Можете ли да спортувате с дискова херния

Можете ли да спортувате с дискова херния

1407
0

Може ли някой да спортува при херния? Едва ли не първият въпрос, задаван на лекар. Получаване на диагноза дискова херния, хората го възприемат като изречение, мислят, че с физическа активност завършено веднъж и завинаги. Някои видове активност наистина трябва да се изключват, но да се прощавате със спортни занимания накрая не струва.

Появата на херния се случва по различни причини. При обикновения човек тя се появява в резултат деформация на гръбначния диск и постепенното разрушаване на хрущялната тъкан, което прави невъзможно да се върне прешлена в нормално положение. От една страна, това прави заболяването нелечимо, от друга при правилния подход можете да продължите да водите активен начин на живот.

Причината за изкривявания на гръбначния стълб може да стане травма, заседнал начин на живот, наследственост, хиподинамия. Съвсем да се откажете от спорта не трябва, силен мускулен корсет поема част от натоварването и предпазва гръбначния стълб от допълнителна деформация.

Спорт и херния
Силен мускулен корсет поема част от натоварването и предпазва гръбначния стълб

Разрешени видове физическа активност

Пилатес – чудесна система от упражнения, свързана със статично намиране тялото в позиция, осигуряваща най-голямо натоварване на желаната мускулна група. В следствие на тези занимания е не само укрепване на мускулния корсет, но и възможността човека да напряга мускулите така, че гръбначния стълб не е бил претоварен. Пилатес при херния е най-оптимален вариант физически занимания. Изпълнението на упражнения не предполага намиране в изправено положение, което прави пилатес приемлив вариант за хора с диагноза херния. А не висок темп на заниманията позволява да се тренират хора, които имат проблеми с наднорменото тегло.

Плуване – един от най-ефективните начини за възстановяване на двигателната активност при херния. Благодарение на хоризонтално положение на тялото във водата, натоварването на гръбначния стълб се намалява в няколко пъти, а мускулите работят пълноценно. В резултат на това при редовни занимания с плуване, значително се засилва мускулната система без да причинявате вреда на гръбначния стълб. Освен това, максимална релаксация на тялото и издърпване гръбначния стълб предвижда премахване на спазми, нормализиране на кръвообращението и, като резултат, отнемане на болков синдром.

Аква аеробика при херния, както и плуване, е най-безопасният начин на натоварване. Укрепване на свързващия апарат – допълнителен положителен ефект във водни спортове.

Фитнес, занимания предполагат умерено натоварване, което ги прави възможни за човек с херния. Много упражнения на фитнес занимания взети от комплекси за лечебно-възстановително физическо възпитание. Специално внимание лекарите съветват да се обърне на урок с използване на фитбол. Да разрешат и дори препоръчват този вид активност се опитват абсолютно всички доктори. Изобретяването на швейцарския лекар е незаменимо, ако трябва да се намали централната тежест на гръбнака и да се укрепват всички мускулни групи. Благодарение на нестабилна форма на топката, постоянно трябва да държите равновесие, развива координацията и учи да работят правилно мускулите, без натоварване на гръбначния стълб.

Познавателна статия:  Следоперативна херния - причини за възникване, лечение

Културизъм. Практика на този силов спорт при херния трябва да бъде внимателно обсъдена и одобрена от вашия лекар. Има упражнения, изпълнението на които е недопустимо и може да влоши положението. Са разрешени вдигане на краката от легнало положение, всички упражнения, задействащи раменния пояс и укрепване на мускулния корсет без претоварване на гръбначния стълб препоръчани за изпълнение.

Разрешени видове физическа активност: плуване, фитнес, пилатес
Правилна физическа активност подобрява мускулния корсет

Забранени видове спорт

Всички видове активност, отразяващи дълъг престой в изправено положение са строго забранени за практикуване на пациентите с дискова херния. Възможно ли бягате с херния спорен въпрос, повечето от лекари забраняват този вид дейност. Един от най-популярните спортове, бягане при дискова херния става противопоказание. Натоварването върху гръбначния стълб при движение колосално, се увеличава в няколко пъти, независимо от скоростта.

Ежедневна разходка оказва противоположно действие, да се занимавате с бягане става опасно. Съответно спортове, свързани с бягане също попадат в ограничение: футбол, волейбол, маратонско бягане.

Всички скокове стават нетърпими при дискова херния. При приземяване след скок гръбначния стълб се натоварва в пет пъти по-силно. Съответно, при тегло в 50 кг, в момента кацане опорно-двигателния апарат издържа 250 кг. Като се има предвид, че повечето пациенти страдат още и от наднормено тегло, натоварването достига нереалистични размери.

Всяка допълнителна травма може значително да влоши положението, така че пълно изключване на скоки е напълно необходимо. Статистиката на заболяването не утешителна, навреме да се заемете с профилактика означава да се избегнат множество проблеми, свързани със здравето. Ако диагноза вече е поставена, трябва да се обърнете към лекар какви позволени физически натоварвания при херния в лумбалния отдел на гръбначния стълб, и впоследствие да изпълнявате всички препоръки.

Дисциплина и желание за промяна на ситуацията към по-добро, трябва да стане стимул за рехабилитация при дискова херния.

Какъв вид физическа активност може да се практикува при херния, може да се избере от лични предпочитания и съвети на лекар. Трябва да се взема предвид местонахождението на проблемната област, ако това е кръста, то да започнете струва да изберете плуване, а при постигане на определени положителни резултати, може постепенно да се увеличи натоварването, да се разнообразят заниманията.

Познавателна статия:  Въпроси, които трябва да зададете на вашия лекар при херния

Не е важно каква система от упражнения, важно да запомните, че болковият синдром при изпълнение не допустим. Ако по време изпълнение на упражнения възниква остра болка – това е сигнал от тялото, че трябва да се намали амплитудата или изобщо да се изключи това упражнение от програмата. Прекомерно напрежение може да предизвика нова травма или да влоши вече наличната. Когато спортувате трябва постоянно да се анализира собственото си състояние, да бъдете максимално фокусирани върху правилната техника изпълнението на упражненията.

Редовно получаване на дозирано натоварване ще подобри здравето, ще започне процеса на оздравяването и свеждането до минимум негативните последици от заболяването.

Ако ще отпуснете заболяване само по себе си, бързо ще се прояви отрицателна динамика. Скорост възникване на необратими за организма промени с времето само ще се увеличи. За да се предотврати този процес трябва незабавно да започнете да действате. Грамотна рехабилитация, правилно избрана физическа активност ще позволят на човек с диагноза херния нормален начин на живот.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР