Менископатия на колянната става, лечение, симптоми, оперативна намеса

Менископатия на колянната става, лечение, симптоми, оперативна намеса

1318
0

Както знаете, спорт – това е здраве. Но прекомерно натоварване на големия спорт сигурно не носят полза на организма, нарушава дейността на много системи. Така много професионални спортисти се сблъскват с проблеми в дейността на коленете.

Такива патологии особено характерни за щангисти, футболисти, а също и хокеисти и бегачи. Изправеното ходене само по себе си е опасно нещо, така че ние все още всичко изостряме… В резултат на това при липсата на навременна корекция и непрекъснато натоварване нашата „упоритост“ в постигане на поставените задачи може да доведе до доста сериозни усложнения. Една от най-често срещаните проблеми в този план е менископатия, която също се нарича патология на менискуса. Ще се опитаме да се запознаем в особеностите на клиничната картина и методи на лечение на дадено заболяване малко по-подробно.

Менископатия – не е едно заболяване, а термин обобщаващ всички дегенеративно-дистрофични поражения менискуса на коляното.

Менископатия
Менископатия на колянната става

Симптоми проявата на менископатия

Менископатия се развива по причина на травми на колянната става, а също и на фона на постоянно и прекомерно натоварване на тази област. Основният симптом на тази патология се приема болезнени усещания. В зависимост от характера на развитие на лезиите може да се говори за 2 разновидности на такава патология – остра травма, съпровождаваща с менископатия (в този случай се говори за блок на коляното), а също и за хронична менископатия, в този случай повредяващ фактор се различава с ниска интензивност, но въпреки това оказва отрицателно въздействие в продължение на достатъчно дълго време (характерно за професионални бегачи).

Ако у пациента се разви остра менископатия, то след това към него се присъединява значително ограничаване функцията на колянната става, която се нарича блок. При това болния просто не може напълно да се оправя пострадалия крайник. Буквално няколко минути по-късно след получена травма се наблюдава развитието на силна подпухналост.

Лечение на менископатия

Блок на коляното може да мине и сами по себе си без оказване на пациента квалифицирана помощ. Въпреки това, появата на този симптома е сериозна причина за обръщане към лекар. Специалист ще проведе преглед на пациента и ще предложи необходимите мерки за предотвратяване на усложнения. В болницата доктор внимателно ще прегледа засегнатия крайник, а след това ще насочи пациента за провеждане на рентгенологично изследване. Въз основа на получените данни се назначава амбулаторно лечение или се препоръчва хоспитализация в стационарно отделение.

Консервативно лечение

Ако поражението на менискуса носи незначителен характер, болният може да се справи с него с консервативни методи. При това засегнатия крайник се нуждае от максимално спокойствие. Пациента трябва да взема подбрани от лекар болкоуспокояващи състави и да налага компреси, които намаляват подпухналостта. Период на рехабилитация може да се продължи до 1,5 месеца и през цялото това време пациентът трябва да се придвижва изцяло на патерици.

Много специалисти твърдят, че лечението на менископатия може да се извършва с помощта на вправяне става, а също и с помощта на апаратна тракция на коляното, която представлява апаратно изтегляне на ставите. В този случай засегнатия менискус се освобождава от притискане, което осигурява неговото по-нататъшно възстановяване.

Вправяне може да се извършва от квалифициран ортопед, травматолог или мануален терапевт, при това окончателно положителен резултат може да се постигне за един-четири сеанса. Апаратна тракция се провежда в продължение на по-дълго време и изисква значително количество лечебни сесии. Въпреки това, тази манипулация в голяма част от случаите ефективно премахва нуждата на пациента от необходимостта на намеса.

След като първопричина на менископатия ще бъде елиминирана, може да се извършва въздействието на различни физиотерапевтични средства – с лазер, ултразвук с хидрокортизон, както и магнитна терапия. Тези методи ще помогнат за ускоряване процеса на оздравяване.

За определяне на положителен резултат на пациента предписват прием на хондропротектори и подбират специална гимнастика. Добър резултат има и инжектиране на хиалуронова киселина.

Оперативна намеса

Лечение на менископатия
Лечение на менископатия

Ако травмиран менискус избухна или раздробен, а също ако менископатия се характеризира с хронично течение, консервативно лечение ще бъде напълно неефективно. В този случай, доктора-травматологи настояват за осъществяване на оперативно лечение – менисцектомия, която предполага пълно отстраняване на увредения менискус. Основното показание за такова вмешателство звучи като невъзможност на засегнатия елемент става да изпълнява нормалните си функции. Освен това травмиран менискус оказва агресивно повредяващ ефект на повърхността на става, което крие развитието на доста грозни усложнения – посттравматична деформираща остеоартроза, която придружена от значително намаляване функциите на колянната става или пълната им загуба.

Ако менископатия своевременно излекувана, тогава прогноза за пациента е много благоприятен. При навременното изпълнение на оперативна намеса се случва пълно възстановяване подвижността на ставите. Ако заболяването е запуснато, то освен деформираща артроза болния може да се сблъска и с такъва проблема, като развитие на контрактури – пълна неподвижностн на крака в колянната става.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР