Лечение на лумбална спондилоза на гръбначния стълб

Лечение на лумбална спондилоза на гръбначния стълб

18392
4

Дегенеративно-дистрофични промени, засягащи междупрешленните дискове, могат да повлияе не само на анатомично образование, но и да се ограничава само с външния отдел пръстена на диск. В тези случаи, когато у болния се развива локализирано поражение на външната част на фиброзния пръстен и тъкани на предната надлъжна връзка на гръбначния стълб при запазване на нормалната структурата на останалата част на диска, намиращ се между телата на прешлените в лумбалния и сакралния отдел, лекар след провеждане на цялостно проучване може да постави диагноза спондилоза на лумбално-сакралния отдел на гръбначния стълб.

Въпреки на по-малка площ поражение на тъканите на един диск, обща повърхност на дегенеративни промени често се оказва повече, отколкото при развитието на дифузна остеохондроза, херния и протрузия на диска – изход на заболяването, поява на който вероятно при липса на лечение, се превръща развитието на синтез телата на прешлените в едно сплотено цяло. Такъв изход на заболяването може да доведе до значително ограничаване на увреждане на пациента или настъплението на увреждане – ето защо това значение има и навременна диагностика и по-рано започване на необходим комплекс от лечебни мероприятия.

Защо се развива спондилоза?

Спондилоза на лумбално-сакралния отдел на гръбначния стълб е заболяване, което се развива първоначално като компенсаторна реакция на организма – в отговор на прекомерно натоварване на тялото на прешлените в мястото на най-големото претоварване възниква компенсаторно разрастване на костната тъкан, благоприятства намаляване на неблагоприятни въздействия. Едновременно се развива спазм на мускулните влакна, около засегнатата област на гръбначния стълб, който е в състояние само в малка степен да ограничава негова подвижност .

Развитие на лумбална спондилоза
Болки в кръста при лумбална спондилоза

При продължаване въздействието компенсаторно-адаптивна реакция се превръща в патологична – постепенно се случва увеличение на площта на контакт. Костни образувания постепенно се превръщат в така наречената „пола“ – свръхрастеж-остеофити, които могат да достигнат огромни размери, като на този етап от развитие на заболявания в дегенеративно-дистрофичен процес може да участва и предно надлъжно сухожилие на гръбначния стълб. Разрастване на костна тъкан може да нарани коренчета на нервите, изходящите от лумбално-сакралния сегмент на гръбначния стълб (лумбален и седалищен нерв), а също и да засяга черупката и вещество на гръбначния мозък.

Едновременно в тъканта на самия междупрешленния диск възникват процеси на дехидратация – структура на диска постепенно губят вода, което неизбежно се превръща в причина за по-нататъшно намаляване на височината на диска, тези процеси не само усилват тежестта на симптомите на заболяването на пациента. Именно според този принцип при спондилоза на лумбално-сакрален отдел на гръбначния стълб се развива междупрешленна херния. В тази стадия на заболяването диска почти се простира между телата на два съседни прешлена и площ на диска (хрущялна тъкан) действа на повърхността на тялото прешлен. Деформираща спондилоза се развива при упадък, своевременно не излекувана остеохондроза на лумбално-сакрален отдел на гръбначния стълб.

Познавателна статия:  Спондилоза на гръбначния стълб, причините за проява

Причини за спондилоза могат да бъдат:

 • травматично увреждане (както директни, така и индиректни) на сухожилия и мускули на гръбначния стълб в лумбалния и сакралния отдел;
 • статично натоварване на гръбначния стълб – дълго пребиваване на тялото във физиологично неизгодно положение;
 • динамично натоварване – моментно физическо напрежение на мускулите около гръбначния стълб, на фона на изразена хиподинамия;
 • конституционално и генетично предразположение;
 • възрастови промени в тъканите на гръбначния стълб;
 • инфекциозни заболявания или тумори.

Какви прояви при тази болест?

Най-често срещаният симптом, който може да се открие при пациенти, страдащи лумбална спондилоза, се превръща в болка – тя може да се появи в момент на движение или да се засили в рамките на деня, при внезапна промяна на положението на тялото. При някои пациенти възможно обостряне на болката при промяна на метеорологичните условия (повишена метеочувствителност). В началните стадии на патологичния процес болка в гърба може да бъде непостоянна, възможно периодично самопроизволно усилване и отслабване на неприятни усещания в областта на засегнатото място на гръбначния стълб.

При прогресиране промените може да се появи ограничаване на обема на движения в прешлените на лумбалния отдел на гръбначния стълб – степента на ограниченията пряко ще зависи от изразеност на спондилоза. При палпация по остистите отломки на прешлените възниква болезненост, зона за разпространение на която съответства на разположението на прешлените и дисковете, участващи в процеса.

В някои случаи първата проява на заболяването може да бъде развитието на коренчев синдром и появата на признаци на увреждане на влакната на лумбален и сакрален нерв, а също и симптоми на плексит (възпаление) на лумбосакралния сплит. У болния възниква фалшиво „интермитентно“ накуцване (болки в краката), която не изчезва физически в състояние на покой – с това тя се различа от „накуцване“ възникнало в резултат на развитието на облитериращ ендартериит на съдовете на долните крайници.

Пациентът може да се оплаква от болка, отдаваща в седалището и долните крайници, слабост на краката, които могат да се намаляват при движение нагоре по стълби или наклон напред, защото при тези процеси се случва физиологично увеличение на площта на междупрешленния диск.

Струва си да се помни, че при остеохондроза, за разлика от лумбална спондилоза на гръбначния стълб, почти никога не се появява болка при натиск върху остисти отломки на засегнатите прешлени.

При поражение лумбално-сакралния отдел на гръбначния стълб спондилоза най-често се локализира в L3-L5, за разлика от остеохондроза, поразяващ L5-S1 прешлени.

Как се провежда диагностика?

За потвърждение диагноза лумбална спондилоза задължително провеждане:

 • интегриран ен преглед на пациента;
 • рентгенографично изследване на гръбначния стълб – снимките трябва да се извършват в стандартни и странични проекции. Този метод на изследване се използва за оценка на състоянието на прешлените, идентифициране на остеофити, патологична подвижност на отделните елементи на гръбначния стълб при екстремни степени на огъване и разгъване, откриване на отклонения;
 • компютърна томография и ядрено магнитен резонанс се използва за определяне на височината на междупрешленните дискове, ширина на спиналния канал и състоянието му.
Познавателна статия:  Лечение на деформираща шийна спондилоза с помощта на гимнастика

Цялостно лечение на лумбална спондилоза

Цялостно лечение на лумбална спондилоза
Упражнения при лечението на лумбална спондилоза

Както и при разкриване на всяко друго заболяване на гръбначния стълб, лекар при установяване на диагноза на тази болест трябва да се предписва на пациента комплексно лечение, чиято цел ще бъде предупреждение прогресия на дегенеративно-дистрофични промени в хрущялната и костната тъкан. Важно е да запомните, че самолечение при това заболяване може да влоши състоянието на тъканите на гръбначния стълб и ограничаване на възможностите на пациента.

Назначено лечение трябва да бъде комплексно и да разглежда всички особености на организма на пациента – то трябва да бъде направено на:

 1. Подобрение състоянието на хрущяла на междупрешленния диск.
 2. Възстановяване на кръвоснабдяване и инервация на тъканите на гръбначния стълб и на междупрешленния диск.
 3. Купиране на изразен болков синдром.
 4. Намаляване на триенето и натиска на прешлените.
 5. Укрепване на мускулно-свързващия апарат на гръбнака.

За лечение могат да се използват лекарствени препарати, предимно в стадия на влошаване (за купиране на болков синдром), такива методи на лечение, като:

 • Иглорефлексотерапия (облекчение веднага)
 • Електрофореза (но само апарат „Ионосон“)
 • Хивамат (минава болка през 2 сеанса)
 • Апликация на Озокерит

4 коментара

 1. Добър ден!

  Имам болки долу в гърба, като родих близнаци, сега са по 3 години, гърба стана да боли всеки ден, растирки не помагат. Кажете ми към какъв лекар трябва да се обърна? Предварително благодаря.

 2. Zdraveyte kazvam se Emiliya
  Ot dve godini imam shipove v petite.Hodya po lekari vzemam lekarstva,nosih stelki,hodya na fizioterapiya na shokova terapiya ,no nishto ne mi pomaga.Kakvo tryabva da pravya?Blagodarya predvaritelno.

НАПИШИ КОМЕНТАР