Миелопатия симптоми и лечение

Миелопатия симптоми и лечение

7127
1

Миелопатия – заболяване с неврологичен характер, при което се случва поражение на гръбначния мозък. Заболяването се изразява с разстройства двигателен, чувствителен или проводников характер. Продължение на тази болест винаги е остра форма.

Има известна класификация на миелопатия. Според формата на протичане на заболяването – остра и подостра. По причина възникване на заболяването – дискогенна, атеросклеротична, посттравматична, интоксикационна, възпалителна и миелопатия, която възниква от епидурален абсцес.

Миелопатия симптоми и лечение
Поражение на гръбначния мозък при миелопатия

Причините за тази болест:

  1. междупрешленни хернии, тумори, преместване;
  2. стеснение или запушване големите съдове на гръбначния мозък, инсулт на гръбначен мозък, вродени аномалии и патология на големи гръбначни съдове;
  3. травма на гръбначния стълб (синини, луксация, последствията от лошото качество на операцията);
  4. миелит или гръбначен арахноидит (възпалителни процеси на прешлени или на гръбначния мозък);
  5. миелопатия може да се развие като усложнение на гръбначно-мозъчната пункция.

Миелопатия симптоми

Симптоми на миелопатия са общи за всички видове на това заболяване. В началото на развитието на тази болест се наблюдават болки в места лезии на гръбначния стълб, след това се превръщат специфични прояви на неврологичен характер. При това се намалява чувствителността на места лезии на гръбначния стълб, ефективността движенията с произволен характер, се намалява мускулна сила в сегмента на лезии.

При атеросклеротична миелопатия се наблюдава загуба на кръвоносните съдове, които подхранват гръбначния мозък. Причината за развитието на този вид заболяване може да служи като порок на сърцето, атеросклероза и други заболявания на кръвна система на организма.

И така до симптоми на миелопатия включват:

  • парези или парализи на ръцете или на краката, за да се установят по-долу огнища на поражение;
  • увеличаване или намаляване на чувствителното ниво в местата на поражение (нарушена температурна чувствителност, болкова, тактилна – едновременно или последователно);
  • нарушена чревна функционалност и пикочния мехур;
  • се проявява мускулна спастичност на долните крайници.

Диагностика на миелопатия

За да се диагностицира миелопатия необходимо да се проведе задълбочен анализ на неврологични прояви, които се развиват и се наблюдават при пациента. Също се провежда задължителна диференциация на миелопатия от други заболявания на нервната система с подобна симптоматика и клинична картина.

При диагностициране на това заболяване се провежда задължително оценяване на съотношението между изразеност симптомите и самите прояви.

Профилактика и лечение

Превантивни методи на миелопатия в съвременната медицина все още не са разработени, тъй като причини за развитието на заболяването се наблюдават твърде много.

И ако положителните прогнози могат да се правят при миелопатия, възникнала в резултат на наранявания, то в останалите случаи прогнозиране се свежда до отрицателни резултати. И ако миелопатия причинена от генетични патологии, то профилактика в принцип не може да съществува.

Лечение на миелопатия

Пълното възстановяване функциите на организма при миелопатия е почти невъзможно. Миелопатия лечение, което се извършва при развитието на тази болест, само спира процеса на разпространението на болестта в тялото и води до малка ремисия.

След поставяне диагноза на пациента се назначава курс на симптоматична терапия и антиоксидантна – прием на витамини от група В, тиактоцид, нейропротекторни средства, за да се предотврати последващо унищожаване на нервните клетки.

1 коментар

  1. не мога да ходя (максимум половин час), много слаби краката, когато се уморяват мога да падна, толкова нямам сили.

НАПИШИ КОМЕНТАР