Мастоидит – диагностика и лечение

Мастоидит – диагностика и лечение

3434
0

Мастоидит – това е инфекционно-възпалителен процес в мастоидния израстък. Това е костният израстък, който се намира зад ухото. Мастоиден израстък има в своята дебелина въздуъоносни кухини. Той е място за закрепване на гръдно-мастоидните мускули, каишен и най-дългия мускули на главата. Структура на костната тъкан на мастоидния израстък пориста, наподобяващи пчелни клетки.

Мастоидит
Мастоидит – инфекционно-възпалителен процес в мастоидния израстък

Най-често причина за появата на мастоидит е инфекция на средното ухо (среден отит), която преминава в мастоиден израстък. При това инфекциозен процес може да доведе до унищожаване на нежна костна структура на клетките мастоидния израстък. При по-нататъшното разпространение на инфекциозния процес той може да премине в кухината на черепа и мозъка, което поражда сериозни последици: възпаление на мозъчната обвивка (менингит), абсцес мозъка (поради анатомично близко местоположение на синусите и обвивки на мозъка) и гнойно възпаление на вътрешното ухо (лабиринтит), което може да причини загуба на слух.

Причини и рискови фактори на мастоидит

Както казах, причина за появата на мастоидита служи преминаване на възпалителния процес от средно ухо към мастоидния израстък. Обикновено при мастоидит се откриват следните патогени: пневмококи, Hemophilus influenzae (гемофилус инфлюенце), бета-хемолитичен стрептокок и грам отрицателна микрофлора.

Прояви на мастоидит

Мастоидит започва да се проявява с повишаване на температурата, влошаване на общото състояние. В областта на мастоидния израстък, зад ухото се появява болезненост при натиск, подпухналост.

Освен това се появява болка в ушите, която често има пулсиращ характер. Се отбелязва изтичане на гной от ухото, преместване на ушната мида. Освен това, може да бъде понижаване на слуха, както и подуване тъпанчето на ухото.

Усложнения на мастоидит

Гнойни натрупвания в ухото мастоидит
Гнойни натрупвания в ухото

Усложнения на мастоидит могат да бъдат както извънчерепни, така и вътречерепни. Към извънчерепни усложнения на мастоидит, както и на остър среден отит, на първо място, се отнасят нарушение на слуха, лабиринтит (с рязък световъртеж), поражението на лицевите нерви. Освен това, мастоидит може да се усложнява с под или надкостен абсцес или пробив на гнойта през вътрешната стена на върха мастоидния израстък под гръдно-мастоидния мускул (така наречените мастоидит по Бецолд).

Познавателна статия:  Признаци и терапия на лабиринтит

Към вътречерепни усложнения са отнасят епидурален абсцес (абсцес в областта на мозъчната обвивка), тромбофлебит на синусите на твърда мозъчна обвивка (най-често сигмовиден синусит), менингит и абсцес на мозъка.

Диагностика и лечение на мастоидит

Диагностика на мастоидит преди всичко се основава на събиране оплакванията на пациента, уточняване на перенесено възпаление на средното ухо, както и на проверка на пациента. За уточняване на диагноза се прилага радиография, компютърна томография. За изясняване характера на причинителя обикновено се извършва проучване на гнойни изпражнения.

Диагностика на мастоидит
Диагностика на мастоидит

Лечение на мастоидит

В основата лечението на мастоидит е мощна антибиотикотерапия. При минимално поражение на костната тъкан на мастоидния израстък се провежда миринготомия – пробиване на тъпанчето на ухото за да се осигури изтичане на гной и изследване на гной от характера на микрофлора. При неефективност антибиотикотерапия или хронизиране процеса, а още повече при подозрение за появата на усложнения от страна на мозъка или на черепа, се поставя въпросът за необходимостта от оперативно лечение – мастоидектомия – премахване на задната стена на слуховия канал, останките на тъпанчето, а също така чукчето и наковалнята – слухови кости на средното ухо, които към момента на операцията обикновено вече са унищожени с инфекция. Стремечко и лицевия нерв обикновено при това не са засегнати.

Понякога поради пълната неефективност на антибиотици необходима операция на радикална мастоидектомия. При това се отбелязва нарушение слуха на пациента поради предишни промени.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР