощта;
 • мускулни спазми, свързани с изпълнението на физически упражнения (спазми по време или веднага след физическо упражнение).
Мускулни спазми на прасеца
Мускулни спазми обикновено засягат прасците и мускулите на стъпалото

Мускулни спазми (също така наречени крампи) често се случват при здрави хора, обикновено на средна възраст и на възрастните, но понякога и при млади. Спазми обикновено се случват по време на интензивни физически упражнения и след тях, но понякога и по време на почивка. Понякога мускулни спазми възникват по време на сън. Такива болезнени спазми обикновено засягат прасците и мускулите на стъпалото, което води до огъване стъпалото и пръстите на крака надолу. Макар и болезнени, такива крампи не са сериозни и затова се наричат мускулни спазми на краката с доброкачествен характер.

Въпреки, че почти всеки човек понякога има мускулни спазми, обаче някои състояния увеличават риска и/или тежестта на такива спазми.

Към тях се отнасят:

 • напрегнати прасци, ако те не се разтягат, ако не е висока физическа активност или понякога при многократно натрупване течност (т.нар. оток) в долната част на крака;
 • дехидратация;
 • ниски нива на електролити (като калий, магнезий или калций) в кръвта;
 • заболявания на нервите или недостатъчна активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм);
 • прием на някои медикаменти;

Намаляване нивото на електролити може да бъде резултат от използване на някои диуретици, алкохолизъм, някои ендокринни заболявания, недостиг на витамин D или заболявания, водещи до загуба на течности (и по този начин до нарушаване баланса на електролитите). Нива на електролити могат да паднат на по-късен срок на бременността.

Спазми могат да се появят скоро след провеждане на диализа, може би поради прекалено бързо отделяне по време на диализа голямо количество на течност и/или понижаване нивото на електролитите.

Нарушения, които предизвикват подобни симптоми

Някои нарушения предизвикват симптоми, подобни на мускулни спазми.

Дистония — не произволни мускулни съкращавания, но обикновено по-продължителни и възникващи по-често, отколкото спазми. Освен това, при такива нарушения могат да засягат и много други мускули, включително и мускули на всички крайници, а също така гръбначни, шийни и гласови мускули. В контраст на това, мускулни крампи на краката с доброкачествен характер и спазми на мускулите, свързани с физически натоварвания, като цяло, засягат прасците.

Тетания — повтарящи се или периодични спазми на мускулите по цялото тяло. Такива крампи се продължават много по-дълго отколкото мускулни спазми и са по-често разпространени. Може да се наблюдава потрепване на мускулите.

При някои хора може да се появят и илюзорни спазми на мускулите. При такива хора се появява чувство подобно на спазми, но при него липсва свиване на мускулите.

Уплътняване стените на артериите в крайниците (заболяване на периферните артерии) може да е причини на болки в прасците (интермитентно накуцване) по време на физическа активност, например при ходене. Тази болка може да възникне в резултат на недостатъчно кръвоснабдяване на мускулите, а не поради мускулно съкращаване, проявяващо се при спазми.

Познавателна статия:  Крампи на краката: какво да правя, как се лекува

Изследване

Следната информация може да помогне да се реши необходимо ли е обръщане към лекар и да разберете какво да очаквате по време на проверката от лекар.

При възникване на мускулни крампи следните симптоми и признаци предизвикват особена тревожност:

 • спазми в ръцете или торса;
 • мускулни потрепвания;
 • алкохолизъм;
 • слабост;
 • спазми в резултат загуба на течност (обезводняване) или употреба на диуретици;
 • загуба на чувствителност или болка, с изключение на възникването им по време на спазъм.

Ако се появят спазми в ръцете или тялото, или се отбелязва потрепване на мускулите, най-вероятно, причината може да е нарушение (например, нарушаване баланса на електролитите или ендокринно разстройство) или прилагането на лекарства, а не мускулни спазми на краката с доброкачествен характер или мускулни спазми поради физически натоварвания.

Кога да се консултирате с лекар

При появата на мускулни спазми следва незабавно да се консултирате с вашия лекар, ако при това се отбелязва също алкохолизъм, внезапна слабост или загуба на чувствителност или тежки симптоми, или ако е имало голяма загуба на течности (например, при повръщане, диария или прекомерно изпотяване). В други случаи трябва да се обадите на вашия лекар през ден или два.

Какво прави лекарят

Първо лекарите разпитват пациента за неговите симптоми и историята на заболяването, и след това прекарват физикален преглед. Обикновено, запознаване с историята на заболяването и физикальное изследване да идентифицира възможната причина за заболяването и да се определи какви са нужни анализи.

Лекарите питат пациента да опише спазмите, включително задават следните въпроси:

 • колко дълго те се продължават;
 • колко често възникват;
 • къде точно се появяват;
 • има ли някакъв провокиращ фактор;
 • има ли още някакви симптоми.

Лекарите разпитват за симптомите, които могат да посочат причината за:

 • липса на менструация или нарушения на менструален цикъл – симптоми, сочещи към мускулни спазми на краката при бременност;
 • повръщане, диария, употреба на диуретици, прекомерни физически натоварвания и потене — симптоми, сочещи към загуба на течност или нарушение баланса на електролитите;
 • трудността за пренасяне на настинки, увеличаване на телесното тегло и груба, дебела кожа — симптоми, може би сочещи към хипотиреоидизъм;
 • слабост, болка или загуба на чувствителност — симптоми, сочещи към нарушаване функциите на нервната система.

Пациента също питат за употреба на лекарства и алкохол, скорошно провеждане на диализа, както и за каквато връзка в миналото между процедурата на диализа и появата на мускулни спазми.

Физикален преглед преди всичко насочен върху нервната система (неврологично изследване), включително и на оценката на мускулите и рефлексите. Лекарите също така преглеждат кожата на предмет на следните състояния:

 • Алкохолизъм (например, паякообразни вени, червени длани и при мъжете — промяна на космената покривка в областта на гениталиите)
 • Хипотиреоидизъм (например, подпухнало лице или загуба на вежди)
 • Дехидратация (например, намаляване еластичността на кожата)

Анализи

Анализи обикновено не се провеждат. В случай на честите крампи, особено ако повишени рефлекси, определят нивата на захар и електролитите в кръвта (включително калций и магнезий) и се извършват анализи за оценка работата на бъбреците.

Освен това, в случай слабост на мускулите, където се отбелязват спазми, може да се извършва електромиография. При провеждането на това изследване в мускула се въвеждат малки игли за регистриране на електрическата активност на мускулите, когато тя е в покой и когато е съкратена.

Ако се наблюдава слабост на много мускули и лекарите подозират проблеми, свързани с нервната система, се провежда магнитно-резонансна томография (МРТ) на главния и гръбначния мозък.

Профилактика

Профилактика възникването на крампи — най-добрият подход. Ефективни могат да бъдат следните мерки:

 • да не правите физически натоварвания веднага след хранене;
 • леко разтягайте мускулите преди занимания с физически упражнения, а също и преди лягане;
 • пиене голямо количество на течност (особено на спортни напитки, съдържащи калий) след физически натоварвания;
 • не консумирайте кофеин (като кафе или шоколад);
 • откажете се от пушенето;
 • не използвайте стимулиращи лекарства, като например ефедрин или псевдоефедрин (деконгестант, който влиза в състава на много безрецептурни лекарства, които се продават само в аптеките).

Опъване прави мускулите и сухожилията по-гъвкави и намалява вероятността за принудителна контракция. Разтягане на бегач — това е най-хубавао разтягане за предотвратяване спазми на прасциите. Изправи се, поставяйки единия си крак напред и прегъни го в коляното, докато коляното на втория крак изпрямено — позиция в скок. С ръцете можете да се опрете в стената за да запазите равновесието. Двете пети не откъсвайте от пода. Коляното на крака, изложено напред, се огъва напред, докато не се усеща разтягане на мускулите по задната повърхност на другия крак.

Колкото повече разстоянието между стъпалата и колкото повече се огъва коляното изложено напред краката си, толкова по-силно разтягане. Стречинг се провежда в продължение на 30 секунди и се повтаря 5 пъти. След това тази серия на разтягане се повтаря за другия крак.

Познавателна статия:  Мускулни крампи - причини и лечение

Лечение

Ако разкрито заболяване, което може да доведе до мускулни спазми, се провежда съответно лечение.

При възникване на спазъм разтягане на засегнатия мускул често облекчава спазъма. Например, при спазъм на прасеца можете с ръката да дръпнете стъпалото и пръстите на стъпалото нагоре или да направите разтягане на бегач. Масаж може временно да намали някои видове на спазми.

Ефективността на повечето лекарства, предписани за профилактика на нови спазми (включително и хранителни добавки с калций, магнезиев карбонат и бензодиазепини, напр. диазепам), не е доказана, и прилагането им може да се проявяват странични ефекти. Не е ясно, ефективен ли хинин, но използването му е свързано със странични ефекти, като повръщане, нарушения на зрението, звънене в ушите и главоболие. Понякога помага мексилетин (използван за лечение на нарушения на сърдечния ритъм), но той води до много странични ефекти, като гадене, повръщане, тремор (ритмично треперене на части от тялото) и конвулсивни припадъци.

КЛЮЧОВИ МОМЕНТИ

 • Мускулни спазми — това е често срещано явление.
 • Най-често това са мускулни спазми на краката c доброкачествен характер и спазми, свързани с физически натоварвания.
 • Разтягане и отказ от кофеина могат да предотвратят мускулни спазми.
 • Лекарствена терапия за профилактика на мускулни спазми обикновено не се препоръчва.

4 коментара

 1. При страхове започват да се въртят краката и усещам мускулни спазми, какво е това?

  • Може би имате невроза, отивайте към терапевта, след това той ще ви изпрати на обследване, а после все пак към невролога.

 2. Имам в съня си такъв спазъм. Се появява когато неправилно спа на страна.

 3. Трети месец правя стречинг. Но ето да седна все още не мога. Лявия крак не се огъва. Дясния се върти хубаво.

НАПИШИ КОМЕНТАР