Лечение на ишиалгия с медицински и народни средства за защита

Лечение на ишиалгия с медицински и народни средства за защита

2347
0

В буквален превод от латински ишиалгия – болки в следствие на заболяване на седалищния нерв (ишион – таз, седалище, алгус – болка). Ишиалгия често отъждествяват с ишиас. Въпреки че ишиас – по-широко понятие, включващо в себе си не само болка, но и тези причини и патологични фактори, които доведоха до появата я. В тази статия тези понятия, ишиас и ишиалгия, също ще са взаимозаменяеми, въпреки факта, че между тях има някои различия.

Причини на ишиалгия

Причини на ишиалгия лечение
Болки в гърба при ишиалгия

От болкова интензивност ишиалгия – процесът изключително неприятен, а понякога дори мъчителен за пациента. Съвсем логично е, че пациентите искат да се отърват от тази болест с всякакви подръчни средства. Търсено на всичко – от най-новите лекарствата до „бабини“ рецепти. Но, преди да обсъдим лечението на ишиалгия, струва си да разберем същността на негативните процеси, които доведоха до появата.

Както е известно на всеки, който поне малко е запознат с анатомията, седалищния нерв най-дългият и дебел нерв в организма на човека. Това е нерв на лумбосакралния сплит. Той е образован от корени 5 двойки гръбначни нерви – 2 долни лумбални и 3 горни сакрални. Слиза по задната повърхност на седалището и бедрото, той дава клончета към поставени тук мускули. В подколянната дупка той се разделя на 2 нерви, влакна на които преминават към задната част на крака.

Ишиас, ишиалгия не са самостоятелни заболявания, а синдроми, симптомокомплекси на редица други болести и патологични състояния. Отделят следните заболявания и състояния, при които се развива синдром на ишиалгия:

 • болки в кръста с протрузия (отместване) на междупрешленните дискове и дискова херния
 • Изкривяване на гръбначния стълб
 • Болестта на Бехтерев (анкилозиращ спондилоартрит)
 • Наранявания на гръбначния стълб
 • Тумори на гръбначния стълб
 • Туберкулоза на гръбначния стълб
 • Бременност.

При всички тези заболявания (бременност много лекари също смятат заболяване) така или иначе в болестния процес участва корени на лумбалните и сакралните гръбначните нерви. Те са стискат с тела на прешлените, се накърняват в междупрешленните дупки, изпитват натиска отвън с тумор, бременна матка. В нервна тъкан се развива реактивно възпаление с появата на съответните симптоми.

Познавателна статия:  Ишиас причини, симптоми и лечение

Симптоми

Симптоми на ишиалгия
Типична болка при неврит на седалищния нерв

Сред симптомите на ишиалгия водещ е болка. Типична болка при неврит на седалищния нерв отговаря на анатомично местоположение на този нерв и е от кръста до област на големия седалищен мускул, освен това на задната повърхност на бедрото и долната част на стъпалото. Болката е в една посока с различна степен на интензивност – от тъп до силна и пареща.

Понякога появата на гореописаната болка предшества болка в кръста по вид прострелка (лумбаго). В такъв случай се говори за лумбоишиалгия. Понякога болката не поразява цялия долния крайник, а някаква друга анатомична област, например, колянната става. И човек лекува коляното си, без да подозира за наличните нарушения в гръбначния стълб.

Освен болка се отбелязват следните признаци на ишиас:

 • Патологично напрежение мускулите на долната част на гърба, таза и долните крайници.
 • Неприятни усещания като парене, смъдене
 • Намалена чувствителност в зоната на поражение
 • Разстройства движения от леко накуцване до пълна невъзможност да се движите
 • При особено тежки форми на заболяването – нарушение на функцията на тазовите органи (инконтиненция на урината и изпражненията).

Диагностика на ишиалгия

Диагностика на ишиас се осъществява от лекар-невропатолог или вертебролог. Именно към тези специалисти трябва да се обърнете при поява на горепосочените симптоми. Диагноза може да се постави вече въз основа на характерните оплаквания, на външния вид на пациента и неврологични симптоми. С цел изясняване на причините на заболяването се извършва рентгенография на лумбалния отдел на гръбначния стълб.

Може да се прибегне и до по-информативни методи – компютърна и магнитно-резонансната томография. За степен изразения неврит може да се прецени от обикновен анализ на кръвта. За да диференцираме ишиас със заболявания на бъбреците, се поема анализ на урината на пациента. За успешното лечение важно, че тези диагностични изследвания, както и обръщане към лекар, реализирани своевременно.

Традиционно лечение

Лечение за ишиас насочено към премахване на болката, потискане на възпалителните процеси в нервната и мускулната тъкани, нормализиране на мускулния тонус, разширяване на обхвата на движение. Във връзка с това се използват:

 • Медикаментозно лечение
 • Масаж и гимнастика
 • Физиотерапевтични процедури
 • Народни средства за защита

Медикаментозно лечение може да бъде общо (инжекции, хапчета) и местно. Прием на таблетки (аналгин, реналган) с цел облекчаване на болката практически не се прилага поради слаба ефективност. По-ефективни са мазила с нестероидни противовъзпалителни средства – диклофенак, индометацин, ибупрофен.

Паравертебрални блокади с помощта на местни упойки не отстраняват причината за заболяването и не влияят върху хода на патологични процеси при ишиас. Въпреки това, аналгезия при лечение на лумбаго с ишиас допринася за разширяване на двигателната активност и нормализиране на емоционален фон на пациента.

Към медикаментозни методи за лечение на ишиас включват физиотерапевтични процедури, различни видове масаж и лечебна физкултура. Всички те са насочени към укрепване и релаксация на мускулите, засилване на местния притока на кръв и обменните процеси в зоната на поражение. Сред физиопроцедури ефективни диадинамотерапия, УВЧ, фонофореза, амплипулстерапия.

Лечебна физкултура при ишиас се препоръчва да се прекара в хоризонтално положение, което е най-леко. Първоначално, упражненията са минимални по натоварване и обема на движения. В бъдеще обемът на движения с включване мускулите на долната част на гърба и долните крайници се увеличава. По време на масаж месят се напрегнати мускули, се укрепва връзков апарат. Масаж при ишиас може да бъде точков и сегментарен. Продължителност – около половин час през ден. Важно е немедикаментозни методи да не са извършени в период на обостряне на ишиас. Те също са противопоказани за бременни, деца, при наличие на туберкулоза, тумори, болести на кожата.

Народни средства за защита

Може ли да се лекува ишиас в домашни условия? Може. Вкъщи прекарват лечение с народни средства. При това се използват билкови отвари, минерали, хранителни продукти (мед, яйца, растително масло). По-долу за по-голяма яснота ще бъдат приведени някои ефективни народни средства:

 1. Яйчен белтък се смесва с 15 мл чист терпентин. Получената смес се разклаща. Я импрегнират естествена тъкан. Тъканта се поставя върху долната част на гърба, отгоре се покрива с хартия и се увива с вълнен шал. Получава се нещо като компрес. Държа до появата на силна болка. След това извадете компреса, остатъците от сместа махнете с чиста кърпа. По-късно от 6 часа процедурата се повтаря
 2. Разтривайте на ренде 30 г. сапун. Сапун се смесват с 1 супена лъжица мед и 1 белтък на яйце. Получената смес се използва под формата на компрес за гореописания метод. Продължителност – от 1-2 часа, честота – всеки ден.
 3. Смесват се 200 г. настърган хрян със същото количество настъргана ряпа. Добави 10 мл. на керосин, 15 мл. оцет и 1 супена лъжица сол. Получената смес се настоява 10 дни, след което се използва като компрес. Продължителност на компрес – 1 час, честота – два пъти на ден.

Въпреки че с ишиас и лумбаго можете да се справите в домашни условия, без посещение в болницата не струва. В края на краищата народни средства – това е асистент на традиционното лечение. Всички необходими диагностични изследвания и лечебни процедури изпълними само в стените на болницата.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР