Лечение и профилактика на седалищен нерв

Лечение и профилактика на седалищен нерв

3159
0

Лечение възпалението на седалищен нерв

Терапия на първо място е да се премахне болков симптом и да се отстрани възпалението. За това на човека предписват противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства. След като болката ще бъде купирана, може да се пристъпи към премахване причините, предизвикващи ишиас.

Лечение възпалението на седалищен нерв

Често се използват физиотерапевтични процедури, по-специално електрофореза, магнитна терапия и т.н. Също така към съвременните консервативни методи може да се отнесе използването на фиксиращи колани, стимулиране мускулите с електрически импулси, акупунктура, мануална терапия.

Ако възпалението причинено от инфекциозни причинители, то на човека показано антибактериално и антивирусно лечение възпалението на седалищния нерв. Когато причината е в заболяванията на органите в малкия таз, то следва да се отстрани основното заболяване.

Когато причина за ишиас става херния на междупрешленния диск или туморообразно новообразувание, за да се избегне хирургическа намеса няма да можете. Така, микродискектомия – ефективен и модерен начин да се избавите от множество заболявания на междупрешленните дискове, които предизвикват ишиас.

Лекарят, който се занимава с терапия възпалението на седалищния нерв – невролог или невропатолог. При нужда човека изпращат до други специалисти – гинеколог, уролог, онколог и др.

Каква да не е причина, която води до възпаление на седалищен нерв, на човека се изисква пълен покой. Почивка показва до момента, докато не е преминал остър период.

Прогноза за времето на възстановяване зависи от причините, доведащи до възпалението и навременно лечение при доктор.

Възпален седалищен нерв лекарства

Може да се разпредели няколко дестинации на медикаментозна терапия:

 • НСПВС. За лечение възпалението на седалищния нерв на първо място се използват нестероидни противовъзпалителни средства. Най-често се предписва аспирин, ибупрофен, напроксен, кетопрофен, парацетамол, диклофенак, толметин, дексибупрофен. За да се намалят последиците от орално приемане на тези средства, необходимо да ги използвате по време на хранене. Това ще намали риска от възникване на странични ефекти от страна на стомашно-чревния тракт, обаче, може леко да се намали ефекта облекчаване на болката.

Не струва да се надвишава дозата, препоръчана от лекаря, тъй като това увеличава риска от усложнения. Човек може да има стомашно разстройство, повишаване на кръвното налягане, главоболие, сънливост и други симптоми. Прием само на НСПВС няма да се отрази на причината за възпалението, а тяхната продължителна употреба повишава риска от развитие на язва на стомаха.

Още едно ефективно обезболяващо средство, назначаемо при възпаление на седалищния нерв, е Трамадол. Той не води до трайна зависимост и пристрастяване, като нестероидни противовъзпалителни средства. Показан при невъзможност за прием на нестероидни противовъзпалителни средства. Такова лекарство, като Ултрасет, съчетаващо в себе си трамадол и парацетамол позволява по-бързо да се постигне желания ефект и в най-кратки срокове облекчаване на болезнените усещания.

 • Стероидни противовъзпалителни средства. Също така се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства, сред които може да се отделят хидрокортизон, дексаметазон, кортизон, преднизолон. В някои случаи се използват епидурално инжектиране на стероидни медикаменти. Те се прилагат в епидурално пространство, което допринася за незабавно облекчаване на болка.
 • Антидепресанти. Ще помогнат за нормализиране на съня и успокояване човека антидепресанти. Те се използват в комплекс с други лекарства и строго под лекарски контрол.
 • Витамини. Задължителен прием на витаминни комплекси, които са в състояние да ускорят възстановяването на увредени нервни влакна и да нормализират работата на нервната система като цяло.
 • Местни обезболяващи. Като средства за местно обезболяване се използват различни мазила, например, Волтарен, Найз гел, Нурофен, Финалгел, Долобене.

Ако не можете да доставяте човека с ишиас в болницата, то след това струва да му се даде първа помощ на място. На първо място трябва да го поставите на корема на твърда повърхност. Под гърдите струва да поставяте ниска възглавница. Може да се затопли болния с помощта на юрган. Но при това строго забранено да се прилагат на мястото на възпалението всички топли компреси или ястия, тъй като това може да засили подпухналост и да увеличи интензивността на болката.

След това необходимо да се обадите на лекаря или да се прати човек в медицински институт самостоятелно. Не струва да се докосвате до засегнатата област или да се прилага върху нея мазила. Всички лечебни дейности се допускат само след консултация с лекар.

Познавателна статия:  Ишиас причини, симптоми и лечение

Упражнения при възпалението

Лечебна гимнастика при възпален седалищен нерв
Лечебна гимнастика много важна при лечение на възпаление на седалищния нерв

Лечебна гимнастика – още един ефективен начин за лечение и профилактика възпалението на седалищния нерв. Важно е да ги изпълнявате всеки ден, което ще тренира различни групи мускули и да се избегне появата на болки в бъдеще. Натоварването трябва да бъде постепенно, по мярка на трениране, трябва да се увеличи. Въпреки това, не трябва да се преуморявате, гимнастика не трябва да предизвика дискомфорт и още повече болка. Нейната цел – поддържане мускулите в добра форма, нормализиране на кръвоснабдяването им, премахване възпалението. Всеки комплекс от упражнения може да се допълнително натоварване, като например плуване, каране на велосипед, пеши разходки.

Въпреки това, не струва да се смята, че гимнастика не позволява да се постигне ефект. Това е един от начините за лечение възпалението на седалищен нерв, така че да се обърнете към нея трябва ответствено. Важно да работят групи мускули, които предизвикват притискане на седалищния нерв. Трябват упражнения за краката, седалището, външната и вътрешната повърхност на бедрото. Да започвате да ги изпълнявате струва леко. Ако възникват болезнени усещания, трябва да починете и да се отпуснете. В случай, когато болката не премина или дори се задълбочи, струва изобщо да се спре изпълнението на комплекса и да се потърси консултация с лекар. При избора на най-ефективните упражнения трябва да се взема предвид за наличието на други заболявания, за да не се провокира тяхното влошаване.

Препоръчително комплексът да е съставен от лекар или инструктор по лечебна физкултура. Той ще ви казва, как трябва да се движите и дишате. След това можете да пристъпите към изпълнението на упражнения в домашни условия.

До изпълнение най-често се препоръчват следните упражнения:

 • Легнало положение на гръб, задължително на твърда повърхност, трябва да вдигнете краката и да ги издърпате към гърдите, с ръцете придържайте седалището. В това положение трябва да се издържите не по-малко от 30 секунди, след това краката оправете. Повтаряйте не по-малко от 10 пъти.
 • Седейки на пода необходимо да се обръщате настрани. Краката огънете и притиснете до гърдите, пръстете при това струва да се изтеглят. След това краката се връщат в първоначалното си положение. Броят на повторенията, както и в първото упражнение. Ако го правите в бързи темпове, то това ще затопли мускулите и ще ги подготви за по-нататъшни занимания.
 • Не ставайки от пода, трябва да се обърнете по корем и да повдигнете горната част на тялото си максимално нагоре. Краката при това не се огъват. Тъй като упражнението е трудно за изпълнение за начинаещи, първоначално ще бъде достатъчно за 5 повторения. След това може постепенно да се увеличи.
 • Необходимо да се издигнете от пода и да седнете на столче. Крака трябва да се поставят на кръст. Гърба трябва да е прав, а ръцете поставени за главата. От тази позиция трябва да правяте завои с тялото в различни страни, следва изобщо да се направи 10 завъртания.
 • След това от стола трябва да се преместете на пода, при това изправете се на коленете. Ръцете са над главата, пръстите в ключалка. От това положение се извършва наклон напред с максимално изтегляне ръцете. След като дланите се докоснаха пода, можете да се върнете обратно.
 • Малко почивка, трябва да седнем на пода. Ръцете вдигнете до нивото на раменете и разредете в различни посоки, а краката изтеглете. След това ръцете с леки пружинисти движения се вземат максимално назад и се връщат обратно. Повторете не по-малко от 5 пъти.
 • Оставайки да седите на пода, краката трябва широко да разтворите в страни, след това легнете на гърба си, а крайниците вдигнете. При това сложете ръцете зад главата си. Плешките притиснете до пода. Изтеглете краката към тавана и трябва да се постигне максимална височина и зафиксирайте се, след това върнете се в първоначалното си положение, повторете не по-малко от 5 пъти.
 • Малко почивка, трябва да се повдигнете от пода и да разтворете краката си на ширината на раменете. Едната ръка отпуснете, а другата изтеглете нагоре и наведете се към нея. След това ръката сменете и изпълнете наклон в обратна посока. При това да се навиждате трябва максимално ниско. Като цяло, броят на наклони 10.

Как да се облекчи възпалението на седалищния нерв за 2 минути:


Мехлеми при възпаление на седалищен нерв

Има огромно количество мазила, използвани при възпаление на седалищния нерв.

Те могат да се разделят на пет големи групи, всяка от които има своите предимства и недостатъци:

 • Мазила, които допринасят за облекчаване на болката. Техният ефект се основава на засилване кръвообращението, ситост с кислород проблемните области. Такива мазила добре помагат да се справяте с възпаление на нерв, което било причинено с декомпресия и преохлаждане. В тази група влизат такива средства, като Никофлекс, Капсикам, Апизатрон, Финалгон, Ефкамон и други. Активни вещества могат да бъдат както с синтетичен, така и с естествен произход (тинктура от пипер, пчелна отрова и т.н.). Мехлеми от тази група не може да се използват в детска възраст и по време на бременност, както и при наличие на рани и други повреди на кожата. Не струва да се надвишава терапевтичния курс с повече от 10 дни.
 • Мазила хондропротектори. Ефективни при възпаление на нерв, причинено от остеохондроза. Активни вещества, които оказват лечебен ефект – това е глюкозамин и хондроитин сулфат. Можете да изберете едно от следните средства: Хонда крем, Хондроксид, Терафлекс М, Хондроитин гел. Въпреки това трябва да се има предвид, че те доста трудно проникват в зоната на поражението, затова оказват минимален ефект, също така могат да предизвикат местни алергични реакции.
 • Мазила за облекчаване болката, в състава на които влизат НСПВС. Тези средства са много ефективни при възпаление на седалищен нерв, обаче, не бива да се използват без препоръка от лекар. Максимален срок използване на такива мазила – 4 дни. Тези средства не може да се прилагат в детска възраст, по време на бременност, при наличие на захарен диабет, язва на стомаха, кожни болести. Към такива лекарства включват: Волтарен, Бутадион, Дикловит, Диклофенак, Фастум гел, Долгит, Ибупрофен и някои други.
 • Мазила комбинирани. Те притежават като противовъзпалителен така и аналгетичен ефект. Усилват възстановителните процеси на тъканите. При възпаление на седалищния нерв, често се предписва Долобене. Тази маз може да се прилага при травми, отоци, невралгии. Въпреки това не си струва да я ползвате по време на бременност, при наличието на заболявания на бъбреците, белите дробове и сърцето.
 • Още една група мазила – хомеопатични средства. Сред тях има Траумил С. Те са способни да подобрят обмяна на веществата в тъканите, да облекчат болката, да повишават имунитета. Въпреки това, доказателна база ефективността на тези мазила все още напълно не е събрана.

Трябва да се разбере, че всеки от тези мазила можете да купите свободно в аптеката. Въпреки това, трябва да внимавате за безопасността и възможността за неконтролирано прилагане. Преди да започнете да лекувате ишиас, трябва първо да се консултирате с вашия лекар!

Масаж при заболявания на нерв

Масаж при възпаление на седалищния нерв може да се използва за лечение само когато са завърши остра фаза на заболяването. При това, той трябва да се извършва от професионалист, който има квалификация. Самомасаж може да бъде опасен за здравето.

Масаж при възпаление на нерв

Масаж се назначава от лекар и се изпълнява с курсове, които няма да бъдат ефективни, ако не ги преминавате напълно. Минимален брой на сесиите в едно течение – 11 походи до масажиста. С терапевтична цел невролози предписват точков масаж, който позволява да се въздейства върху конкретни зони. Той помага за отстраняване на болката, ускорява кръвообращението, подобрява цялостното здраве на пациента, премахва всички неприятни симптоми, характерни за ишиас.

При това точков масаж позволява целенасочено да се въздейства върху огнището на възпаление, да се отпусне една мускулна група и да напряга другата, да увеличи притока на кръв към проблемната област. Точков масаж, използван при възпаление на седалищния нерв носи името акупресура.

Профилактика възпалението

Невропатолози твърдят, че превантивни мерки, насочени към предотвратяване развитието възпалението на седалищен нерв, в състояние на 80% да намали рисковете от първична и повторна поява заболяването.

Затова много важно:

 • Избягвайте претоварване на гръбначния стълб и го травми. Ако човек не се занимава с професионални спортове, гръбначния му стълб не е подготвен за повдигане тежести. Веднъж нарушаване структурата на седалищния нерв, в бъдеще човек непрекъснато ще страда от пристъпи на болка. Така, преди да издигате нестандартни натоварвания, струва да се обмисли последиците от тази постъпка.
 • Избягвайте преохлаждане на лумбалната област. Седалищния нерв възпален от въздействието върху него потока от студен въздух, а не от обща хипотермия тялото. Така че важно да покривате лумбалната област с дрехи и да я затопляте.
 • Мускулен и свързващ апарат на гърба трябва да се поддържа винаги в добра форма. Това може да бъде постигнато с редовно изпълнение на физически упражнения. Това е особено вярно за хората, водещи заседнал начин на живот. Отлично позволява да тренирате мускулите на гърба редовно плуване и бягане.
 • Трябва от детството да следите за стойката. Струва да се седи с изправен гръб, така че тя да е успоредна облегалката на стола. Освен това трябва да избягвате всякакви асиметрични позиции на гърба и носенето тежести на едното рамо.
 • При възникване съмнение за възпаление на седалищния нерв или на заболяване, го причиняващо (на първо място, това е – остеохондроза и туморни процеси), трябва да се обърнете за медицинска помощ, без да се опитвате да се справите с проблема сами.

При спазване всички тези препоръки, може да се предпазите от възпаление на седалищния нерв и от силните болки, които този болестния процес причинява.

Към кой лекар да се обърна?

Има двама лекаря, които лекуват възпаление на седалищен нерв. Това е невропатолог, който назначава фармакологична симптоматична терапия, и мануален терапевт, който елиминира самата причина за патологията.

Също така може да помогне лекар-вертебролог.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР