Лупус — какво е това заболяване и можем ли да го победим

Лупус — какво е това заболяване и можем ли да го победим

2701
0

Лупус – съкратен народен вариант названието на заболяване наречено системен лупус (еритематодес) вълчанка. Болестта се отнася до категория болести на автоимунната система, липсата на характерните само за това заболяване симптоми в голяма степен затруднява диагностирането на лупус, така че често в определяне на окончателна диагноза някои пациенти отнема години.

Често лупус погрешно разпознават като ревматоиден артрит или друго подобно на симптоматиката заболяване или проява на вируса. Лупус – хронично заболяване, основната характеристика на което е възпаление в различна степен на различни части на тялото. Има две основни форми на лупус: дискоиден лупус, който засяга само кожата и лупус, при който възпаление освен кожата засяга ставите и лупус на вътрешните органи, по-специално, сърцето и бъбреците. Както вече бе отбелязано, жените в по-голяма степен са изложени към появата на лупус, това заболяване се диагностицира при жените в възраст от 20 до 40 години, но в принцип, с лупус може да се разболее всеки, независимо от пол и възраст.

Системен лупус еритематозус вълчанка
Жените в по-голяма степен са изложени към появата на лупус

Системен лупус еритематозус – автоимунно заболяване, при нарушения в работата на автоимунната система здрави клетки лишени от добра защита, което води до унищожаване на поразените с инфекции органи и тъкани. Към автоимунни заболявания се отнасят диабет, ревматоиден артрит и заболявания на щитовидната жлеза.

За съжаление, учените до все още не разбраха причини за заболеваемост лупус, сред вероятните фактори, които могат да провокират развитието на лупус, се нарича инфекция, прием на определени лекарства и вредно въздействие на ултравиолета; в списък на тези причини можете да добавите и хормонални промени.

Симптоми и признаки на лупус

Симптоматика и степента на тежест на лупус у различни пациенти се проявява по-различен начин. Много усещат умора и апатия, понякога се отбелязва загуба на тегло и невисока температура, тези симптоми могат да бъдат придружени от следните състояния:

  • Болки в мускулите и ставите

У по-голямата част от пациентите са отбелязани болки в ставите, възпаление може да има единично локализиране, но понякога заболяването засяга много стави, най-често страдат малките стави на ходилата и на дланите. Пациентите отбелязват болка и скованост в ставите, особено сутринта, понякога лупус придружен с лека подпухналост в места на поражението, в редки случаи диагностицират остра форма на артрит и сериозно разрушаване на ставите.

  • Поражение на кожата, устната кухина и косменото покритие

Червен обрив и дразнене на бузите и носа — типичен симптом на лупус, също такъв обрив може да се появи и в други места, особено там, където често попада слънчева светлина. Заболяването засяга кръвоносните съдове, което води до нарушения на кръвообращението в пръстите на ръцете и краката. Лупус често придружен с язви на лигавицата на устната кухина и загубата на коса, в особено тежките случаи загуба на коса води до огнищен косопад.

  • Влиянието лупуса на кръв и лимфата

Лупус обикновено придружен от леки форми на анемия, в редки случаи се наблюдава сериозен спад нивото на левкоцити и на тромбоцитите в кръвта. Атипично усложнение на лупус е образуване на кръвни съсиреци, в някои случаи се отбелязва подуване на лимфните възли.

  • Сърцето, белите дробове и бъбреците

При вълчанка често се отбелязва възпаление на повърхностните тъкани на сърцето и на белите дробове, това става причина за болки в гърдите. Изключително рядко лупус засяга органообразуващи тъкани. Възпаление на бъбреците при вълчанка придружено от протеинови и кръвови селекции, които излизат заедно с урината. Сериозни проблеми с бъбреците заплашват само при особено остри форми на лупус, в изключително редки случаи на фона на лупус може да се развие бъбречна недостатъчност.

  • Мозък и нервна система

В повечето случаи лупус придружен от депресия и чувство на емоционален дискомфорт. Депресията може да е и симптом на заболяването и реакция пациента на наличието на самото заболяване. В отделни случаи възпаление на мозъка може да доведе до развитие на епилепсия, тежки главни болки и мигрена.

Познавателна статия:  Ревматоиден артрит - нов начин за диагностика

Как протича лупус

Понякога симптомите на лупус се проявяват постепенно и много бавно, първо ги приписват на други заболявания, тъй като много заболявания придружени от умора и болка в ставите. При някои пациенти налице един от типичните симптоми на лупус, у други могат да бъдат няколко. Симптоми се проявяват по-различен начин, от леки до остри форми. Обикновено в протичане на лупус се отбелязват периоди на изостряне и ремисия, причините за тази ротация докато не са изяснени.

Методи за диагностика на лупус

При подозрение за вълчанка на първо място се провежда специален анализ на кръвта. В кръвта на болните обикновено се откриват анти яддрени антитела и антитела с двуспирална ДНК. Въпреки това, наличието на тези антитела все още не говори за наличието на лупус, диагноза се поставя само при наличието на характерните за това заболяване симптоми. По-нататъшната динамика на заболяването се контролира с помощта на изследвания на кръвта и на урината. В някои случаи се прави ултразвук или рентгенова снимка на вътрешните органи.

Методи за лечение на системен лупус еритематодес

Веднъж и завинаги да се излекувате от лупус, за съжаление, невъзможно, обаче съществуват методи за лечение, приети с цел максимално облекчаване симптоматиката и клиника на заболяването. Програма за лечение се разработва индивидуално, пациентите с леки форми на лупус често не са нуждаят от специално лечение.

В лечението на лупус се прилагат препарати на няколко категории: нестероидни и противовъзпалителни средства (ибупрофен, диклофенак) се предписват при ставни и мускулни болки. Хидроксихлорохин се прилага при кожни възпаления, повишена утомляемост и болки в ставите, това лекарство предписват ако посочените по-горе мерки не показват комплексна ефективност или откриват странични ефекти. Често хидроксихлорохин изисква продължителен курс на прием, на неговото основно достойнство — липса на странични ефекти.

В изключително редки случаи хидроксихлорохин може да повлияе на зрителната острота, ако приемайки това лекарство, забелязахте влошаване на зрението, незабавно се свържете с лекар. При тежки форми и остра симптоматика предписват стероиди в малки дози и имунодепресанти. И стероиди, и имунодепресанти имат редица странични ефекти, затова се назначават с известна степен на предпазливост.

на Пациентите с лупус се препоръчва да се ограничи пребиваването на слънцето и да избягват инфекции. В някои случаи наличието на вълчанка може да доведе до спонтанен аборт при жените, при особено тежки форми с възпаление на бъбреците бременност протича тежко и придружена от високо артериално налягане.

Повечето пациенти, страдащи от лупус, живеят с нормален активен живот. В изключително редки случаи лупус приема особено тежки и дори животозастрашаващи форми. Съвременните методи за лечение позволяват максимално да се облекчи състоянието на пациента, както при леки, така и при тежки форми на лупус.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР