Милгама особености и свойства на препарата

Милгама особености и свойства на препарата

4367
0

Лекарствен препарат Милгама се предписва от вашия лекар за облекчаване на силно възпаление и болки в нервните тъкани. Прием на това средство ще подобри кръвообращението, микроциркулацията и работата на нервната система. Ние ще ви разкажем, как правилно да прилагате лекарството, какви са противопоказания и усложнения.

Описание на лекарството

сфойства и описание на милгамаВ състав на препарата включени полезни витамини от група В. Те премахват възпалителния процес и връщат активност на двигателния апарат. Витамини В1, В6 и В12 възстановяват нервната тъкан и подобряват общото кръвоснабдяване на организма.

Милгама се предлага под формата на таблетки и под формата на ампули за мускулно инжектиране. В състава на ампули включени:

 • Тиамин.
 • Пиридоксин.
 • Цианокобаламин.
 • Лидокаин.
 • Натриев полифосфат.
 • Бензилов алкохол.

В състава на таблетките присъстват такива вещества:

 • Пиридоксин хидрохлорид.
 • Глицериди.
 • Силициев диоксид.
 • Целулоза.
 • Натрий кроскармелоза.

Показания към прилагане

Лекарите предписват препарата за облекчаване на силна болка и пристъп на възпалението. Най-често лекарството се прилага при такива заболявания:

 1. Болки в лицев нерв.
 2. Миалгия.
 3. Херпесна инфекция.
 4. Всяка форма на неврит.
 5. Премахване на болка при остеохондроза.
 6. Синдром на радикулит.
 7. Дефицит в организма на витамин В1, В6 и В12.
 8. Коренчев синдром.
 9. Херпес зостер.

Лекарят определя дозата на лекарството по състояние на здравето на пациента и общата диагноза. Самостоятелно не се препоръчва използването на този инструмент.

Начин на употреба

Лекарите предписват въведение на инжекцията мускулно 1 път в ден. Трябва да се започне с доза 2 мл на средството. Да се инжектира лекарство необходимо в много дълбок мускул. Най-често лекарите предписват поддържаща терапия с инжектиране на около 3 седмици в същата доза.

Преди въвеждането на инжекция трябва обязателно да се направи кожна проба за чувствителност към състава на лекарството. Ако след тази проверка на кожата се появява зачервяване или подуване, тогава не си струва да използвате Милгама за лечение. Всички инжекции трябва да се прави в външния седалищен мускул.

За да се справяте с болков синдром се препоръчва да приемате Милгама под форма на таблетки. Позволено да приемате до 3 таблетки на ден за 3 отделни приема. Продължителност на лечението по този метод е 1 месец.

При остеохондроза Милгама облекчава силна болка и възпаление, ще върне подвижността и дава възможност на пациента ефективно да продължи общо лечение. При силни пристъпи на остеохондроза само лекар трябва да направи инжекция на лекарство.

Познавателна статия:  Нестероидни противовъзпалителни средства при остеохондроза

Страничните ефекти

Лекарството може да предизвика усложнения на пациента. Ако на първия етап се забелязва влошаване в тялото, трябва незабавно да уведомите вашия лекар. Той ще промени дозата на лекарството или напълно ще премахне лечение с Милгама. Ето някои основни странични ефекти:

 1. Алергия.
 2. Силен сърбеж по кожата.
 3. Оток на Квинке.
 4. Изпотяване.
 5. Силно виене на свят.
 6. Учестен сърдечен ритъм.
 7. Гадене или повръщане.
 8. Спазми в ръцете и краката.

Обикновено всички странични ефекти възникват от бързо въвеждане на лекарството в момента на инжектиране. Също усложнения могат да бъдат от надвишена доза.

Специалисти отбелязаха, че ако се прилага Милгама повече от шест месеца, може да се започне силна нервна възбуда и често главоболие.

Понякога възникват усложнения със стомашно-чревната система. Може да се започне диария, болки в корема и разстройство. Възникват проблеми със сърцето, тахикардия, повишаване на налягането или болки в гърдите.

Струва да се подчертае странични ефекти, които засягат нервната система на пациента:

 1. Чувство на безпокойство.
 2. Безсъние.
 3. Загуба на съзнанието.
 4. Парестезия.
 5. „Тръпки“ пред очите.

Понякога могат да се появят нарушения на слуха и зрението, затруднено дишане, спиране на дишането и подуване на кожата.

Прилагане за бременни и деца

Прием на милгамаХапчета и капсули са забранени за деца до 16 години. Бременни също не може да се прави инжекция с Милгама. Факт е, че дневната норма на витамин В6 в този период е не повече от 25 мг. В една доза от Милгама се съдържа чак 100 мг витамин В6. Така че лекарите не препоръчват при бременност и кърмене да се прилага лекарството.

Основни противопоказания

Милгама не струва да се предписва в курс на лечение в такива случаи:

 1. Пациенти с чувствителност към компонентите на лекарството.
 2. При нарушения в работата на сърдечния мускул.
 3. Деца до 16 години.
 4. При остра форма на сърдечна недостатъчност.
 5. За пациенти с чести пристъпи на алергия.
 6. Витамин В12 в състава на препарата е забранен при тромбоемболия и еритремия.
 7. Витамин В6 в лекарството опасен при язва на стомаха.

Също така лекарят може да определи индивидуалните противопоказания след обща диагностика на пациента.

Предозиране

В случай на предозиране могат да се усилят всички симптоми на странични ефекти. В случай употреба големо количество на средството трябва незабавно да се обърнете към лекар. Той може да направи симптоматична терапия.

Взаимодействие с други лекарства

Ако се прилага Милгама заедно с сулфатни разтвори, тогава витамин В1 в състава на напълно ще се разпадне и няма да действа. Средството забранено да се прилага с лекарства, които съдържат леводопа.

Условия съхранение на лекарството

Да се съхранява таблетки и ампули може не повече от 2 години от момента на покупката. Да запазите средството трябва при температура 10-15 градуса далеч от слънчева светлина. Съхранявайте таблетките в недостъпно място за деца.

Аналози

Лекарите могат също да предпишат друго лекарство, което е подобно на действието и в състава на Милгама. Най-често се използват такива аналози:

 1. Витаксон.
 2. Комплекс В1.
 3. Невролек под формата на ампули.
 4. Невромултивит.
 5. Неовитамин.
 6. Неуробекс.

Да приемате самостоятелно такива средства не се препоръчва. Можете да пиете една таблетка за облекчаване на силна болка, но след това веднага да се консултирате с лекар. Само той ще предпише правилното лекарство след диагностика на пациента.

Заключение

Сега знаете как действа Милгама и в какви видове се произвежда този препарат. Ние разгледахме основните странични ефекти на средството и противопоказания. Вие сте научили правилната доза на прием Милгама под формата на таблетки и ампули. Мнения за лекарството показват, че той наистина облекчава болката, възпалението и подхранва тъканите с витамини от група В. Трябва само правилно да приемате лекарството, съобщавайте на вашия лекар за всички промени в тялото и използвайте цялостна терапия за отстраняване причините на болестта.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР