Менискус на коляното причини, симптоми и лечение

Менискус на коляното причини, симптоми и лечение

8951
0

Днес медицински термини „скъсан менискус на коляното“ или „скъсване на ахилесово сухожилие“ в спортния раздел новини за футбол се повтарят също често, като дузпа и гол. Разбира се, футбол – контактна игра и без травми на долните крайници не може да се мине, и по време на мача риск от увреждане на много по-висок, отколкото на тренировката.

Увреждане менискуса на коляното

Причината за вреда е очевидна: голяма скорост, бърза смяна посоката на движение и резки удари. Намаляване на риска от травми, игра без болка, умора, просто комфортно да играете помага правилно подбрани обувки, превръзване коляното и точно изчисляване на силите си.

Колянната става на човека най-сложен по своята структура, а за нас най-важна. Коленете изпитват огромно напрежение в продължение на целия си живот. Но човек, а спортист в частност, изисква от своя колянна става понякога невъзможно. Тук и желание да бъдете първи, и много пари, и големи натоварвания. И така нека да се запознаем по-отблизо с проблемата.

Повреден менискус на коляното
На фото изобразено сравнение на здраво коляно и коляно с повреден менискус

Причини за възникване на проблеми с менискуса

В кухината на колянната става има два хрущялни образувания – менискуси на коляното. Основното им предназначение е амортизация при движение и защита на ставния хрущял. Те ограничават подвижността и намаляват триенето в колянната става.

Причините за скъсване на менискуса: рязък плъзгащ удар с тежък предмет по коляното, падане на ръба на стъпалото на колянната чашка или травма, придружена от рязко завъртане пищяла навън или вътре.

Повторни травми или наранявания водят до хронично заболяване менископатия, а впоследствие и до разкъсване на менискуса. В резултат на хронична микротравма, подагра, ревматизъм, обща интоксикация на оссрганизма се развиват дегенеративни промени на менискуса. По време на травма менискус се разкъсва и престава да изпълнява своята основна мисия, става за тялото почти чуждо тяло. И това тяло бавно ще ерозира ставната повърхност. Не излекувана травма преминава в деформираща артроза и човек често става невалиден.

Към това заболяване по-податливи футболисти и спортисти игрови видове спорт, хора, проводящи по-голямата част от работното време на крака.

Се случва, че менискус може да се повреди и в резултат на комбинирана травма, когато на коляното си пада силен удар и долната част на крака рязко се обръща навътре или навън.

Познавателна статия:  Менископатия на колянната става, лечение, симптоми, оперативна намеса

Симптомите на увреждане менискуса

Често в началния етап на такова заболяване, като менискус на коляното – симптоми, подобни на проявление с други заболявания на коляното. Само след 2-3 седмици, когато отшумяват реактивни явления може да се говори конкретно за скъсване на менискуса.

 • Рязко изразена болка, след някакво време тя се намира от вътрешната или външната страна на коляното.
 • Трудността при изкачване и слизане по стълбите.
 • Трофизъм на мускулната тъкан се намалява драстично.
 • При флексия става се случва характерно щракване.
 • Става се увеличава по обема. При този симптом лечението се започва веднага.
 • Болка при занимание на спорта.
 • вдигане температурата в областта на става.

Симптоми на увреждане често неспецифични, същите симптоми могат да се срещнат при силни удари, разтягане на ставните връзки, артроза, така че от вашия лекар се изисква обстоен преглед на пациента.

В зависимост от нараняване менискуса може да се освободи от капсулата, може да се скъса напречно или надлъжно, може да бъде стиснат. Външен менискус достатъчно мобилен, така че той по-често се стиска, а пукнатините са в менискуса, зафиксиран в кухината на колянната става.

Травма на менискуса, се поставя лед
При травмата на менискуса веднага се поставя лед (или нещо студено)

Менискус лечение

В резултат травма менискуса може да се прекъсне или да се скъса напълно. В зависимост от тежестта на състоянието, възрастта на пациента и неговата жизнена активност лекар избира метод за лечение менискуса на коляното: консервативно или оперативно.

Но първа помощ, независимо от тежестта на травмата, на потърпевш оказват незабавно пълен покой, студен компрес и налагане на еластичен бинт в областта на колянната става. За предотвратяване или облекчаване отока, крака на пациента поставят малко над нивото на гърдите.

Лекарят в клиниката препоръчва на пациента да се направи снимка, за да сте сигурни в здрави кости. А за да се изключи наличието на вътрешни повреди, се извършва ехография. При диагностициране увреждане на менискуса особена роля играе компютърна томография и магнитно-резонансно проучване. Но пълната картина на увреждане ви позволява артроскопия на колянната става.

Ако се е случило само изместване на менискуса, то след това опитен травматолог може бързо да се справи с проблемата. След около три седмици се наслагва гипс, след което се назначава възстановителна терапия.

Традиционното лечение на заболяването включва нестероидни обезболяващи лекарства: Мелоксикам, Ибупрофен, Диклофенак.

За възстановяване на хрущялната тъкан на става са необходими хондропротектори, които подобряват обмяната в възстановителната тъкан и вътреставната течност – това е Глюкозамин, Хондроитин сулфат. Биологично активна добавка Колаген ултра предпазва възпалителните процеси и участва в реставрацията на хрущяла, повишава неговата влагозадържащи свойства.

Медикаментозно лечение на менискуса

За разтриване става се прилагат мехлеми Алезан, Кеторал, Долгит, Волтарен.

При ограничена подвижност и болки вътре ставната торбичка се инжектира лекарство Остенил. Подобрение настъпва след първата инжекция. В хода на лечението се изисква не по-малко от 5 ампули.

При възможност може да се използва ужилване от пчели или крем Тенториум, съдържащ пчелна отрова.

Физиотерапия

Физиотерапия комплексно лечение на менискуса
Физиотерапия – един от компонентите на комплексно лечение

За пълно възстановяване колянната става на пациента се назначава лечебна гимнастика с инструктор, курс физиопроцедури и масаж.

Миостимулация релаксира, укрепва мускулите на бедрата. Лазерна и магнитна терапия подобряват микроциркулацията и обменните процеси в клетките на мускулната тъкан.

Дома можете да правите упражнения:

 • Под коляното сложи една малка гумена топка, сгъвайте коляното, стискайте топка и изправяйте коляното, не отпускайте топката.
 • Ходене на четири крака, преодолявайки малка болка.

Традиционни методи

 • Компрес от мед и алкохол в съотношение 1:1 се наслагва върху става на два часа, се фиксира с еластична превръзка и се укрива с топъл шал.
 • Компрес от настърган лук и лъжица захар могат да се прилагат през цялата нощ, предварително обвийте с фолио и топъл шал.
 • В продължение на десет дни се прилага компрес от медицинска жлъчка.
 • Малахов препоръчва да се прави компреси от детска урина, която хубаво облекчава подуване.
 • Компрес от листа репей се издържа на коляното до 8 часа.

Всички народни методи, както и физически упражнения вие можете да използвате в домашни условия.

Ако изпробвани всички консервативни методи на лечение, а подобрение не дойде, тогава трябва да говорим за оперативна намеса.

Оперативна намеса

Ако имате болки в менискуса на коляното – операцията наистина необходима?

Свидетелство за оперативна намеса е:

 • Смачкане менискуса.
 • Скъсване и изместване менискуса.
 • Кръвоизлив в кухината на ставата.
 • Пълно откъсване рогите и тялото на менискуса.

В областта тялото на менискуса недостатъчно кръвообращение, така че скъсване тялото на менискуса много рядко се лекува, така че в този случай на пациентът ще предстои пълна или частична резекция на менискуса.

Артроскопията се провежда не само за диагностика състоянието на става, но и за лечение менискуса на коляното.

Най-честите операции са подшиване и отстраняване на менискуса, в изключителни случаи се извършва трансплантация на менискуса, т.е. премахване на увредената част и заместване я с трансплантат. Изкуствени или донорски мениски се вкореняват добре, само за възстановяване на работоспособността се изисква 3-4 месеца.

Операция с метод артроскопия има редица предимства:

 • Малки разрези на кожата пациента, след които не се остават белези.
 • Малка продължителност намеса, не повече от два часа.
 • Липса на гипсова превръзка.
 • Бърза следоперативна рехабилитация.
 • Съкратено пребиваване в болницата
 • Операция може да бъде извършена амбулаторно.

При пациенти по-младата възраст успява да се спаси дори разкъсан на дялове менискус. И след един месец заседнал и спален режим може да се започне спортни занимания. За това най-подходящи са велоергометри и плуване. При правилно лечение настъпва пълно оздравяване.

Професионални спортисти по-често избират фундаментално решение – операция. За да процеса на възстановяване се провежда по-бързо, трябва да се спазват стриктно лекарско предписание и да се храните правилно.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР