Лечение на шийна дорзопатия на гръбначния стълб

Лечение на шийна дорзопатия на гръбначния стълб

1429
0

Дорзопатия на шийния отдел на гръбначния стълб наричат дегенеративни промени в тъканите на гръбначния стълб. Под термина „дорзопатия“ предполага редица болезнени синдроми. Основна причина за дегенеративни промени – износване, стареене на гръбначния стълб. Текущи данни гръбнака завършва своето формиране до 20 – 22 години, а вече от 30 години в него се появяват първите признаци на разнищване и застаряването на населението.

Класификация на заболяването

Лечение на шийна дорзопатия на гръбначния стълб
Шиен отдел на гръбначния стълб

Всички видове на дорзопатия разделят на три групи:

 • Деформираща: кифоза, лордоза, сколиоза, остеохондроза, спондилоза, спондилолистеза и сублуксации.
 • Спондилопатии възпалителни, дегенеративни и травматични.
 • Други дегенеративни процеси на междупрешлените дискове, включително и дорсалгия – дорзопатия на шийния отдел без поражение на междупрешленните дискове не се случва.

Причини на дорзопатия на шийния отдел на гръбначния стълб

Развитието на дистрофични процеси в гръбначния стълб допринасят за:

 • механична травма, инфекция, нарушения на обмяната на веществата;
 • влиянието на неблагоприятни условия на околната среда (ниски температурни условия, вибрации)
 • неравномерно натоварване на гърба, например при нарушаване на стойката;
 • генетично предразположение за развитие на дегенеративни промени.

Шиен отдел е най-уязвим отдел на гръбначния стълб поради своята подвижност, голямо натоварване на мускулите и анатомични характеристики (височина на врата зависи от междупрешленния хрущял).

Най-често срящани дорзопатии

Най-известното състояние на дорзопатия е остеохондроза – комплекс на дистрофични промени в междупрешленния хрущял. Ако не се лекува и не се провежда профилактика на усложнения, след това се развива спондилоза, когато дистрофични явления се простират върху целия диск, включително черупката.

След това процесът се продължава, и прешлените могат да се измести наперед (спондилолистеза). На този етап често се наблюдава протрузия или дискова херния, като заключителен етап на дегенеративни промени. Случайна шийна дорзопатия не се среща често, обикновено лекарите наблюдават дорзопатия на шийно-гръден отдел на гръбначния стълб.

Познавателна статия:  Остеохондроза на гръбначния стълб

Лечение на шийна дорзопатия

Процеса на лечение при тази патология дълъг и зависи от стадия на заболяването. Основни методи на лечение на шийна дорзопатия:

 1. В периода на обостряне показана почивка. Важно е да се създаде функционален покой на гръбначния стълб. Това се постига с помощта на специален шиен корсет – яка на Шанц.
 2. Да купирате болковият синдром и да облекчите мускулното напрежение предписват обикновено нестероидни противовъзпалителни лекарства. Те се използват в таблетки и инжектионна форма (интрамускулно, интравенозно), а също и локално (мехлеми, кремове, гелове). Към НПВС се отнасят такива лекарства, като диклофенак, волтарен, нурафен. При прием на тези лекарства голям риск от развитие на заболявания на стомаха, например, язви, осложнена от кървене. Затова ги прилагат с повишено внимание и под защита на стомаха със специални препарати. С цел обезболяване предписват и аналгетици (баралгин) и миорелаксанти (мидокалм).
 3. Загряващи мазила – Фастум-гел, Ефкамон и Еспол, разполагат с разсейващо действие, подобряват притока на кръв към патологично изменен участък, по този начин допринасят за намаляване на възпалението и подпухналостта на тъканите, възстановяване на инервация
 4. При неефективност на тези методи са възложени блокади, основно паравертебрална с помощта на лидокаин, новокаин или дексаметазон. За да се премахне изразен оток на нервното коренче на гръбначния стълб в болницата се назначава епидурална блокада с кортикостероиди.
 5. Противоишемични лекарства, насочени към отстраняване на нарушения на кръвоснабдяването на тъканите и възстановяване на обменните процеси. С тази цел се използват антиоксиданти (витамин е), антихипоксанти (Цитохром), вазоактивни лекарства (Пентоксифилин, Никотинова киселина), те са преприсват при развитието и прогресиране синдрома притискане на коренчета.
 6. Хондропротектори се предписват за предотвратяване на появата на хронична болка. Тези лекарства (хондроитина сулфат или Структум, Дона и др.) съдържат съставки на ставния хрущял и така повишават устойчивостта на клетките на хрущяла – хондроцити към ввлиянието на възпалителни фактори. Хондропротектори оказват благоприятен ефект върху структурата тъканите на хрущяла, активират обменните процеси в матрикса, стимулират обновяването на клетките на хрущяла – хондроцити, т.е. притежават хондростимулиращи, регенериращи (възстановителни) и противовъзпалително действия. Структум значително намалява дегенеративни дистрофични промени в хрущяла на междупрешленните стави, забавя разрушаването на костната тъкан и регулира загуба на калций. Освен това, той ускоря възстановяването на костната тъкан. На фона на приложение на препарата намалява болката в ставите и повишава тяхната мобилност. Терапевтичен ефект на хондроетин се запазва дълго време след лечението.
  Курсът на лечение с хондропротектори дълъг и непрекъснат от 2 до 6 месеца. Тези лекарства за намаляване на натоварването върху стомашно-чревния тракт може да се използва локално под формата на мехлем хондроитина сулфат, която се нанася върху кожата над засегнатите стави и се втрива до пълното усвояване. Освен това, това лекарство се използва при физиолечение (магнитофорез). Курсът повторете един път на шест месеца, когато необходимо.
 7. Лечебна физкултура – това е основният метод, състоящ в създаване на адекватни дозирани натоварвания, насочени към отнемане на напрежението в мускулите и премахване на притискане на нервните коренчета, укрепване на мускулния корсет и придаващи на свързващията апарат на еластичност. В резултат на редовни занимания се подобрява кръвоснабдяването на гръбначния стълб, се нормализират обменните процеси и хранене на междупрешленните дискове.
 8. Физиотерапия се прилага за облекчаване на болка и потискане на възпалителните процеси (електрофореза, магнитна терапия, лазеротерапия).
 9. Масажът помага за облекчаване на мускулното напрежение, подобряване на кръвообращението в тъканите, подобрява общото самочувствие.
 10. Мануална терапия.
 11. Разтягане на гръбначния стълб на специално оборудване. Целта на процедурата е увеличаване на междупрешленното пространство, намаляване на болков синдром и възстановяване на нормалното функциониране на гръбначния стълб.
 12. Рефлексотерапия – това е метод, състоящ в определена експозиция на различни рефлексните зони на тялото и на биологично активни точки. Курсове на иглотерапия трябва да се повтаря по няколко пъти на година като в подкрепа на лечението.
 13. При протрузия и херния на междупрешленния диск необходима хирургическа намеса за възстановяване целостта на фиброзни черупки на хрущяла. Хирургическа намеса се препоръчва и в случаите, когато шийна дорзопатия се проявява в продължение на 5 и повече месеца, при това, че стандартното медикаментозно лечение е неефективно
Познавателна статия:  Гръдна дорзопатия симптоми и лечение

Профилактика на шийна дорзопатия

 • Режим и физическа активност. Специална гимнастика за укрепване на мускулите стабилизира шиен отдел на гръбначния стълб.
 • Хранене и корекция на теглото, тъй като наднорменото тегло и метаболитни промени допринасят за по-нататъшното прогресиране на дистрофичния процес.

Всеки от изброените по-горе методи е ефективен и смислен в лечението на шийна дорзопатия, разумна комбинация на методики води към значителен и бърз терапевтичен ефект. При това важен момент да ги комбинирате със специално рехабилитационно оборудване за създаване на мускулния корсет.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР