Лечение на дискова херния l5-s1

Лечение на дискова херния l5-s1

14082
0

Дискова херния в лумбалната част на повече от половината случаи се среща в сегмент l5-s1. На второ място е сегмент l4-l5. Херния в останалите сегменти се среща много по-рядко (в около 10% от случаите).

Дискова херния l5-s1

l5-s1 – повече за това съкращение: буквата „L“ — съкратено от латински – „lumbar“ – лумбален отдел, буква S“ — съкратено от латинската дума „sacrum“ – сакрум. Ако виждате запис „дискова херния l5-s1“ – това означава, че се е случило загуба на пулпозното ядрото между петия лумбалния прешлен и първият сакралния.

Причини на дискова херния l5-s1

Причини на дискова херния l5-s1
При дискова херния l5-s1 възможно притискане на спиналния нерв

Именно в този сегмент се намира точката на най-голямо натоварване на междупрешленния диск при движение. Това място е точка-цел при развитието на дегенеративен процес, съответно, ако човек наднормено натоварва гърба си с прекомерни физически труд или неправилна стойка, или продължително статично натоварване – ситуацията с диска се влошава.

Дискова херния l5-s1 – това е пролапс на междупрешленния диск между последния лумбалния прешлен и сакрума. Болка причинява задна средна, парамедианна, странична и секвестирана дискова херния l5-s1.

Да се тревожи необходимо и в случай на рязко нараняване на гръбначния стълб и в случай на продължителна хронична микротравматизация. Микропукнатина в фиброзен пръстен улеснява формирането на херния на междупрешленния диск (всъщност пулпозното ядро винаги мигрира в по-дебел диск през микропукнатини в фиброзния пръстен).

В лумбалния отдел надлъжната връзка достатъчно дебела и гъста, силно укрепена – тя предотвратява образуването на вентралната херния. По този начин, хернията „принудена“ да излиза през задната надлъжна връзка (в този отдел тя по-малко плътна и не пречи на загуба).

Терминът „медианна дискова херния“ означава, че хернията падна назад около средната линия, „парамедианна“ – означава, че хернията се намира в дясната или лявата страна на средната линия, „фораминална“ – означава, че издутина локализирана в проекцията на междупрешленните отвори. Всички видове херния при достатъчно количество могат да деформират стенките на дуралната торбичка (твърда мозъчна обвивка) и стесняват гръбначния канал, обаче фораминалната херния излиза в най-тясното място, в това тясно място веднъж се нахожда корен на нерва и обикновено този вид херния причинява най-силната болка.

Много рядко се среща вентрална дискова херния (т.е. тези, които все пак са отпаднали през предната надлъжна връзка), този вид патология на диска на практика не причинява болки с невралгичен характер, тъй като от предната част на гръбначния стълб просто няма какво да притиска. Същото се отнася и за „херния на шморл“ – това е издутина на веществото на диска в дебелината тялото на прешлена. Ако на фона на тези хернии има болков синдром, тогава трябва да се търсят други причини за възникването му (мускулен спазъм, спондилолистеза, унковертебрална артроза, спондилит, спондилоза, загладена лумбална лордоза или нещо друго).

Симптомите на дискова херния l5-s1

При малки размери изпъкването може би наличието на болки в кръста. Също такава симптоматика е възможно при средни размери медианна дискова херния. Големи хернии, херния с изразен фораминален компонент могат да дават симптом ирадиация на болката в седалището, крака по задната повърхност на бедрото и прасеца, и дори стъпало (чак до големия пръст). Болковият синдром се засилва при някакви движения (наклони, размахване с крака), продължително седене и увеличаване на аксиално натоварване.

Симптомите на дискова херния l5-s1
Болков синдром в лумбалната част на гръбначния стълб

Пациентът може да има намалена чувствителност в зоната инервация на гръбначния стълб l5, чувство изтръпване на крайниците, скованост на стъпалото, могат да се намалят сухожилните рефлекси. Това особено характерно за дорзална дискова херния.

Понякога се отбелязва намаляване на мускулната сила (пареза на крака), стъпалото като „шляпва“, ограничено я задно огъване. Може да се наруши функцията на органите в малкия таз, страшно усложнение – парализа на долните крайници (пълно обездвижване на крака). За да се избегнат подобни усложнения се извършва операция с един от достъпни начини. Рисковете от усложнения се увеличава при секвестиране на големи хернии.

Лечение на дискова херния l5-s1

Всички методи на лечение могат да се разделят на 2 типа: консервативен и оперативен. Съдейки по името, първия метод включва всички медикаментозни (аналгетици, противовъзпалителни средства, лечебни блокади, втриване мехлеми, физиотерапия с лекарствени вещества) и немедикаментозни начини за лечение (масаж, мануална терапия, остеопатия, иглотерапия, методи на гирудотерапия, различни начини на разтягане, лечебна физкултура). Оперативен метод – обединява различни начини за хирургично отстраняване на паднали елементи на диска и разделен на обичайни начини (класическа хемиламинектомия и кюретаж на херния под контрола на „ad oculus“, също така достъпът може да се осъществи без резекция на лък тел прешлена, ако позволяват анатомични размери и локализация на хернията) и малко инвазивни методи (лазерна вапоризация, хемонуклеолиз – папаинизация на пулпозното ядро и др).

Смята се, че в случай на необходимост от извършване на хирургическа намеса трябва да се предпочитат малко инвазивни методи, тъй като методология за тяхното провеждане малко травмира паравертебрални тъкани, не оставя следоперативен белег, се характеризира с по-кратък период на възстановяване след операцията (на пациента позволяват да ходи вече след няколко часа след хирургическа намеса!).

Лечение на дискова херния l5-s1
Снимка на лумбалния отдел

Познавателна статия:  Възстановяване след операция на херния

Консервативен метод за лечение

Ние подробно ще се спрем на консервативните методи за лечение, тъй като оперативни – все пак са крайно средство (което трябва да се направи, ако след няколко години отново се образува херния, а тя може да се образува като в оперирания сегмент, така и в съседните). Но най-важното – съществува най-оптимален алгоритъм за последователността на медицински дейности (основният принцип на който – тежест и радикалност метода на лечение трябва да съответства тежестта на състоянието).

Алгоритъм е следния: консервативни методи, оперативни (при не успешни консервативни), а след това отново консервативни методи за по-добро лечение и възстановяване след операция. Дори и ако ще минете преглед в най-добрите германски или израелски клиники ще ви предложат оперативно лечение и постоперативна консервативна терапия, а в случай на отказ от консервативна терапия, може да има фраза за липса на гаранция за резултат, или намаляване ефективността на лечението. Този подход е много логичен, тъй като консервативното долекуване след проведена оперативна намеса повишава процент на отлични, добри и положителни резултати в статистиката на стационара, и това е наистина добре за пациента!

Отдавна известно, че най-добрия ефект в лечението на дискова херния l5-s1 се постига при комбинация използването на „западните“ и „източните“ подходи. Значително се намалява времето за лечение, се намалява вероятността от рецидив на заболяването. Тъй като „източен“ подход освен техники насочени към лечение на основното заболяване голямо внимание се отделя на „чистене“ на кръвта, лимфата, съдовете, пътища на храносмилането и т.н. – често това е дори необходимо условие.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР