Лечение на остеопороза, лечебна физкултура

Лечение на остеопороза, лечебна физкултура

2043
0

Остеопороза лечение

Лечение на остеопороза – много сложна проблема, с която се занимават имунолози, ревматолози, невролози, ендокринолози. Трябва да се постигне стабилизиране показателите на костния метаболизъм, да се забави загубата на костна маса, за да се предотврати появата на луксации, намаляване на болковият синдром, разширяване на двигателната дейност.

  • Етиологическа терапия – трябва да се лекува основното заболяване, доведаще до остеопороза.
  • Патогенетична терапия – фармакотерапия на остеопороза.
  • Симптоматична терапия – премахване на болковия синдром.

Се използват:

лекарства с преобладаващо заглушаване на костната резорбция – естествени естрогени, кальцитонин, бифосфонати (памидронат, алендронат, ибандронат, ризедронат, золедронова киселина). Лекарства се приемат дълго време, години. Има разлика в приемането на лекарства – пъти в седмицата (рибис), веднъж в месеца (бонвива), веднъж в годината (акласта).
лекарства, стимулиращи костообразуване – сол на флуор, калций, стронций, витамин Д3, биофлавоноиди.
Лекара трябва да назначава лечението!

Лечение на остеопороза
Възможна фрактура на бедрената кост при остеопороза

Лекуване на открита остеопороза напълно, може би, е невъзможно. Може само да се подобри състоянието на костната система с препарати, влияещи на усвояването и абсорбцията на калций и самите лекарства калций.

Диета при остеопороза

Диетата при остеопороза
Продукти, съдържащи калций и витамин D

За правилно хранене, на първо място трябва да се консумират продукти, съдържащи калций и витамин D. Това разнообразие от млечни продукти (алергики могат да използват соево, козешко или орехово мляко), риба, зеленина, зеле, броколи, ядки. Витамин D се съдържа в рибата, рибеното масло, жълтъка на яйцето. Освен това, лъчите на слънцето, така също допринасят за производството на витамин D.

Лечебна физкултура при остеопороза

Физическата активност трябва да включва ходене, което дава напрежение върху костите. Важно е да се отбележи, че плуването не помага за укрепване на костите, тъй като невесомо състояние на тялото във водата не води до появата на необходимите усилия за костни структури.

Едно упражнение за укрепване на костите, което трябва да се извършва систематично:
– стоя на коляното и позовавайки се на изправяни ръце, въвлечете корема навътре. Гърба се намира в изправено положение. Вдигнете дясната си ръка нагоре, гръдния кош се разкрива, гледайте към ръката. Задръжете си в това статично положение за няколко секунди. Дишайте равномерно. След това оставете ръката си и направете същото в обратна посока. Повторете упражнението няколко пъти в двете страни.

Познавателна статия:  Какво да правите, ако ви болят коленните стави?

След края на изпълнение на упражнение спуснете таза на стъпалото на крака, изправете ръцете, главата спуснете надолу. Тялото си отпуснете, поддържайте равно дишане. Това упражнение може да се изпълнява 2-3 пъти седмично. Комбинирайте го с правилно хранене и добавете ходене 2 пъти седмично, минимум по половин час.

Усложнения при остеопороза

Най-често срещани са фрактури телата на прешлените, шийката на бедрената кост, лъчеви на костите. Според СЗО фрактури на бедрената кост поставят остеопороза на 4-то място сред всички причини за инвалидност и смъртност. Остеопорозата намалява очакваната продължителност живота на 12 – 20%.

Първата фрактура на гръбначния стълб 4 пъти увеличава риска от повторни фрактури на гръбначния стълб и на 2 пъти фрактури на бедрената кост. Дълга почивка на режим допринася развитието на пневмония, язви, тромбемболии.

« Продължение на статията: Профилактика на остеопороза »

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР