Лечение оток на глезена

Лечение оток на глезена

7190
0

Глезенна заедно с колянна и с тазобедрена е една от най-големите стави. И една от основните прояви на патология на тази става е оток. Но преди да обсъдим, как трябва да се лекува оток на глезена, трябва малко да разберете в причините за тази патология.

Причини оток на глезена

Причини оток на глезенаГлезенна става е доста сложно анатомично образование. В неговата формация участват 3 кости – голяма, тибия и талуса на стъпалото.

Както и всички стави на долните крайници, глезена изпитва голямо статично и динамично натоварване с тегло на тялото при ходене и поддържането на тялото във вертикална поза. Съответно, глезена в по-голяма степен, отколкото другите, склонна към различни патологични промени. Симптоми на тези промени заедно с оток ще бъде болка, зачервяване на кожата, затруднено ходене до пълна неподвижност.

Най-честите причини за оток на глезена са травми. Има следните видове наранявания на злезена: натъртвания, рани, фрактури на кости, разтягане на ставните връзки. Травматичен оток дължи на нарушение на микроциркулацията на кръвта в меките тъкани, мускулен оток, изливането на кръв в меките тъкани и в кухината на става. Освен това, в резултат на травматични увреждания и сложни рефлекторни механизми се развива несъстоятелност на венни клапани. Това води до нарушаване отока на кръвта по вените на долните крайници, застой на кръвта и оток.

След травма се развива дистрофия на ставния хрущял в глезена – така наречен посттравматична артроза. Артроза на глезена може да бъде последица от тази често срещана патология като лумбална остеохондроза. В резултат на артроза възниква нестабилност на ставите, слабост на свързващия апарат, което може да доведе до допълнителни увреждания (луксация и сублуксация на стъпалото) или до възпаление – артрит на глезена.

Освен нараняванията артрит може да бъде следствие на ревматизъм, подагра и много други обменни нарушения и инфекциозни заболявания. Артрит на глезена придружен от оток на околоставните тъкани, поради нарушения пропускливостта на капилярите и натрупване на вътреставната течност, понякога с примеси на кръв и гной.

По този начин, оток на глезена се дължи на няколко фактора, сред които са:

  • Нарушение на микроциркулацията с изход на кръвната плазма в меките тъкани
  • Намаляване тонуса на вените, несъстоятелност на венните клапани
  • Механично увреждане на мускулите, ставните тъкани с костните отломъци при травми
  • Увреждане на мускулите
  • Натрупването на ексудат – тъканна серозна течност, понякога с примеси на кръв и гной в капсула на става.

Всяка патология на глезена може да бъде причинена от няколко, а понякога и всички по-горе патологични механизми. Освен това, в повечето случаи може да се подува не само глезена, но и останалите, по-малките стави на стъпалото.

Принципи за лечение

Съответно, за лечение оток на ставите на стъпалото предвижда:

  • Подобрение микроциркулацията на кръвта
  • Повишаване тонуса на вените
  • Премахване на ексудат
  • Намаляване пропускливостта на съдовата стена
  • При увреждане на ставите – тоалет на рани, съпоставяне (препозициониране) на костните отломъци.

Всъщност, именно с последния в списъка на дейности трябва да се започне лечение при травматични отоци на ставите на стъпалото. В противен случай никакви лекарства не премахват отока. При затворени фрактури елиминират сублуксация на стъпалото, съпоставят костни отломъци и свързват ги с гипсова превръзка. При нужда се прибягва до по-надеждни методи фиксиране с метални пластини, апарат на Илизаров.

Натрупани в кухината на ставата гной, кръв задължително се отстраняват. След това в кухината на става се инжектират антибиотици. Заедно с антибиотици (но не едновременно) в ставната кухина се инжектират стероидни хормони – Кеналог, Дипроспан. Много добре травматичен и възпалителен оток на глезена се отстранява с лекарства на базата на плодове от кестен. Препаратът от тази група, L-лизин есцинат, се инжектира венозно капково. Друго лекарство, Есцин гел се нанася върху кожата в проекцията на става. В резултат отока изчезват буквално за ден.

Принципи за лечение и диагностика оток на глезена
Лечение и диагностика оток на глезена

За да се подобри микроциркулацията на кръвта в капилярите на мускулите, на меките тъкани, интравенозно се инжектира Трентал, Пентоксифилин, Курантил. Почти винаги при травми, възпаление на глезена страда венозен отток на кръвта. Се променят свойствата на венозната стена, омекват клапите на вените. Много добре укрепва вените Диосмин и неговите аналози – Флебодиа, Вазокет, Детралекс. Всички тези средства са представени под формата на таблетки. Вярно е, че за да се свали отока, се нуждае дълъг курс на прием на тези средства.

Възпалителен оток на глезена ще се премахне с външно използване на противовъзпалителни средства, сред които Диклак гел, Найз гел, Ибупрофенов мехлем. Всички тези средства се прилагат само по предписание на лекаря. Да и опитен специалист далеч не винаги може да определи, защо набъбва глезенна става именно в този конкретен случай. Затова е нужна цялостна диагностика. С тази цел прибягват до рентгенография, ултразвуково изследване, компютърна томография на глезена. За ефективността и скоростта на кръвотока през съдовете на глезена ще каже такъв специфичен метод, като реовазография.

Познавателна статия:  Скъсани ставни връзки на глезена

Лечение с народни средства

Народна медицина ефективно допълва общоприети медикаментозни методи за лечение на оток на стъпалото и глезена.

Най-лесният начин – студено под формата на мехур с лед на мястото на нараняването. Студ е ефективен само в първите ден-два, а по-нататък следва да се пристъпи към затоплящи процедури.

За това може да се нагрява пясък в сух тиган, след това се поставя в торбичка и се поставя на крака и глезена.

Отлични за облекчаване на оток полу-алкохолни компреси. Много за тях чували, но не всички знаят, какво е това. Концентриран спирт се разрежда с вода в съотношение 1:1(оттук и името). Нататък чиста кърпа се навлажнява в получения разтвор и се поставя на желаната област. Кърпата отгоре напълно се покрива с полиетилен, и всичко това увийте с вълнен плат.

Спиртно-фурацилинови компреси – това е модификация на полу-алкохолни. Вместо вода тук се използва фармацевтичен хоросан фурацилин. Вече в първите минути пациентът се чувства приятно топло. Компреси трябва да се поставят на нощ и да ги държите до сутринта.

Всички тези средства може (и трябва) да се комбинират с физиотерапевтично лечение. Отлично свалят оток на меките тъкани магнит, фонофореза с хидрокортизон, електрофореза с калций. Обаче не трябва да забравяме, че затоплящи и топлинни процедури са противопоказани при наличие на рани, ожулвания, кичури кръв и гной.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР