Луксация на лакътната става – обща концепция

Луксация на лакътната става – обща концепция

1586
0

Описание

Луксация на лакътя или луксация на лакътната става е на второ място по честота луксации, след луксация на рамото. Основна особеност на получаване луксация на лакътната става е това, че блок е точно на раменната кост се съчленява директно с лакътната кост.

Най-често формиране луксация на лакътя, както и луксация на рамото се случва в резултат на това, че човек попада директно върху продълговата ръка, в резултат на което под действие на теглото на собственото си тяло случва переразгиб в областта на лакътя.

Луксация на лакътната става - обща концепция

Формиране на лакътната става се случва с три ставни повърхности – това лакътна, лъчева и раменна кост. Тъй като именно лакътна и лъчева кост е доста здраво се свързват помежду си с уникална межкостна връзка, се случва, като правило, техна едновременна луксация.

В тази статия

  1. Луксация на лакътната става – обща концепция
  2. Симптоми и диагностициране луксация на лакътна става
  3. Профилактика и лечение на луксация на лакътната кост

Почти във всички случаи се формира именно задна луксация, значително по-рядко в болницата се обръщат със странична луксация. Най-рядко се оказаха именно изолирани, както и предни луксации на една от кости на предмишниците.

Луксация на лакътната става - обща концепция
Причини, които провокират появата луксация на лакътната става

За да има възможност да се избегне формиране луксация на лакътя необходимо подробно да се запознаете с причините, които са в състояние да провокира появата му.

Най-често формиране луксация на лакътната става, като вече беше написано по-горе, се случва именно в резултат на падане от издигната ръка назад или напред. Следователно, това в резултат води до образуването переразгъване на ръката си директно в областта на лакътната става.

Познавателна статия:  Физиотерапия, прогноза за дисплазия на тазобедрените стави

В случай на падане напред точно в сгънатия лакът се случва формиране на предна луксация на лакъта, обаче, този вид луксация се случва в изключително редки случаи. Формиране луксация на лакътя може да се образува и в резултат на доста рязко и директно излагане, оказвано директно на лакътната става (например, този вид травма може да бъде причинен от удар на пръчка по ставата).

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР