Лечение на различни видове бурсит

Лечение на различни видове бурсит

3963
1

Бурсит или възпаление на синовиалната торбичка се срещат доста често. Това, на пръв поглед не е сериозно заболяване може да донесе много страдания на човека и значително да намали качеството му на живот. Лечение на бурсит може да бъде достатъчно просто, ако лечението се започна навреме, но в случай на преминаване на болестта в хронична форма лечението значително се затруднява, а в някои случаи може да се наложи дори операция.

Лечение на бурсит

Както е известно, възпаление на синовиалните бурси може да има инфекциозна и неинфекциозна природа. Съответно, за това как се лекува бурсит на даден човек зависи от причината за възникването му.

Бурсит на лакътната става
Така изглежда бурсит на лакътя

Лечение на остър неинфекциозен бурсит

Може да се лекува тази форма на заболяването много бързо и ефективно. Важно навреме да се потърси медицинска помощ и да се изпълняват всички препоръки на лекаря. Терапия, обикновено консервативна и състои от няколко групи дейности.

Режим

Ефективно лечение на бурсит в остра форма невъзможно без спазване на следните 4 условия:

 1. Функционален покой. По време на активни или пасивни движения възпалената синовиалната торбичка подложени на натоварване, което още повече засилва нейното увреждане и помага за поддържане огнището на възпалението. Така че първото нещо, което ще ви предпише лекарят – това пълен покой на болния крайник. В някои случаи тази цел могат да се прилагат специални ортези или бандажи.
 2. Студ. Много ефикасна лечебна дейност се оказва прилагането на студени компреси или ястия с лед. Студ намалява активността на възпалителни процеси, а също така допринася спазъм на съдовете, поради което намалява отока. Таково просто упражнение отлично премахва болката. Трябва да се прилага през първите 3 дни лечение по 20 минути всеки 2-3 часа.
 3. Сгъстяване. Тази процедура ограничава подвижността на става, а също така допринася за намаляване на отока при бурсит. С тази цел може да се използват готов бандаж или обикновенна еластична превръзка.
 4. Повдигнато положение на крайниците. Желателно да дадете на болната ръка или крак повдигнато положение, например, с помощта на възглавници. Това действие малко ограничава притока на кръв и ще намали тежестта на оток, съответно, и болката.
Ортеза за колянната става(коляното)
Ортези за ставите добре допълват лечението на бурсита

Медикаментозно лечение на бурсит

Могат да се прилагат лекарства за прием през устата или в инжекция, така и за местна терапия (мехлеми, гелове, компреси). Като цяло, се прилагат медикаменти от групата на аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства. Те потискат възпалителния процес, допринасят намаляване или пълно изчезване основните признаци на бурсит (болка, подуване, повишаване температурата).

Представители лекарства и мехлеми: аналгин, дексалгин, ибупрофен, диклофенак, пироксикам, ацеклофенак, мелоксикам, целекоксиб.

Тези лекарства се предписват в инжекция за вътремускулно въвеждане. Когато болката и възпалението гаснат, предписват подобни лекарства под формата на таблетки. Дозата трябва да се избере само от специалист с оглед на индивидуални противопоказания. Курс на лечението е 7-10 дена.

Лекарства под формата на таблетки
Медикаментозна терапия с противовъзпалителни средства

Терапия задължително се допълва c местно лечение. Можете да използвате готови аптечни противовъзпалителни и болкоуспокояващи мехлеми (Диклак гел, Волтарен, Долобене, Фитобене), а също можете самостоятелно да приготвите многокомпонентни компреси.

За анти-възпалителен и болкоуспокояващ компрес ви трябва:

 • разтвор на димексид (50 мл)
 • вода (50 мл)
 • разтвор на новокаин 2% (20 мл)
 • ампула на хидрокортизон.

Всички компоненти трябва внимателно да се разбъркват. Чиста марлева кърпа трябва да се сгъне в 6-8 пъти, импрегнирайте с лечебен разтвор и се прилага върху болната става в продължение на 40-60 минути. Да се прави такива компреси може 2 пъти на ден преди угаснат симптомите на бурсита.

Пункция

Ако всички по-горе методи са неефективни, то след това прибягват до пункция с игла на възпалената бурса и евакуация я съдържанието. Такава манипулация намалява налягането вътре в синовиалната торбичка, което значително намалява болката. Също така по време на пункция след евакуация на възпалителната течност лекар може да въведе в кухината на бурса противовъзпалително лекарство. Най-често с тази цел се използват глюкокортикостероиди с удължено действие (Дипроспан, Кеналог, Хидрокортизон). Обикновено достатъчно 1 такава процедура за отстраняване на остър неинфекциозен бурсит.

Пункция на коляното
Пункция при бурсит е не само лечебно, но и диагностично мероприятие

След отстраняване на остър период от възпаление всички методи, описани по-горе, пристъпват към възстановително лечение. На пациента се назначава лечебна физкултура за засегнатите участъци на опорно-двигателния апарат, физиотерапевтични процедури, масаж и други уреди с мануално въздействие.

Познавателна статия:  Лечение на бурсит с народни средства за защита

Лечение на остър инфекциозен бурсит

Всички дейности, които се прилагат при лечение на остър асептичен бурсит, подходящи и за лечение на неговата инфекциозна форма. Използват функционален покой, стискащи превръзки, студ и придаващи на крайниците възвишено положение.

Антибиотици

От медикаментозна терапия се прилагат аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства, но тук те играят роля само симптоматични средства. В основата на медицинско лечение е определяне на антибиотици. Само с тяхна помощ може да се справи с патогенните микроорганизми и премахване на гнойно възпаление.

Антибактериално лекарство и дозата се подбират индивидуално във всеки отделен случай. Първо лечение се предписва емпирично, назначават антибиотик с широк спектър на действие. След изясняване на точната причина за възпаление (микробиологично проучване на гной и селекция на микроорганизмите с определението ги антибиотико чувствителност) терапия се коригира.

Най-често се прилагат антибиотици от тези групи:

 • пеницилини и аминопеницилини, включително и защитени (доксициклин, амоксицилин, амоксиклав, аугментин);
 • макролиди (кларитромицин, азитромицин, ровамицин);
 • цефалоспорини (цефтриаксон, цефуроксим, цефепим).

Пункция

Пункция на синовиалната торбичка с премахване на гнойно съдържание се извършва не само лечебна, но и с диагностична цел (откриване причинителя на инфекцията). След евакуация на гной в кухината на бурса въвеждат антисептични разтвори и антибиотици, които помагат да се справят с болестта.

Хирургично лечение

Изисква се само в случай развитие на усложнения под формата на абсцеси, студени гнойни натечници. В този случай се извършва аутопсия на синовиалната торбичка с премахване съдържанието, санация на всички гнойни джобове. По-нататъшното лечение се извършва по вид хирургично лечение на гнойна рана с прилагането на антибактериални лекарства, местни мазила, дренаж, антисептици. Постоянно се провеждат превръзки. Обикновено, таково лечение се продължава до 1-ия месец.

Хирургично лечение на бурсит
При хроничен бурсит лечението обикновено е хирургично

Лечение на хроничен бурсит

При хроничен бурсит се развиват различни усложнения. Например, при асептичен около бурсата се образуват сраствания, които стискат околните сухожилия, кръвоносни съдове, нерви, а при инфекциозен процес може да се развие хроничен свищ (това е тесен проход, който свързва кухината на бурсата и се открива по кожата, от него време на време се откроява гнойно съдържание).

Лечение на такива форми заболяването – само оперативно. В първия случай се извършва операцията бурсектомия (хирургично отстраняване на патологично променената синовиалната торбичка). Ако вътре няма инфекциозно съдържание, то следоперативна рана се лекува около 7-10 дни. При наличието на свища прекарват го цялостна хирургична ексцизия с по-нататъшно лечение на гнойната рана.

Хирургично лечение на хроничен бурсит много ефективно, честота на рецидиви е само 3 случая от 100.

1 коментар

НАПИШИ КОМЕНТАР