Миринготомия – отвор в тъпанчето

Миринготомия – отвор в тъпанчето

1405
2

Миринготомия – процедура за създаване на отвора в тъпанчето. Такава операция се прави за да се отцеди течност, натрупана в средното ухо. Такава течност може да бъде гной, кръв или вода. В отвора в тъпанчето в много случаи се вкарва малка тръбичка, която помага за подкрепата на дренаж. Миринготомия в повечето случаи правят при деца, понякога има случаи с прилагането на процедурите и за възрастни.

Миринготомия - отвор в тъпанчето
Миринготомия се прави за да се отцеди течност в средното ухо

Причини за провеждане

 • за вземане на проба от течността, намираща се в средното ухо, изследвания в лабораторни условия с цел намиране бактерии или други инфекции;
 • с цел лечение на инфекции на ухото;
 • за настаняване тимпаностомична тръба. Тръба спомага за изравняване на налягането. Също така тя може да помогне за предотвратяване на повтарящи се инфекции и натрупването на течност за тъпанчето;
 • възстановяване загуба на слуха, която е била предизвикана от натрупване на течност;
 • предотвратяване на забавяне в развитието на речта, както и възможна загуба на слуха при детето.

След процедура налягане и болка в ухото се намалява, също трябва да изчезнат загуба на слух.

Възможни усложнения

Липсата на риск не гарантира никаква процедура, защото при миринготомия също са възможни усложнения. Преди извършване на процедурата необходимо да се разбере какви усложнения могат да бъдат след нейното изпълнение:

 • инфекция;
 • кървене;
 • загуба на слуха;
 • липса на ефект след операцията;
 • необходимост от повторна операция;
 • наранявания на други органи на ухото, освен тъпанчето.

Провеждане на миринготомия

Първоначално върви подготовката за процедурата. Лекар назначава тестиране слуха, кръвна картина, изследване на външното ухо и тъпанчето с помощта на отоскопа, тимпанограмма. Тимпанограмма – тест, създаден за измерване на реакциите тъпанчето на ухото и смяна на налягането.

Преди процедурата необходимо да се организира пътуване на самата операция, да се изключи за 8 часа преди операцията всяко хранене и пиене на течности. Лекарите могат да помолат пациента да спрете приема на някои лекарства (аспирин, противовъзпалителни лекарства, варфарин, клопидогрел).

Познавателна статия:  Мастоидит - диагностика и лечение

В повечето случаи се използва обща анестезия. Пациента по време на операция спи. Понякога за обезболяване на ухото използват местна упойка.

В началото на операцията в ухото се инжектира малък микроскоп, с помощта на лекар най-добре вижда вътрешната област. В тъпанчето правят микро разрез, след това се оттича течността, която е в средното ухо. В разрез в повечето случаи се вкарва тръба, която продължава дренажа.

Направен по-рано разрез обраста сами, без всякакви допълнителни интервенции. Тази процедура често се прави в двете уши. Някои техники налагат използването на лазерен лъч за създаване на отвори.

В много клиники изпълняват лазерна миринготомия. Този метод е абсолютно безопасен и високо ефективен при лечение на пациенти с умерен размер на отит на средното ухо. Лазер дава възможност да се направи миринготомия във всяка точка тъпанчето на ухото, въпреки на анатомично тесен външен слухов проход. С помощта на лазерна миринготомия може да се намали риска до минимум възможни усложнения. Пациентите понасят добре на такава процедура, операцията се продължава не по-дълго от 10-15 минути, за такъв вид операция се характеризира с простота на изпълнение. Хоспитализация е до 24 часа. Изпълняват лазерна миринготомия и в амбулаторни условия.

2 коментара

 1. През декември дъщеря ми (на 6 години) са направили миринготомия. За тази цел съответните показания: двустранен екскудативен отит на средното ухо, загуба на слух 1 степен (според резултатите от аудиометрия). След операцията са били видими подобрения: стана да чува по-хубаво, спря да хърка през нощта, премина запушване на носа. Но по-късно през 3 седмици започна да забелязвам че е възобновено хъркането, се появява запушване на носа. Стана страшно, наистина ли отново, анестезия операция!Помогнете за намиране на решение на нашия проблем!!!

  • Олга, миринготомия не може да предизвика хъркане, прекарайте изследване при УНГ.

НАПИШИ КОМЕНТАР