Миелит (възпаление) на гръбначния мозък симптоми и лечение на заболяването

Миелит (възпаление) на гръбначния мозък симптоми и лечение на заболяването

5245
0

Как правилно се нарича възпаление на гръбначния мозък? За щастие, това не е много често срещано заболяване, но при това то изключително опасно, тъй като може да доведе до увреждане. Но поради малкото разпространение хората малко са запознати с правилното название — миелит, затова често се налага да се сблъска с несериозно отношение към лечението.

Миелит, симптоми, причини, лечение

Дадено заболяване може да обхване целия гръбначния мозък или веднага няколко от неговите участъци, но най—често разпространен – напречен миелит на гръбначния мозък, който се нарича още фокален. Тази форма на заболяването се смята за една от най-лесните, но не по-малко опасна, тъй като в действителност засяга целостта на гръбначния мозък с напречно възпаление.

За класификацията и причините развитието на заболяването

Миелит на гръбначния мозък
Миелит – възпаление на гръбначния мозък

Има няколко класификации на това заболяване по различни параметри. Най-простата от тях — класификация по механизма развитието на болестта, при която се отделят първичен и вторичен (развиващ се на фона на други заболявания).

Друга интересна класификация – по етиологията на болестта. В този случай отделят бактериални, вирусни, постваксинални, токсични и травматични. Тази класификация показва колко много може да бъде причини за развитие възпалението. Но ако говорим за най-често срещаните случаи, то первичен миелит — инфекциозен, който се причинява от вирус бяс, полиомиелит и др. заболявания.

Вторични възпаления обикновено са тежки усложнения на общоинфекциозни болести (коремен тиф, морбили, скарлатина, пневмония, тежък грип). Също такова възпаление може да се развие поради сепсис.

Също класифицират дадено възпаление по течението на болестта като остро, хронично и подостро. Последната класификация – по разпространението. В този случай отделят дифузен миелит, много фокален и ограничен. Така, остър напречен миелит по тази класификация е ограничен, тъй като има само едно сравнително малко огнище на възпалението.

Освен вече посочените възможни причини за развитие на миелит, отделят рискови фактори, като хипотермия и имунодепресивно състояние.

Какви са симптомите развитието на миелит?

И така, първите симптоми на остра форма на това възпаление е повишаване температурата до 39 градуса, се появява неразположение и втрисане.

Основни симптоми развитието на миелит
Първите симптоми на миелит е повишаване на температурата, неразположение и втрисане

Неврологични прояви могат да се появят не веднага, но най-често на първо място се сблъскаме с парези и умерен болков синдром, които носят коренчев характер. Локализацията им зависи от точката развитието на възпалението. Нататък в продължение на няколко дни се появяват и бързо се натрупват чувствителни и двигателни нарушения, а също така се появяват нарушения в работата органите на малкия таз.

Миелит — това е възпаление на гръбначния мозък, симптоми на който достатъчно характерни за всички сериозни възпалителни процеси.

Естеството на неврологични прояви на възпалението до голяма степен зависи от етапа развитието на патологичния процес, а също и от локализацията на възпалението.

И така, при развитието възпалението в лумбалната част обикновено се появява пареза на краката, който е последван от атрофия и реакции на прераждането. Обикновено се нарушават или напълно липсват дълбоки рефлекси, се започват тазови нарушения, които се проявяват с незадържане на изпражнения и урина.

Ако миелит се появява в гръдния отдел, той е придружен от спастична парализа на краката с поява на патологични рефлекси, нарушение на коремните рефлекси и появата на тазови нарушения. Иначе казано, трябва внимателно да се отнасяме към първоначалните симптоми и да не се забави с обращение към вашия лекар, тъй като няколко дни закъснение може да доведе до това, че човек вече няма да може към него да отидете сами.

Познавателна статия:  Остеомиелит симптоми и лечение

Какво лечение при миелит?

Лечение на миелит
На първо място предписват антибиотици с широк спектър на действие

На първо място предписват антибиотици с широк спектър на действие. При това те се прилагат в максимални дози. Това се дължи на факта, че трябва да се спре възпалението и да се предотврати унищожаването на гръбначния мозък.

С една и съща цел, заедно с антибиотици се прилагат глюкокортикоидни хормони. Също така следва да се обърне внимание на превенцията на рани от залежаване, които достатъчно често се развиват при «приковани към леглото» пациенти, също и възходящи урогенитални инфекции.

Лечение възпалението на гръбначния мозък — много сложен процес, който не позволява опити за самолечение и нарушения на определения режим.

В повечето случаи, пациентът се превръща в „лежащ“, при това има постоянни проблеми с нарушаване работата органите на малкия таз, както и периодично появяване рани от залежаване, които сами по себе си изискват бърза намеса (изрязване на некротични тъкани).

В края на основното лечение задължително се провеждат превантивни дейности, които позволяват да се избегне рецидив и трансформация на миелит в множествена склероза. Не по-малко важна и двигателна рехабилитация, която има за цел да се справя с последиците от парализа и спастичност на мускулите.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР