Лечение спондилоза на гръбначния стълб

Лечение спондилоза на гръбначния стълб

2913
1

Лечение спондилоза на гръбначния стълб

Лечение спондилоза на гръбначния стълб задължително в началните етапи. Самите остеофити при консервативно лечение няма да изчезнат, а целта на лечението е да се предотврати тяхното по-нататъшно разрастване и премахване на смущаващи симптоми. Лечение на спондилоза насочено към премахване на болката и възпалението, укрепване на мускулния корсет в засегнатата зона. Се провеждат лечебните дейности, допринасящи отстраняване причините, водещи до патология на гръбначния стълб.

Лечение спондилоза на гръбначния стълб
Лечение спондилоза на гръбначния стълб

Болкоуспокоителни и противовъзпалителни лекарства само улесняват състояние и не лекуват самата болест. Медикаментозно лечение представено с препарати от група на нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен, индометацин, диклофенак, кетонал, мовалис). Ефективни в този случай масаж, физиопроцедури (електрофореза с новокаин на засегнатата област, диадинамически токове, ултразвук на област на гръбначния стълб), лечебна гимнастика за укрепване мускулите скелет на гърба.

Обикновено кратковременни остри периоди предшестват хронични изрично клинични симптоми, затова при влошаване парентерально се прилагат аналгетици – новокаин (блокади), баралгин, кеторол. Инжектирането се извършва в рамките на няколко дни, обикновено това е напълно достатъчно за да се възстанови работоспособността. Въпреки това, този удар трябва да се възприема като тревожен сигнал и спешно да започне да се отдадете на лечебна гимнастика, да се поправя положението на стойка по време на продължителна монотонна работа, в противен случай, процесът може да премине в хронична форма.

Лечение на хронични форми за спондилоза трябва да бъдат изпратени на вторична профилактика (предупреждение усложненията). За това, ако имате дълга заседнала работа с наклон на тялото напред, например, на компютъра, трябва един път в час да се опирате на облегалката на стола, повдигнете главата и отпуснете ръцете покрай тялото. По време на работа внимавайте за стойката – гърбът трябва да бъде равен, при това шията не се издава напред. Голяма роля в превенцията за спондилоза играе професионален лечебен масаж.

Модерни успешни методи на лечение: приложна кинезиология, остеопатия позволяват достатъчно бързо да премахват мъчащи болки и да помогнат за намиране на подход за подобряване на обменните процеси в организма. Манипулативна терапия ефективен метод за облекчаване на болката при спондилоза и профилактика на усложнения, заедно с лечебна физкултура. Много важно е премахване причината, смяна начина на живот, или поне позата, ако вашата работа е свързана с постоянно седене.

Медикаментозно лечение за спондилоза е малкоефективно, хирургични методи на лечение спондилоза на гръбначния стълб се прилагат само при усложнения.

При лечение на спондилоза необходим интегриран подход – това е терапевтичен масаж и меки остеопатични техники, както и методи на рефлексотерапията (акупунктура) за облекчаване на гипертонуса в мускулната тъкан. При остра болка се използва тази ефективна и лека техника, като хирудотерапия за подобряване на бързото облекчаване на отоци.

Лечение спондилоза на гръбначния стълб

Ефективен курс лечение на спондилоза може да състои от физиотерапевтични методи:

– ХИЛТ терапия особено помага при остеофити;
– MLS лазерна терапия (облекчава болката след първата процедура).

След облекчаване на болков синдром необходими занятия ЛФК – комплекс от упражнения за определяне на положителен резултат и за превенция на рецидив за спондилоза. Прилагането на лечебната физкултура дава възможност чрез подобряване на мускулната дейност за подобряване на кръвообращението в областта на гръбначния стълб и подкрепа на задоволително ниво функционалното състояние на мускулите.

Познавателна статия:  Лечение на лумбална спондилоза на гръбначния стълб

Лечебна физкултура насочена към поддържане на оптимална подвижност на гръбначния стълб, и при различни стадии на заболяването лекарите използват различни подходи при неговото назначаване. Физическите упражнения трябва да се изпълнява в разпоредбите, които осигуряват разтоварване на гръбначния стълб, например, в легнало положение или на четири крака. Някои упражнения позволено да се изпълняват стоя само при не много рязко изразен болков синдром и целият курс с лечебна физкултура се провежда на фона на намаляване на общото натоварване на гръбначния стълб, в някои случаи дори се назначава от носенето на специални ортопедични корсет.

Внимание! Противопоказно следните лечебни манипулации: гимнастика за мобилизиране на гръбначния стълб, интензивен масаж и интензивна манипулативна терапия, разтягане на гръбначния стълб.

Тежки форми за спондилоза много трудно се лекуват (може да помогне само една хирургическа операция). Ако растежът на остеофити не се прекъсва, процесът се завършва с натрупване двата прешлена между себе си и стеноз на гръбначния стълб. Така че не пускайте болестта.

1 коментар

  1. имам същата диагноза, аз съм на 39 години. Нищо не помага, само лечебна физкултура. Лежа на гърба си правете упражнения за краката: велосипед, ножици и т.н. Успех и Късмет, да сте здрави.

НАПИШИ КОМЕНТАР