Лекарства хондропротектори за лечение на ставите

Лекарства хондропротектори за лечение на ставите

5320
0

Продължително протичащи хронични заболявания на ставите, които винаги са свързани с дистрофични промени на ставния хрущял – състоянието му и определя формата и фазата на заболяването. За да се спре разрушаването на хрущялната тъкан и възстановяване на неговата структура с успех се прилагат хондропротектори – лекарства, действието на които насочено към храна и образуването на нови клетки на хрущялната тъкан, а също и производство на синовиалната течност – смазване на ставите.

Хондропротектори за лечение ставите

Хондропротектори: точка на прилагане

По-добре да се разбере каква роля играе хрущял ще разгледаме структурата на става. Ставните повърхности на костите са облицовани с гладък и винаги влажен слой хрущялна тъкан. Ролята на смазка играе синовиалната течност, която се секретира от клетки на хрущяла. Важно условие за нейното производство е движение в става: колкото по-активно работи става – толкова повече се произвежда течност. Синовиална течност, освен това, дори и подхранва хрущяла.

Ако по една или друга причина хрущялът започва да се руши – се изобличава костната тъкан, повърхността на която е груба и грапава. Противоположен хрущял при контакт с кост също се поврежда. Поради този дефект изработване на синовиалната течност се нарушава: става не получава смазване, а хрущял – хранене. В резултат хрущялната тъкан постепенно умира и става губи своите функции.

Прием хондропротектори при болка в ставите
Хондропротектори се прилагат при болки в става

Хондропротектори пречат развитието на този процес. Прилагането им намалява болката и в някаква степен помага за облекчаване на възпалението. В състава на тези лекарства са включени вещества, които нормално произвеждани в човешкото тяло и са необходими за образованието на синовиалната течност.

Действащи вещества на хондропротекторите са хондроитин сулфат и глюкозамин. Средствата се предлагат в различни лекарствени форми:

  • разтвори за инжектиране;
  • таблетки, капсули и прахове за перорално приложение;
  • мехлеми, кремове и гелове.

Как да приемате хондропротектори?

Трябва да знаете, че може да се възстанови само хрущял, който все още не е разрушен напълно, така че прилагането на хондропротектори по-ефективно само в ранните етапи на болестта. Когато вече има пълна гибел на клетките на хрущяла – лекарства вече са напълно безполезни. Също толкова важно е дълъг курс на прием. Лекарите препоръчват да не се ограничава само до 1 – 2 курсове, тъй като за цялостна регенерация на хрущяла това явно не е достатъчно.

Възстановителните процеси в хрущялната тъкан протичат доста бавно, така че не чакайте бързи резултати. За ставите хондропротектори стават като източник на постоянно презареждане. Ако ще спрете лечението преди време – хрущяла отново ще започне да се руши. Средно време курса на терапия трае от шест месеца до година и половина – през този период се постига устойчив траен ефект. В някои случаи приемът се продължава до 2 – 3 години. Дневна доза и продължителността на курса се определя от лекар.

Хондропротектори лесно се пренасят от болните и на практика не оказва никакви странични ефекти (в някои случаи може да възниква стомашно разстройство). С повишено внимание се предписват тези лекарства при пациенти със захарен диабет, тъй като съдържаща в тях глюкоза трябва да бъде компенсирана с увеличаване дозата на инсулин. Противопоказание за прилагането на медикаменти ще бъде алергична непоносимост, бременност и ранна детска възраст.

Познавателна статия:  Менискус на коляното причини, симптоми и лечение

Избор на лекарства

Избор на лекарства в тази група е доста голям и не за всеки е лесно да разбере какво точно му подхожда. Като се има предвид, че цената на хондропротектори може да бъде доста висока, а ефектът идва не веднага – преди да закупяте определено трябва да се консултирате с вашия лекар и заедно с него да избере най-подходящото лекарство.

Често лечението започва с вътреставно или мускулно инжектиране, постепенно преминавайки към приемане на таблетки и капсули. Едновременно се използват мехлеми, кремове и гелове с хондроитин и глюкозамин.

Според артролози добре са се доказали следните лекарства:

  • Артра – хапчета, произведени в САЩ. Съдържат глюкозамин и хондроитин, добре се усвояват, лесно се прехвърлят. Се предлагат в опаковки от 30 и 100 таблетки цена в зависимост от големината на опаковката.
  • Дона – прах на глюкозамин за перорално приложение и разтвор за инжекции. Произведен в Италия (фирма Роттафарм). Опаковка от 6 ампули или 20 дози.
  • Терафлекс – интегриран препарат фирма Sagmel (САЩ), съдържат хондроитин и глюкозамин, предлага се в капсули и под формата на крем. В опаковката се съдържа от 30 до 120 капсули. Едновременно с прием на капсули вътре за да се засили ефекта препоръчително да се използва Терафлекс-крем.
  • Хондролон – ампулен разтвор на хондроитин сулфат на руското производство. В опаковката 10 ампули.
  • Структум – френски препарат на хондроитин сулфат в капсули, произведен от фирма Сотекс. Предлага се в опаковки по 60 капсули в две различни дози (250 и 500 мг).
  • Елбона – средство на руско производство на фирма Еллара, разтвор на глюкозамин за мускулно инжектиране. В опаковката 6 ампули.

Към групата хондропротектори включват както лекарства, ефективността на които е клинично доказана, така и хранителни добавки, които могат и изобщо да не съдържат активното вещество, тъй като не подлежат на задължителна проверка. Така че винаги купувайте само доказани лекарства и по препоръка на лекуващия лекар.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР