Лечение на шипове на гръбначния стълб и симптоми на остеофити

Лечение на шипове на гръбначния стълб и симптоми на остеофити

10428
5

За да живота на човека винаги да бъде пълноценен, всичките му органи, включително костите и ставите, трябва да бъдат здрави, за да се намират помежду себе си в една идеална връзка. А когато се появяват болки в областта на гърба и гръбначния стълб, това може да стане причина за редица сериозни заболявания.

Днес ние ще ви разкажем какво представляват остеофити, шипове в областта на гръбначния стълб и какво трябва да бъде тяхното лечение.

остеофити на гръбначния стълб

Какво представляват остеофити

Остеофити в шийния или друг отдел на гръбначния стълб представляват нарушения на гръбначния стълб и имат вид на образувания на прешлени или на гръбначните стави. Те могат да имат форма на туберкули, остри шипове или неголями височини. Такива образувания се срещат най-често при хора над 40 години.

Остеофити се образуват по този начин:

 • при остеохондроза може да се случи дистрофия на диска;
 • диск може да запълва гръбначното пространство;
 • дори и при минимални натоварвания на прешлени могат да се появят възпаления, навяхвания и сублуксация.

След това диски провокират натрупване на костната тъкан, подобно разрастване на образувания и вкостеняване на дисковете може да предизвикат такова заболяване, като спондилоза.

Причини за поява образувания в различни отдели на гръбначния стълб

Остеофити в шийния или друг отдел се образуват при стимулиране на периоста, когато ставите се трият един за друг.

Най-често причини за образование на подобни шипове в областта на гръбначния стълб са тези заболявания и фактори:

 • остеохондроза (болки в кръста);
 • плоскостъпие;
 • проблемна стойка;
 • нарушена обмяна на веществата;
 • наследствен фактор;
 • заболявания на ендокринната система;
 • натоварване върху гръбначния стълб;
 • наранявания на гръбначния стълб.

Класификация на остеофити в областта на гръбначния стълб

Остеофити, които се появяват под формата на шипове и други видове образувания в областта на шийния и други отдели на гръбначния стълб, се предлагат в следните видове:

 • посттравматични – се появяват след пренесени фрактури и други видове увреждане на костната структура. Тяхната причина е накъсване на надкостната тъкан. В този случай се появяват израстъци в колянната и лакътната става. Особено опасни за здравето луксации с последващо скъсване на ставните връзки;

  Класификация на остеофити в областта на гръбначния стълб
  1, 2, 3 – Остеофити на гръбначния стълб
 • дегенеративно-дистрофичи – те се появяват при дегенерация на ставите или след сенилна артроза. В гръбначния стълб често може да се появи риск от обездвижване ставите, когато ставни повърхности се срастват;
 • периостални – в шийния отдел на гръбначния стълб тези видове на остеофити може да се появи възпаление на периоста, когато някои си части безредно окостеняват;
 • масивни или пределни – такъв вид се развива в резултат на злокачествен тумор на костните тъкани или метастази при рак на млечната жлеза или на простатата;
 • обраствания, които се появяват при всички системни промени в скелетната част.

Образувания се формират при безразборно формиране на костите, което провокира увреждане на централната нервна система (това задно странични, задни, предни и предно странични видове образувания).

Познавателна статия:  Защо чувстваме световъртеж при шийна остеохондроза

Основните симптоми на остеофити на различни участъци на гръбначния стълб

Достатъчно често остеофити на гръбначния стълб може да се развива незабележимо, това може да се случи докато в засегнатия отдел почти се парализира.

Особености на остеофити в шийния отдел

При поява на остеофити в шийния отдел на гръбначния стълб могат да се изместят прешлените, се притискат съдовете и нервите, шиен завой се дава трудно и с болка. Ключови симптоми при наличието шийна спондилоза на гръбначния стълб:

 • виене на свят и болки в областта на шията, които се отдават в раменете;
 • болки в областта на кръста и врата при стоене и ходене;
 • намаляване на степен подвижността на гръбначния стълб и болки при завъртане на главата;
 • рядко: нарушения на зрението, проблеми с пикочния мехур и червата.

При физически натоварвания болезнени симптоми се засилват. Ако главоболие, повръщане и гадене се срещат по-често, трябва незабавно да се обърнете към специалист.

Симптоми на остеофити на гръдния и лумбалния отдел

В гръдния отдел шипове се появяват рядко и имат слабоизразени симптоми. Отделът по себе си малоподвижен, така че може дори да не знаете, че те присъстват там.

Симптоми на остеофити на гръдния и лумбалния отдел
Симптоми на остеофити

При поява образувания в лумбалната част на гръбначния стълб се наблюдават следните симптоми:

 • болки в кръста по време на ходене или продължително стоене;
 • скованост в областта на кръста;
 • изтръпване и слабост в горните и долните крайници;
 • смъдене в областта на бедрото и седалището.

Ако в началния етап развитието на болестта не се предписва подходящо лечение, то заболяването може да прогресира.

Начини за диагностика на остеофити

Преди да се назначи един или друг метод лечение на остеофити в гръбначния стълб, лекаря трябва да назначи неврологично изследване. Първоначално лекарят трябва да прецени състоянието на гръбначния мозък и коренчетата. След това диагностика включва идентифициране присъствието на туберкули и шипове в един или друг отдел на гръбначния стълб.

