Може ли дискова херния да премине сама или да се намалее

Може ли дискова херния да премине сама или да се намалее

3205
0

Може ли дискова херния да премине сама, да изчезне, да изсъхне? Този въпрос мъчи огромен слой на населението, в края на краищата съвременен заседнал начин на живот се отразява първо върху функционалността на гръбначния отдел.Заседнала работа и пасивен отдих са скверни другари на здраво тяло.

Но реалността е, че с дискова херния напълно възможно осъществяване на активна жизнена дейност. Повече това е нужно, защото безразлично отношение към това заболяване може да остави болен човек с увреждания до края на живота си. Достатъчно е само да следвате препоръките на специалисти и да разбирате протичащите процеси в организма.

Може ли дискова херния да премине сама по себе си
Безразлично отношение към дискова херния може да остави човека с увреждания

Как се появява херния

Факторите, преди появата на дискова херния изцяло и в близост се срещат в ежедневието:

 • Излишни килограми и затлъстяване;
 • Нарушение обмяна на веществата;
 • Наследственост;
 • Изкривяване или нараняване на гръбначния стълб;
 • Лоша стойка;
 • Остеохондроза;
 • Физическо въздействие натоварването на гръбначния стълб (рязко вдигане на тежестта);
 • Влияние на вредни фактори (вибрации).

Здрав гръбначен диск състои от ядро – течна субстанция, която заобикаля фиброзен пръстен. Фиброзен пръстен състои от плочи и изпълнява амортизираща функция. По този начин, произхожда формирането на корсет, който едновременно е достатъчно здрав, но в същото време може леко да се деформира за осигуряване на активна жизнена дейност на човека. Между фиброзен пръстен и прешлен разположени нервни окончания и гръбначно-мозъчен канал.

При протрузия, която предшества на херния, се случва лек фиброзен пръстен, който не достига до нервните окончания. При поставяне диагноза дискова херния произхожда разкъсване на фиброзния пръстен и с нищо не сдържано ядро оказва физическо въздействие върху артериите, вените, различни нервни окончания, притискайки ги и причинявайки болка на собственика им.

Начин на живот с диагноза херния
Важно да не падате в паника при диагноза херния

 

Начин на живот с диагноза херния

Ако е диагностицирана херния на гръбначния отдел, то след това не си струва да падате в паника. Важно е да се определите с плана за дейности, които неотложно се препоръчва да се прилагат за естественото оздравяване на организма и намаляване на херния. Такъв план ще ви направи само опитен специалист, при който се препоръчва да се наблюдавате в продължение на целия процес възстановяването. Той по-професионално ще може да прецени положителната или отрицателната динамиката възстановяването на организма. Може да подберете медикаментозно лечение, което не влошава състоянието на пациента.

Не разчитайте, че херния ще мине сама по себе си. Ако в този момент тя не причинява болка или дискомфорт, това не означава, че в бъдеще няма да възникнат усложнения.

В бъдеще може да се случат фатални промени и влошаване състоянието на болния ще станат толкова критични, че само операция е в състояние да облекчи положението. Операция на гръбначния стълб изисква висока квалификация на лекар, че понякога недостъпно в селата и малките градове.

След операцията ще трябва дълго време за възстановяване и извършване на различни медицински предписания:

 • Забранено да седите първите 20-30 дни след операцията;
 • Не може да намокрите с вода област на шевове за предотвратяване на инфекции;
 • Противопоказани резки движения, дълбоки наклони и вдигане на товари, повече от 5 кг;
 • Да избягвате стрес, напълно да изключите употреба на алкохол и спиране на пушене.
Познавателна статия:  Симптоми на дискова херния на врата

Как да се избегне операция

За да се избегне хирургическа намеса трябва да се обърне внимание на редица процедури за възстановяване и стабилизиране необходимите процеси в гръбначния стълб:

 • Лечение с медикаменти. В критични периоди на болестта лекуващият лекар назначава нестероидни препарати, които позволяват да снемете възпалителния процес в областта на херния. Освен това на пациента се предписват инжекции директно в гръбначни дискове;
 • Сесии на мануална терапия. Подобни специалисти са в състояние да въздействат върху херния отвътре. Такова влияние може да донесе временно облекчение, но при продължителна експозиция провокира постепенна резорбция хернията;
 • Акупунктура. Най-противоречив метод. Привържениците на акупунктура твърдят, че този метод премахва херния напълно в доста кратки срокове;
 • Физическа активност и гимнастика. Най-достъпен и ефективен начин за поддържане тялото в добра форма, който активно допринася за намаляване на херния в размери. Правилно подбрани упражнения допринасят за нормализиране кръвообращението, постепенно възстановяване обмяна на веществата на организма и улесняват състоянието на пациента в момента и в дългосрочен план;
 • Рефлексотерапия. Точков масаж, който дава възможност да се снеми напрежението.
Физическа активност и гимнастика при дискова херния
Физическа активност и гимнастика

Разбира се, в ранна възраст възстановяване на дискова херния се случва с по-бързи темпове, отколкото в зряла. Но това не означава, че си струва да се плашим от правилно оразмерен план за самостоятелно възстановяване. Най-оптимистичните прогнози говорят за това, че херния е в състояние да се резорбира до 30 % годишно! Това говори, че при балансирано хранене, умерено физическо натоварване, правилен начин на живот херния е в състояние почти без след да се резорбира в продължение на 3-5 години!

За кого операция задължителна

Възраст над 60 години става пряк показател за оперативно премахване на херния. В тази възраст всички възстановителни процеси и обмяната на веществата произхожда бавно. Толкова много, че при пълно спазване на всички посочени препоръки за резорбция на херния, може да отнеме повече от 10 години. Също дискова херния лошо се поддава на възстановяване, когато с нея не се занимавахте повече от 5 години.

Отговор на въпрос може ли сама дискова херния да се резорбира е на повърхността. Вашето здраве е във вашите ръце! Просто трябва ясно да се постави диагноза, да се намери правилен лекар, който ще помогне да се създаде план за възстановяване на месеци напред, да спазвате препоръките си и да се надяваме, че всичко ще бъде хубаво! Здраве на Вас!

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР