Лечение на системен лупус еритематодес

Лечение на системен лупус еритематодес

1264
0

Лечение на системен лупус еритематодес

Лечение на системен лупус еритематодес трябва да бъде максимално подходящо за конкретния пациент. Хоспитализация необходима в следните случаи:

  • при устойчиво повишаване на температурата, без видима причина;
  • при възникване на животозастрашаващи състояния: бистропрогресираща бъбречна недостатъчност, остър пневмонит или кървене от белия дроб;
  • при поява на неврологични усложнения;
  • при значително намаляване на броя на тромбоцитите, еритроцитите или лимфоцитите на кръвта;
  • в случай, когато влошаване на СЛЕ невъзможно да се лекува в амбулаторни условия.

За лечение на системен лупус еритематодес в период на обостряне широко се прилагат хормонални препарати (преднизолон) и цитостатики (циклофосфамид) по определена схема. При тежки случаи органи на опорно-двигателната система, както и при повишаване на температурата се назначават нестероидни противовъзпалителни лекарства (диклофенак).

За адекватно лечение на заболяването на един или друг орган необходима консултация със специалист в тази област.

Прогноза за живот при СЛЕ при навременно и правилно лечение благоприятен. Пет годишната преживяемост на тези болни е около 90%. Но, въпреки това, процентът на смъртност на пациентите със СЛЕ надвишава общепопулационната в три пъти. Фактори на неблагоприятен прогноз се смята ранното начало на заболяването, мъжки пол, развитието на вълчаночен нефрит, висока активност на процеса, присъединявайки се към инфекции.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР