Мускулни крампи – причини и лечение

Мускулни крампи – причини и лечение

1010
0

Почти всеки човек поне веднъж в живота си имаше мускулни крампи. Спазми в мускулите представляват принудително намаляване на мускулите, което обикновено е съпроводено с остра болка.

Мускулни крампи, спазми
Причини на мускулни крампи

Спазъм може да се случи във всеки един мускул – като скелетна, така и гладка. Сред скелетните мускули най-голяма склонност към появата на крампи имат мускули, които участват в движението веднага на двата става. Най-често с крампи изложен прасеца, мускулите на предната и задната повърхности на бедрото. Също така доста често се наблюдават мускулни крампи на стъпалата, ръцете. Сред спазми на гладката мускулатура често се среща спазъм на червото, на съдовата стена (например при стенокардия), бронхите (при бронхиална астма) и др.

Спазми могат да бъдат тонични и клонични. Тонични крампи се характеризират с дълго напрежение на мускулите, клонични – със синхронни тласъко образни съкращения, които се редуват с релаксиране. Клонични генерализирани спазми се наричат конвулсии.

Причини на мускулни крампи

Появата на спазми без видима причина може да е свързана с физически упражнения (например, при бягане, плуване, игра на футбол). Също спазми на мускулите на краката (най-често през нощта) често се наблюдават при възрастни хора.

Честата причина за появата на крампи са различни нарушения на метаболизма (обмяната на веществата). Така, метаболитни нарушения могат да бъдат причина на спазми при цироза на черния дроб, уремия, хипотиреоидизъм, бременност, както и при намаляване на функцията на надбъбречните жлези.

Рязкото намаляване броя на извънклетъчната течност и загуба на електролити (калий, магнезий) също могат да предизвикат мускулни спазми. Такава ситуация може да има място при засилено изпотяване, хемодиализа, на фона тежка диария или повръщане, както и поради неконтролиран прием на диуретични лекарства. Освен диуретици, мускулни спазми може да се дължи на прием на аналептици и психостимулиращи лекарства.

Също мускулни крампи могат да бъдат проява на заболяването, като например, странична амиотрофична склероза, невропатия, радикулопатия. В отделни случаи спазми на мускулите са проява на някои наследствени заболявания и редки автоимунни заболявания. Освен това, мускулни крампи могат да бъдат следствие от полиомиелит.

Познавателна статия:  Болки в ставите и мускулите

Групи на риск

В група от риск за възникването на спазми на първо място влизат малки деца, възрастни хора, бременни жени, спортисти, както и хората, приемащи някои лекарства. Крампи при малките деца, особено, лесно се развиват на фона на интоксикации, инфекциозни заболявания, травми, при излагане на психогенни фактори. Това се дължи на анатомични и физиологични особености на организма на детето.

Спазми на мускулите – често срещано явление сред спортистите, които тренират за издръжливост (например, маратонци). Също така и мускулни спазми се наблюдават при спортисти, извършване на упражнения максимална интензивност: състезанието на велотреке, спринтерский бягане. При този гърчове, обикновено настъпва в края на продължителни или интензивни физически упражнения, или няколко часа след тях.

Лечение при спазми

Много силни мускулни крампи, които не са свързани с очевидни причини (например, с физическо натоварване), които се случват често и не се обръщат при извършване на прости процедури, обикновено са следствие от определено заболяване. В такъв случай необходимо е да се обърнете към лекар за установяване причините за спазми и провеждане на адекватни терапевтични мерки. В останалите случаи, когато спазъм не е проява на заболяване, той обикновено изчезва сами и не се нуждае от прием на медикаменти.

Мускулни крампи могат да възникнат във всяко време при всеки човек. Самостоятелно да спре спазъм трябва да изпълните следните стъпки. Първо трябва да спрете да правите движения, които предизвикват спазъм на мускулите. След това трябва внимателно да разтегнете мускул сведен с крампа и го масажирате. Например, ако намален прасеца, трябва да издърпате с ръката стъпалото на себе си, при това коляното трябва да бъде изправено. Да задържите мускула в разтегнато положение е необходимо, докато крампа не се прекрати. След това трябва да отпуснете спазмиран мускул: той трябва на няколко минути да остане в покой. Трябва да се помни за това, че ако се опитате за произволно намаляване на този мускул веднага след прекратяване на спазъм може да доведе до повторна поява на крампи.

Ако след като крампа е минала, в мускулите се усеща болезненост, към нея може да се приложи лед. Също така в болезнен мускул може да се наложи стегната превръзка от еластичен бинт. В случай, когато след крампи мускулът на пипане плътен и продължава да бъде в напрегнато състояние, трябва да се затопли, масажира и да се наложи по-стегната превръзка.

За да се предотврати появата на мускулни крампи в бъдеще, трябва да изпълнявате загряване преди физическо натоварване. Също така за нормалната работа на мускулите е необходимо пълноценно хранене с употреба на достатъчно количество витамини и минерали, особено на калций, калий, натрий и магнезий. По предписание на лекаря, може би използването на мускулен релаксант (сирдаруд).

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР