Миозит: причини, видове, класификация

Миозит: причини, видове, класификация

2706
0

Миозит – това е поражение на мускулите под въздействието на различни фактори, което носи възпалителен, травматичен или токсичен характер. Миозит се проявяват с болка, развитието на мускулната слабост, а понякога атрофия на мускулите. Говоря за миозите, означава възпаление на една или няколко скелетните мускули: на шията, гръдния кош, гърба (на лумбалните мускули). В случай, когато много мускули, участвали в болестния процес, да го наричат полимиозит. Има случаи, когато загубата включени не само мускулите, но и кожата, тогава болестта е името на дерматомиозит.

Миозити: причини, видове, класификация на миозити
Миозит – това е поражение на мускулите

Миозити се делят на остри и хронични, професионални и настинки, гнойни и негнойни. Най-често миозитом са широки мускулите на гърба, раменете и врата, в някои случаи на задните части. При този най-опасен изглед миозита е шиен.

Миозит се характеризира с локални болки в областта на лезии, които с течение на времето се увеличава интензивността. Значително засилване на болката се наблюдава при движения, които предизвикват намаляване на засегнатите мускули, както и при палпация на мускулите. Във връзка с появата на защитно напрежение на мускулите, се появява с течение на времето ограничение на движенията в ставите. Във връзка с болка и ограничение на движенията постепенно се натрупва мускулна слабост, чак до атрофия на мускулите, които се учуди.

С течение на времето, миозит може да стане хроничен и да ескалира при промяна на времето, переохлаждении, през нощта. Характерно за миозита е усещането за болка при докосване на засегнатите мускули, наличие на болезнени възелчета и тяжей в тях.

Миозит причини

Развитие на миозита се случва в резултат на: инфекциозни заболявания (грип, ангина, хроничен тонзилит, ревматизъм и др); паразитни инфекции (ехинококкоз, трихинелоза); токсични уведомяване (захарен диабет, подагра, нарушение на обмяната на веществата); професионални заболявания при пианисти, цигулари, машинисток, водачите, при които време е една и съща мускулна група, или при хора, които дълго време работят в неудобна поза. Миозит може да възникне след травма, напрежение или охлаждане на мускулите, силни мускулни спазми при плуване.

Най-често миозит възниква в резултат на инфекциозни заболявания, като например ОДИТИ, грип, хроничен тонзилит. Освен това, поради миозита могат да служат за различни токсични вещества и паразити. Може да маркирате група от пациенти, за които миозит е следствие на тяхната професионална дейност – пианисти, цигулари, операторите на компютри, шофьори, т.е. онези хора, които дълги часове всеки ден работят в неудобна поза. Също така появата на миозита могат да допринесат за такива фактори като травми, мускулни крампи, преохлаждане. Някои патология, при които се случва поражението на съединителната тъкан (ревматизъм, ревматоиден артрит, лупус), могат да допринесат за появата на миозита. Гноен миозит може да се развие по причина на местно заразяване, например, при нарушаване на правилата за хигиена при изпълнение на мускулно инжектиране.

Познавателна статия:  Миалгия лечение и симптоми

Най-честата причина за миозита е преумора на мускулите се дължи на непознати физически натоварвания или увреждане на мускула.

Разновидности на миозита

Шиен миозит, който страда едва ли не всеки човек. При този вид заболявания в областта на шията възниква тъпа мускулна болка, която отдава на гърба, между плешките, в раменна зона. Понякога тъпа болка също се усеща в слепоочията, ушите или в областта на челото. При миозите обикновено подвижността на шийните прешлени остава нормална, но може да има ограничения във връзка с болкови усещания при растягивании определени сухожилия или мускулни групи.

Остър гноен миозит най-често възниква като усложнение на гнойни процеси (например остеомиелит) или септикопиемии. Това предизвиква стафилокок, стрептокок, пневмококк, анаеробни микроорганизми. Възникват ограничени или често абсцеси, некроза, флегмони в мускулите. Клинична картина на заболяването се характеризира със силни локални болки, които се засилват при движение и палпация на мускулите.

Инфекциозен негноен миозит възникват при остри и хронични инфекциозни заболявания като коремен тиф, бруцелоза, сифилис, както и при вирусни инфекции – грип, ентеровирусни заболявания. При това основните прояви на миозитов – болка, мускулна слабост – значително по-малко изразени, отколкото при гнойном остър миозите.

Миозит при автоимунни заболявания – почти задължителен компонент, в размер клинична картина.

Миозит при паразитни инфекции (Трихинелоза, Цистицеркоз, Ехинококкоз, Токсоплазмоза) обуславливается развитието на реактивни токсико-алергични промени, настъпили в отговор на въвеждането на различни паразити в мускулите.

Специална форма – осифициращ миозит. При този вид заболявания мускулна слабост, прогресивна атрофия на мускулите се съчетава с отлагането на калциеви съединения в съединителната тъкан.

Миозит на лумбалните мускули е най-честата причина на лумбална болка. Това заболяване може да бъде описан продължително течение. Възникнали в лумбалния мускулни болки не са толкова интензивни, като при лумбаго и са предимно ноющими. Мускулите удебелени, болезнени при докусване и стречинг. Пациентите, които имат хронични инфекции и смущения в обмяната на веществата, при миозите на лумбалните мускули може да се почувства болки в ставите.

Познавателна статия:  Лордоза физиологична и патологична

Класификация на миозит

Има остър и хроничен миозит, те също споделят за разпространението на дифузни и локализирани.

По-подробно разгледайте следните видове на миозит: полимиозит и дерматомиозит.

Полимиозит, както вече беше казано по-рано, се определя от загубата на няколко мускулни групи. При това, болката се изразява не толкова силно, както при локалния миозите, основният симптом – това е мускулна слабост. Първо, пациентът трудно се изкачва по стълбите, после му е трудно да стане от стола, по-късно атрофируются мускулите на врата и за пациента е трудно дори задържане на главата в изправено положение. Последната фаза на болестта – атрофия дъвчене и поглъщащи мускули, както и тези мускули, които участват в дъхатилния акт. Понякога при полимиозите се наблюдава подуване на мускулите, подуване на ставите – се случва развитието на артрит. При своевременно лечение на всички гореизброени симптоми изчезват, настъпва пълно оздравяване.

Дерматомиозит възниква най-често при млади жени или жени на средна възраст. Произходът му не е точно определена, се предполага откриване на патология на вируса или генетични фактори, като генетичната предразположеност. Задейства механизъм на заболяването може да бъде стрес, преохлаждане, настинки или излагане на слънчева светлина. Поражението на кожната покривка се проявява характерен обрив по лицето, ръцете, горната част на торса. Обриви могат да бъдат в червен или лилав цвят, понякога може да възникне оток на клепачите. Придружаващи симптоми са втрисане, слабост, повишаване на температурата (по-често субфебрильной), рязко отслабване. На здравето може да се влоши както бързо, така и бавно. Дерматомиозити за пациента, са придружени от редица неприятни последици, като например продължително запазване на слабост и укорочения на мускулите под кожата могат да се натрупват калциеви соли, които причиняват болка на пациента.

Познавателна статия:  Периостит - зъбен абсцес описание

Миозит има две фази – остра и хронична. Обикновено недолеченная остра етап на миозита преминава в хронична, на пациента се притеснява периодично – се случва засилване на болката при переохлаждении и продължително статично положение, промяната на метеорологичните условия и през нощта.

Остър миозит се развива при местния инфицировании мускулите при възникване на остра генерализирана инфекция, освен това, той е следствие на травми и мускулно пренапрежение и се съчетава с преохлаждение. Хроничен миозит може да се случи вследствие на инфекциозни заболявания, например, настинки. Понякога пациентът няма представа, че го порази болестта, докато симптомите не ескалират в твърде ясни.

На първо място, миозити изложени на мускулите на долната част на гърба, на шията, гръдния кош, долната част на крака. В случай на локален миозита (а не полимиозита) болкови усещания и мускулна слабост податливи само определена група мускули. Основният симптом на миозита – това е болка, която ноющий характер и усиливающаяся при движение и докосване на мускулите. При палпация може да се определи болезнени лезии – възли и нишки. В редица случаи се среща на малка подпухналостта, гиперемия кожата покрива (зачервяване). Понякога при миозите възможна температура и главоболие. Без прилагане на адекватна терапия състоянието на пациента се влошава.

Една от най-честите форми на заболяването – шиен миозит. Неговата „популярност“ може да се обясни с факта, че най-често точно вратовете изложени на хипотермия. Основните симптоми са тъпа тянущая болка в областта на шията, отдающая в задната част на главата. Тя се разпространява между плешките, обхваща раменния пояс. В този случай е необходимо да се разграничат миозити от остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб, чрез извършване на рентгенологического проучвания, също така се запазва подвижността на прешлените при липса на дегенеративни лезии.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР