Миалгия лечение и симптоми

Миалгия лечение и симптоми

5288
3

Какво е миалгия?

Миалгия – болки в областта на мускулите, която настъпва в резултат на хипертонуса на мускулните клетки както в покой, така и при напрежение. Почти всеки човек редовно се сблъсква с мускулна болка в ежедневния живот. В последно време не само възрастните хора, но дори и тийнейджърите са изложени на миалгия, която се появява вследствие на прекомерни физически натоварвания, стресови ситуации и травми.

Има три вида миалгия: фибромиалгия, миозит и полимиозит.

Причини за миалгия

Причини за миалгия
Миалгия в шийния отдел

Както вече беше посочено по-горе, причини за миалгия могат да станат стрес, емоционално пренапрежение, дълги или твърде тежки физически натоварвания, както и наранявания, заседнал начин на живот, инфекциозни, възпалителни заболявания, хронични заболявания и др. Тези фактори водят до развитие на хипертонуса (прекомерно мускулно напрежение), което от своя страна променя метаболитни процеси в организма. Ако миалгия не се лекува дълго време, тя може да провокира развитието на по-сериозни заболявания: полимиозит, остеоартоза, остеохондроза, херния на междупрешленните дискове и др

Миалгия симптоми

Симптоми на миалгия зависят от вид на това заболяване.

Най-често срещаните видове на миалгия е фибромиалгия. Тя се характеризира с появата на болки в мускулите, връзките и сухожилията. Най-често болката се локализира в лумбалната, шийната, тилната и раменната области.

Фибромиалгия от своя страна също се разделя на два вида: първична и вторична фибромиалгия.

Първична фибромиалгия се характеризира с костно-мускулна болка, които остро се изразяват при палпация. Често фибромиалгия съпътствува астения и нарушения на съня. Начална фибромиалгия се среща предимно при момичета и жени, които са предразположени към тревожност, подложени на стрес и депресия, често тя се наблюдава и при подрастващите момичета. Болката може да се засили поради претоварване, травми, промени във времето (студ, влага).

Вторична (локална) фибромиалгия най-често присъща на мъжете и може да бъде причинена от работни или спортни претоварвания.

Миозит – втората често срещана разновидност на миалгия. Тя е възпаление на мускулната тъкан и възниква като усложнение на различни заболявания, включително и грип. Причини за миозит също могат да станат нараняване или излишни физически натоварвания. Понякога миозит има съдов произход, например, недостатъчно кръвоснабдяване на мускулната тъкан. Болка при миозит пищялна, се локализира в мускулите на ръцете, краката, торса, възниква и се усилва при движение.

Познавателна статия:  Симптоми и лечение на миозит на гръдния кош

Полимиозит – заболяване, първият симптом на което е миалгия. То предизвиква мускулна слабост и силни болки в шийните мускули и мускулите на раменния пояс, които с течение на времето преминават в тазовия пояс и мускулите на краката. В отделни случаи полимиозит може да доведе до мускулна дистрофия.

Освен болка, човек страдащ от миалгия, може да чувства гадене, главоболие; нарушена пропускливостта на клетъчните мембрани, възниква хипертермия и опъване на ставите.

Отделна разновидност на миалгия е епидемична миалгия (Плевродиния, Борнхолмска болест). Тя се развива при поглъщане на вирус Коксаки, и нейните симптоми са остра, пристъпообразна болка, висока температура, втрисане и повръщане. Болката е предимно се локализира в гърдите, гърба, шията, ръцете. Най-често епидемична миалгия трае от три до пет дни, най–малко – една седмица.

Миалгия лечение

Миалгия лечение
Миалгия лечение с масаж

Лечение на миалгия, както и на всяко друго заболяване, изисква консултация с лекар. Терапия има симптоматичен характер: на първо място трябва да се идентифицира и да се премахнат причините, причинени миалгия. След това облекчаване на болка и възпаление на мускулите с помощта на противовъзпалителни средства и аналгетици. Сред най-популярните лекарства, използвани за лечение на миалгия, – „Диклофенак“, аналгин, „Пенталгин“, „Напроксен“, „Кафетин“, „Индометацин“. Ефективно е прилагането на загряващи противовъзпалителни гелове и мазила („Финалгон“, „Фастум гел“), тинктура от червен пипер, лечебен разтвор („Меновазин“).

Допълнително средство за миалгия лечение е физиотерапия. На болните показана лечебна физкултура и масаж, прием на биологично активни добавки.

3 коментара

  1. Имах мускулни болки-миалгия и аз дълго време не ги лекувах, но по-късно докторът каза, че ако аз дойдех веднага на изследване, то лечението би било на много по-бързо и по-лесно за мен и разбира се по-евтино. Моля не повтаряйте моята грешка!

    • Здравейте, за да се извърши пълна и качествена диагностика на миалгия необходимо да си запишете към лекар-ревматолог или невролог и да преминете цялостно проучване на организма.

НАПИШИ КОМЕНТАР