Мирингит (възпаление на тъпанчето)

Мирингит (възпаление на тъпанчето)

2565
0

Мирингит се нарича възпаление на тъпанчето на ухото. Инфекциозен мирингит, като обикновено се започва след остра инфекция на средното ухо или на горните дихателни пътища. Също така предизвикват остър мирингит различни вируси и бактерии. Хроничен мирингит може да се появи вследствие на прекаран остър мирингит. В редки случаи това заболяване може да се появи в резултат на възпаление на белите дробове. Какво предизвиква хроничен гранулиращ мирингит все още неизвестно, но се среща такъв вид възпаление на тъпанчето на ухото доста рядко.

Мирингит
Мирингит – възпаление на тъпанчето

Мирингит изключително рядко се случва като едно отделно заболяване. Обикновено той протича в комбинация с различни заболявания на външното и средното ухо. Тъпанчето е продължение на външното ухо, така че много често възпалителни процеси в слухова пътека я засягат. Инфекциозни заболявания на средното ухо също може да доведат до възпаление на тъпанчето на ухото. Като самостоятелно заболяване възпаление на тъпанчето на ухото се среща в резултат на механично, химическо или травматично я увреждане. Изолирано възпаление се случва при заболяване от грип, морбили и някои други инфекциозни заболявания. Сепсис също може да стане причина за появата на възпаление тъпанчето на ухото.

Симптоми

Първите признаци на остър мирингит е разширяване на кръвоносните съдове на тъпанчето. След това постепенно се развива хиперемия, т.е. тъпанчето става плоска и малко се издува навън. Понякога на повърхността му могат да се появят мехурчета, пълни със сива, гной или кръв. Тези мехурчета се спукат сами и от ухото може да се появят кръвни или серозни селекции. За симптоми остър мирингит прилича на остър гноен отит. В периода на възпаление у пациента може да се наблюдава загуба на слуха.

Има и хеморагичен (булезен) мирингит. Причина за възникването му е, като правило, заболяване от грип. От остър мирингит той се различава по това, че на повърхността на мембрана и външен слухов проход се появяват були, съдържащи хемарогична течност. Симптоми на хеморагичен мирингит са болка в ухото, наличие на кръвни селекции от него и намаляване на слуха. Булозен мирингит обикновено допълва остро респираторно вирусно заболяване.

Симптоми на остро възпаление на тъпанчето на ухото не е твърде ярко изразени. Обикновено болните се оплакват от тежест в ухото, малък шум. Понякога мирингит придружен от остра болка, не позволява на пациента да спи. Повишаване на температурата може да се наблюдава само при грипозно възпаление. Понякога се появяват малки отделяне на течност от слуховия проход.

Най-често срещаният вид на мирингит – хроничен. Често остър инфекциозен мирингит може да се превърне в хроничен. Друга причина за възникването му може да бъде екзема или възпаление на слуховия проход. Наблюдават гнойни селекции, повърхността тъпанчето на ухото накисва и се сгъстява. Се появява неприятна миризма от ушите. Нормално тъпанче има сиво-розов цвят и гладка повърхност. При наличие на хроничен мирингит повърхността тъпанчето на ухото мръсно сив цвят, има грапавини и люспи. В нея могат да образуват гранули. Гранулация може да покрие цялата повърхност на тъпанчето на ухото и да предизвика неговото унищожаване. Хроничен мирингит води за себе си също и поражение на външния слухов проход, което е тежко и сложно заболяване. Хроничен мирингит малко се поддава на лечение. Симптомите му са същите, както и при остър инфекциозен мирингит. Понякога се наблюдава лека загуба на слух.

Познавателна статия:  Признаци и терапия на лабиринтит

Диагностика

Диагноза на това заболяване се поставя въз основа на разглеждане на отоларинголога и данни в медицинската история на пациента. Освен това пациентът минава лабораторни изследвания. Получените анализи позволяват да се определи причинителя на болестта. Постановка на диагноза се усложнява с определено сходството на остър инфекциозен мирингит със среден отит. Разликата състои в това, че при остър мирингит се запазва нормална проходимост на Евстахиева тръба. Това се проверява с продухване. Отит причинява силно намаление на слуха, при възпаление на тъпанчето на ухото загуба на слух малка или липсва.

Диагноза хроничен мирингит свързан с подобни трудности, тъй като лекар трябва да изключи наличието на хроничен отит. При мирингит не се наблюдава перфорация на тъпанчето, се запазва подвижността му. Слух остава нормален или малко по намален.

Лечение на мирингит

Лечение на мирингит обикновено се започва с отстраняване причината за възпалението. При грипозен мирингит са предписани също против грипозни лекарства. При необходимост предписват болкоуспокояващи лекарства. Локално се прилагат противовъзпалителни лекарства. Образувани мехурчета се пробиват със специална игла. При наличието на селекции в слухов проход се поставя тампон от марля. Процеса на зарастване трае няколко дни.

Хроничен мирингит изисква упорито и продължително лечение. Добър ефект се постига при инжектиране в слуховия проход борен спирт. Епидермиса трябва да се отстранява редовно. Гранулиране обикновено пригарят с помощта на 5-10% разтвор на ляписа. Лечение на хронично възпаление на тъпанчето изисква време и постоянство, благоприятна прогноза е доста вероятно да се развие, заболяване е напълно лечимо.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР