Лордоза физиологична и патологична

Лордоза физиологична и патологична

5831
0

Има 3 вида изкривяване на гръбначния стълб, които се развиват в 2-е равнини. Странично изкривяване в фронтална равнина – това е сколиоза. А в сагитална (предно-задна) равнина отделят лордоза (изкривяване напред) и кифоза (изкривяване назад).

Причини на лордоза

Лордоза и кифоза на гръбначния стълб
Лордоза и кифоза на гръбначния стълб

Забележително е, че лордози, обаче, както и кифози, това далеч не винаги е патология. Всичко зависи от степента на изкривяването. Основното е, че нашият гръбначен стълб не е идеално гладък. Равен (или почти равен) при новородени. След това към първата година от живота, когато детето започва да ходи и гравитационното натоварване на гръбначния стълб се увеличава, увеличават се и тези завои – 2 кифоза (гръдна и сакрална) и 2 лордоза (шийна и лумбална). Всички тези изкривявания намаляват натоварването върху гръбначния стълб и в известна степен предпазват от увреждане.

Така че наличието на лордоза – това не е патология, ако разбира се, той не силно изразен. Именно степента на изразеност – основната разлика физиологична (нормален) лордоза от патологична. Отличават по механизъм на развитието на първични и вторични лордози. Първични лордози причинени от патология на гръбначния стълб и околните мускули.

Основните причини за първична лордоза:

 • Дистрофични промени в междупрешленните дискове от типа на остеохондроза;
 • Увреждане и дистрофични промяна на костната тъкан на прешлените – спондилоза;
 • Преместване на прешлените един спрямо друг по вид подхлъзване – спондилолистеза;
 • Изместване на междупрешленните дискове – дискова херния;
 • Травми, придружени от увреждане на мускулите на долната част на гърба, фрактура на един или няколко прешлена;
 • Остеопороза на костната тъкан на прешлените поради нарушения обмен на калций;
 • Поражението на прешлените с туберкулозен характер;
 • Туморни процеси в гръбначния стълб;
 • Възпалителни и дегенеративни промени в мускулите на кръста и гърба – миопатия и миозит;
 • Поражения на гръбначния стълб при системни колагенози – ревматизъм, ревматоиден артрит, системен лупус еритематодес (вълчанка).

В повечето случаи тези негативни фактори са свързани помежду себе си. Например, остеохондроза води до дискова херния и до спондилоза, а спондилоза – до спондилолистеза. Често развитието на лордоза в областта на шията и долната част на гърба носи компенсаторен характер в отговор на появата на засилена кифоза в гръдния отдел. Вторични лордози не са свързани с гръбначния стълб. Най-често те се развиват при наранявания и заболявания (артрити, артрози) на тазобедрените стави, в резултат на което се измества центъра тежестта на тялото. Същото се случва и при плоски стъпала.

Познавателна статия:  Милгама особености и свойства на препарата

Лордоза при децата е последица от такава патология, като:

 • Церебрална парализа – детска церебрална парализа;
 • Дисплазия на тазобедрената става;
 • Травма по време на раждане;
 • Рахит;
 • Болестта на Кашин-Бек – трудно протичаще заболяване с нарушение на формирането на костната тъкан;
 • Бърз растеж на гръбначния стълб в юношеска възраст, в съчетание със слабост на мускулите на гърба.

Усилване на лумбалната лордоза се отбелязва и в по-късните срокове на бременността. Но след успешно раждане всичко се връща към нормалното. Изправяне на физиологична лордоза (хиполордоза) е една патология, както и неговото засилване (хиперлордоза). Забележително е, че едни и същи фактори могат да причинят как хиполордоза, така и хиперлордоза. Хиполордоза е следствие на дискова херния, остеохондроза на гръбначния стълб, спортни и битови травми с увреждания на свързващия апарат на прешлените. Изглаждане лордоза в лумбалната част се отбелязва при анкилозиращ спондилоартрит – болестта на Бехтерев. По тази причина пациентът приема характерна поза с наклон напред („позата на просителя“).

Симптоми на лордоза

Усилване лордоза най-често се наблюдава в лумбалната част. При това състояние също се променя поза на пациента. Корема изпъкнал напред, задните части изявят, главата също наведена напред при паднали гърди. В крайна сметка, се формира външен вид, далеч от стандарта за красота. Но, за съжаление, делото не само в красотата. Деформация на гръбначния стълб, засилване на тонуса на мускулите на гърба и кръста водят до местните патологични промени и в крайна сметка, до остеохондроза и дискови хернии. Получава се така, че едни и същи фактори действат в ролята и причини, и усложнения лордоза.

Усилена лумбална лордоза
Пациентка с усилена лумбална лордоза. В този случай лумбална лордоза предизвика вторично формиране на лумбалната кифоза

Субективно течение на лордоза придружено от болка в долната част на гърба – изтеглящи, пищялни. В последствие болката се засилва, се развиват такива симптоми лордоза, като спадът в обема на движенията, влошаване на чувствителност в долните крайници, и, като следствие, затруднено ходене. Положението се усложнява от факта, че отново страдат колянната и тазобедрената става, в които се развиват артрозните промени. Деформация на гръбначния стълб в лумбалната част води до повишаване на вътрешно коремно давление, храносмилателни нарушения, запек. Подобни промени в малкия таз при момичета и жени – преки път до нарушения на менструалния цикъл, безплодие или недоносяне на бременността.

Познавателна статия:  Какво да правите, ако имате болки в колената

Ако лордоза загладен, това също не предвещава на пациента нищо добро. Поради ущемления нервните влакна в отвори между прешлените се случва тяхното възпаление, а след това – унищожаване на външната миелиновата обвивка (демиелинизация). Гръбначния канал се свива. Това е причина на необратими неврологични нарушения. Пациентите се оплакват от постоянна болка в долната част на гърба, понижаване на чувствителността в долната част на гърба и долните крайници, накуцване. Впоследствие се губи контрол над уринирането и дефекацята. Хиполордоза на шийния отдел затруднява притока на кръв към вашия централен мозък, прешлената артерия. Това води до жалби като обща слабост, виене на свят, нарушения на съня и координация на движенията.

Диагностика лордоза в повечето случаи не е проблема. Болестта може да се предположи вече на базата на посочените по-горе характерни промени. За да потвърдите налични подозрения, достатъчно обикновена рентгенография на гръбначния стълб, направена в странична проекция.

Основен диагностичен критерий тук е ъгълът между горната повърхност на 1-ви лумбален и 1-ви сакрален прешлен. В норма стойности на този ъгъл съставляват 150-170 градуса. Намаляването на този ъгъл говори за засилването на лордоза, увеличаване – за това, че лордоза изправен.

Лечение лордоза

Цялостно лечение лордоза включва:

 • Лекарства;
 • Лечебна физкултура;
 • Масажни процедури;
 • Хирургично лечение.

Сред лекарства, използвани при лордоза – противовъзпалителни, болкоуспокояващи, хондропротектори, витамини. Всички тези средства при лордоза играят поддържаща роля – подобряват обменните процеси в тъканите на гръбначния стълб, отстраняват болката и възпалението, но не влияят върху лордоза. А лечебна физкултура укрепва мускулно-връзкав апарат, премахва болестно напрежението в мускулите и по този начин в голяма степен коригира изкривен гръбначен стълб.

Познавателна статия:  Профилактика и лечение на артроза (остеоартроза)

Упражнения при лордоза се извършват по следната методика:

 1. В изправено положение, краката на ширината на раменете правят наклони напред, опитвайки с пръстите на ръцете да достигнете до пода;
 2. Превърнете с гръба на плоска хоризонтална повърхност и опитайте максимално да се притиснете към нея с петите, задните части, плешките и задната част на главата;
 3. Същото нещо, но само на хоризонтална равна твърда повърхност с изпънати по шевовете ръце;
 4. В легнало положение на гръб на пода, разтворете ръцете и опирайки се на тях, вдигнете краката си и се опитайте да завържете ги зад главата;
 5. Легнете на корема, предварително поставете под него възглавница, ръцете сгънати в замъка за задната част на главата и в това положение опитайте да вдигнете гръдния кош на пода.
 6. Всички упражнения се правят по 5-10 пъти на височина вдишвания, а изходна позиция се приема на височина издишване.


Упражненията са допълнени с масажни процедури. Масаж се извършва по общоприетата схема (гали, разтриване, месене, вибрации) с цел отпускане на патологично стегнати мускули на гърба. Лимфодренажна, точкова разновидности на масажи са насочени към подобряване на ток на кръвта и лимфната циркулация в проблемните зони. При изразена лордоза, определена с наднормено тегло, заболявания на мускулите, бременността е показан бандаж, фиксиращ лумбалния отдел на гръбначния стълб.

Бандаж върху долната част на гърба при лордоза
Модерен и функционален бандаж върху долната част на гърба при лордоза

При изразена лордоза с тежки неврологични усложнения, не склонен към лекарствено лечение, показано оперативно лечение лордоза. В хода на операции се извършва пластика и фиксация на изкривените парцели. Профилактика на лордоза насочена към премахване на причините. Профилактични мерки предвиждат борба с наднормено тегло, спазване на правилна стойка у учениците, спорт, навременно лечение на заболявания, потенциално опасни в плана за развитие на лордоза.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР