Медикаментозно лечение на рахит

Медикаментозно лечение на рахит

1147
2

Медикаментозно лечение на рахит състои в назначаването на лекарства с витамин Д (холекальциферол, альфакальцидол). Прием на лекарства, витамин Д се започва с доза 2000 МЕ на ден с постепенно увеличаване на дозата до 5000 МЕ. Курсът на лечение е средно 35-45 дни. След нормализиране на лабораторните показатели на дозата от витамин Д се намалява постепенно, а след това напълно се отменя лекарството. Ако е необходимо може да се препоръча провеждане на повторен курс на 3-6 месеца.

Освен лекарства с витамин Д при понижено ниво на калций в кръвта се назначава калциев карбонат. Дозировка се подбира индивидуално според идентифициран недостиг на калций.

За подобряване на образованието на витамин Д в кожата в някои случаи се препоръчват процедури на ултравиолетова радиация, които се провеждат по определена схема при лечение на рахит.

В възстановителен период се препоръчва масаж, лечебна гимнастика и физиотерапия. Масаж и лечебна гимнастика трябва да се провеждат редовно, с постоянно увеличаване на натоварването. Това спомага за възстановяването на мускулния тонус, засилване на имунитета. От физиотерапевтични методи се препоръчват лечебни вани. Иглолистни бани са предпочитани при деца с повишена возбудимост на нервната система, физиологични за мудни, апатични деца. Добър ефект има баня от отвара от билки: псилиум, поредица, лайка, корен от тръстика. Това лечение на рахит се провежда с курсове 2-3 пъти годишно, на курс на лечение 8-10 бани.

Познавателна статия:  Диагностициране на системен лупус еритематодес

След прекаран рахит детето в продължение на най-малко три години е под наблюдение от специалисти.

« Продължение на статията: Възможни усложнения, профилактика на рахит »

2 коментара

  1. здравейте! бебето ми има рахит. на бебето 9 месеца от рахит при нея се образува деформация на гръдния кош. кажите ми, моля след лечение гръдния кош ще се възстанови без операция? за мен това е много важно…..

  2. Shalit, никой друг освен лекар не може да ви отговори на този въпрос. рахит – това е изключително сложно заболяване и без пълно изследване диагноза никой няма да ви постави.

НАПИШИ КОМЕНТАР