Чрез палпация могат да се видят само големи остеофити, също се практикуват такива етапи на диагностика:

 • електроневрография;
 • рентгенография;
 • ядрено-магнитен резонанс и компютърна терапия.

Остеофити на шийния отдел лечение

Израстъци в областта на гръбначния стълб сами по себе си не изчезват. Трябва да провежда цялостно лечение на остеофити, което състои от следните методи:

 • прием лекарства – противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства (Диклофенак, Аналгин, Волтарен, Ибупрофен и т.н.), мускулни релаксанти (калций, магнезий, витамини В, фосфор и никотинова киселина) и мазила, притежаващи с затоплящи и разсейващи действия (Финалгон, Випросал и Капсикам);
 • мануално лечение – лечебна физкултура спомага за подобряване на кръвообращението само на гръбначния стълб и влияе положително на състоянието му и гъвкавост;
 • фитотерапия – лечение включва процедури чрез електрофореза, акустични лазери и т.н.

Медикаменти

При наличие на остеофити лечението включва използване на противовъзпалителни мазила (Найс, Волтарен или Диклофенак), както и мазила, които имат загряващ и аналгетичен ефект (Капсикам, Випросал и Финалгон).

При мускулни спазми и закостеняване на шийния отдел на гръбначния стълб предписват магнезий, калций, фосфор и комплекси с голям брой витамини В.

Също лечението включва прием на аналгетици под формата на таблетки, ако болката е силно изразени. Но колко дълго да ги приемате не се препоръчва, тъй като се отразява негативно на работата на органите на СЧТ.

Лечение с физиотерапия

Консервативно лечение на остеофити на гръбначния стълб включва физиотерапия. В нея са включени следните процедури:

 • гимнастика за укрепване мускулите на гърба, раменния пояс и формиране на мускулния корсет.
 • масажни процедури, избавящи от спазми и болки;
 • рефлексотерапия – премахване на повишен мускулен тонус и напрежение;
 • хирудотерапия – пиявици облекчават отоците;
 • ортопедична яка, който доведа прешлените в нормално положение.

Най-често предписват не всички процедури в рамките на лечение, а само някои. Лечението винаги се задава индивидуално, то зависи от степента на заболяването и изразеност шиповете.

При лечението не се препоръчва силни физически натоварвания, вдигане на тежести, не може дълго да седите без липса опора на гърба си.

Повече пеша разходка с неспешна стъпка, приемайте успокояваща баня с базата на билки и морска сол. Включете в диетата си продукти с високо съдържание на калций, магнезий и витамини: сирене, мляко, извара, райска ябълка, ядки и други продукти.

Лечение на остеофити с традиционните методи

Традиционни методи за лечение на спондилоза помагат да освободят пациента от болков синдром, но те не премахват костни израстъци. По това средствата имат естествен произход и няма да окажат отрицателно влияние върху организма.

За вътрешен прием достатъчно често използват отвара въз основа на глог цветя: 3 супени лъжици свежи цветя от глог се заливат с 0,5 л вряла вода. Настоявайте отвара в продължение на 40 минути и пийте 15-20 минути преди хранене по 50 мл.

С цел лечение закостеняване на шийния отдел на гръбначния стълб се предписва черен бъз. На чаша преварена вода трябва да се вземе лъжица сухи листа от бъз. Стопляте ги 10 минути на водна баня и пийте по четвърт чаша 3-4 пъти на ден.

Познавателна статия:  Лечение спондилоза на гръбначния стълб

Лечение спондилоза хирургически метод

Това заболяване, като спондилоза е много опасно и често пациентът разбира за него тогава, когато остеофитите вече са големи и придобиха възпалителен характер. То може да се развива внезапно и бързо. В по-късните срокове и в по-тежки случаи лечението включва хирургична намеса, тъй като други начини за лечение вече са неефективни.

Хирургически интервенции при разраснали остеофити могат да бъдат следните видове:

 • фораминотомия – между шийните дискове се увеличава разстоянието, за да се намали налягането върху нервните окончания;
 • фасектомия – премахване на фасетната става, която поразена с израстъци;
 • ламинотомия – отвори в костната пластина леко се разширяват, тя също служи като защита на спиналния канал;
 • ламинектомия – пластината частично се отстранява, в редки случаи – напълно.

С цел профилактика на заболяването трябва редовно да се месят мускулите на гърба, особено се отнася до тези, които много седят. Задължително наблюдение на вашата поза, при нарушение трябва да приемете мерки за нейното отстраняване.

Правилно и балансирано питание, при наличие на излишно тегло трябва да се приведа в ред и да се следи непрекъснато, избягвайте силни натоварвания на шийните прешлени.

Остеофити – явление много неприятно, но тяхното лечение възможно по един или друг метод, но това зависи от етапа, на който те са били разкрити от лекар.

5 коментара

 1. Какво да правя при остеофити в шийния отдел? Ще помогне ли специална гимнастика?

  • Виктор, ще помогне, но трябва да правите упражнения много внимателно, за да се избегне притискане на нервите.

  • Дорина, да възможно, ще ви предложат операция само ако остеофити в захвърлено състояние.

НАПИШИ КОМЕНТАР