Личен опит как да живеем с ранен остеоартрит

Личен опит как да живеем с ранен остеоартрит

1905
0

Когато чуваме за заболяването остеоартрит, най-често веднага се представляваме пациента за 60 години. Но сега в света се увеличава броят на хората, които се запознали с остеоартрит, на възраст от 20 до 30 години. При това те водят активен начин на живот! И авторът на статията попадна, за съжаление, в тази социално-демографска група – името му Райан Ренкин, 38 години. В резултат на многобройни наранявания 10 години назад поставена диагноза остеоартрит. Претърпял 2 операции в областта на глезена. В миналото активно ангажиран в баскетбола. По-долу публикуваме статията му.

Доктората ми поставили диагноза остеоартрит на глезенна става на десния крак. По време на баскетбол аз често получавах травма на глезена. След като ми бе поставена диагноза, не съм имал и най-малката представа за това как ще се справя с остеоартрит. За начало аз трябваше да проникна, какво е артрит на става. Сега съм на 38, и по-добре разбирам как се живее с тази болест, отколкото преди 5 години, или дори преди една година. Младостта ми даде възможност да се съсредоточа върху ефективното лечение на глезена. Освен това, аз се придобивих с търпение по време на търсене на нови методи за лечение, които наистина ми помогна.

Сега съм на 38, и по-добре разбирам как се живее с тази болест, отколкото преди 5 години, или дори преди една година.

Тъй като аз ще трябва да се справя с остеоартрит до края на живота си, имах нужда от знания, някакви определени принципи на отношението към болестта, така че да я управлявам аз, вместо заболяването да управлява живота ми. Освен това, имах нужда да зная по какво се различават заболявания на ставите. Ми не е лесно да науча нов начин. Аз съм в процес на учене на ново и досега. Важно е, че взех юздите в свои ръце и не позволявам на остеоартрита да диктува как да живея.

Познавателна статия:  Артроза на раменната става: лечение с народни средства за защита

Моите знания се основават на 6 принципа, които полезно да се знае, сблъсквайки се с остеоартрит. Това са принципи, които ми позволиха да продължа да живее живота, който имах преди заболяването, дори ако периоди имам сериозни влошаване.

1. Намери група за подкрепа

Моето семейство и приятели се оказаха надеждна група за подкрепа.

Личен опит как да живеем с ранен остеоартрит
Моето семейство и приятели станаха недеждна група за подкрепа

По време на съвместните ни разговори и дори тогава, когато аз споделях с тях със своите получени знания за остеоартрит, ми е по-лесно да понеса чувството на дискомфорт, свързани със заболяването. Например, аз научих, че артрит идва със студа и споделих с тази информация с близките си.

2. Силата е в знанието за остеоартрит

Веднага, след като ми е бил поставен диагноза остеоартрит, бих искал да се науча как да управлявам тази болест. Прекарах много време в четене за опита на други хора, страдащи от остеоартрит. Запознах се с научни статии, за да науча повече за видове артрит и ефективни методи на лечение. Цялата тази информация ми помогна да се подготвя по-добре за лечение на остеоартрит. Аз говорих с лекарите си за това, като остеоартрит в района на глезена ще се отрази на здравето ми с напредване на възрастта. Сега аз мога да помогна на други хора в борбата с това заболяване.

3. Улови момента!

Има дни, когато остеоартрит толкова много остър, че аз нищо не мога да направя. В такива дни аз обръщам специално внимание на диета, хранене при артрит, лечение на артрит с народни средства за защита, на физически упражнения и лечебна физкултура. Опитвам се да се съсредоточи върху някаква дейност, за да не затъвам в навъртяване мисли, какво още може да ми донесе остеоартрит.

Познавателна статия:  Автоимунни заболявания

4. Какво дава комуникация в открит режим

Аз много бързо разбрах, че фразата начин: „имам болки в глезенна става, аз искам да бъда един!“ не носи нищо добро. Такова ясно съзнание сега премахна ме от ненужни спорове и преживявания. Така че сега аз ще ви дам един пример за това, какви думи ми помогат да предам накратко същността на състоянието ми близки по време на обостряне: “ Глезен ми се поду и ми е трудно да се движа. На разходка днес или дори само да стоя дълго много трудно. Бих искал да се почина и да се поддържа силата за да направя друга дейност“.

Аз много бързо разбрах, че фразата начин: „имам болки в глезенна става, аз искам да бъда един!“ не носи нищо добро.

5. Запознайте се с механизми за адаптиране към остеоартрит

Болки, които аз изпитвам при остеоартрит, отстранят ме от следа, аз ставам нетърпелив и груб. Проучване на различни механизми за адаптация, като медитация, например, помагат да се запази емоциите си и да се изравни настроение, когато остеоартрит напомня за себе си. Не без причина в пресата пишат за това, че: болка в ставите се лекува с медитация.

6. Намерете баланс

Аз все още обичам туризъм, риболов, тренировка в залата и разходка с кучето. Но сега имам по-реалистични очаквания за това, какво мога да направя и за колко дълго това ще правя. У мен вече по-добре се получава балансира живота си: да се редуват активни дни с периоди, когато седя по цял ден на дивана. Отне ми около 10 години, за да се стигне до такива изводи и аз много експериментирах. Много от това, което се опитвах да направя, не успях. Но ако някакъв вид лечение на артрит не ми помогна, не се разстроях. Вместо това аз казах, че това означава само едно: че аз съм на една стъпка по-близо до избавянето от болестта с друг път!

Ако лечението не ми помагаше, не се разстроях. Тогава аз вярвах, че станах на 1 стъпка по-близо до избавянето от болестта с друг път!

Младите хора на възраст от 20 до 30 години, страдащи от остеоартрит, наистина водят упорита борба с болестта. Времена настъпват много трудни, когато ти сериозно се опиташ да решиш проблемата със здравето. Ключът към лечението на заболяването на ставите – това започнете да предприеме стъпки за изучаване на техника за лечение и ранната диагностика на остеоартрит, които помагат на вашия именно случай.

Познавателна статия:  Артрит на ставите

Ако вие ще промените отношението си към остеоартрит и ще се ръководите от тези принципи, които са изброени по-горе, това ще ви помогне да живеете живота, който носи наслада за години напред!

Остеоартрит – това е форма на артрит, която носи изразен дегенеративни характер. При остеоартрит постепенно се свива хрущялната тъкан, която води до болкови усещания. Промяна на формата на ставата и възникват костни израстъци. При това самостоятелно възстановяване на костите и хрущялите на става невъзможно. Активни спортни занимания понякога водят до такива последствия, до наранявания на ставите. Бъдете внимателни и пазете себе си!

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР