Лечение на деформираща шийна спондилоза с помощта на гимнастика

Лечение на деформираща шийна спондилоза с помощта на гимнастика

3322
1

Деформираща шийна спондилоза на гръбначния стълб е дистрофично дегенеративно заболяване, при което по краищата телата на шийните прешлени растат костни израстъци (остеофити). Остеофити имат вид на „тръни“ или „клюни“, насочени към телата. В по-напредналите случаи се деформират и сами тялата на прешлените. Тази патология по-често се наблюдава при пациенти на възраст 50 и повече години.

Причини за развитие на шийна спондилоза

Лечение на деформираща шийна спондилоза с помощта на гимнастика
Деформираща шийна спондилоза
 • възпаление на междупрешленните стави (артрит);
 • нараняване на гръбначния стълб;
 • шийна остеохондроза на гръбначния стълб;
 • продължително статично натоварване, например, работа в седнало положение;
 • нарушение на стойката;
 • възрастови промени;
 • преохлаждане.

При нестабилност на шийния отдел на гръбначния стълб деформираща спондилоза се развива при по-млади хора и по-бързо прогресира.

Симптомите на заболяването

 • нетърпими болки в тилната област, най-често в първата половина на деня, отдаващи в раменния пояс, област на очите и ушите;
 • неприятни усещания и ограничение подвижността на шията при завъртане главата в страни;
 • «пукнатина» в областта на шията при движения;
 • виене на свят;
 • при стискане нервните окончания болката се разпространява на ръката, се усеща изтръпване и мравучкане.
 • в напреднали случаи се наблюдава атрофия на мускулите, при ангажиране в болестния процес в гръбначния мозък се появява неравна походка и проблеми с уринирането.

Лечение на деформираща спондилоза

Лечение на спондилоза на първо място насочено към негативно облекчение на болката и възпаление. Това се постига с прием на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, като например лекарства от групата на НПВС (ибупрофен, диклофенак, волтарен, мовалис). Но тези лекарства само улесняват състоянието, но не отстраняват причината за заболяването и не спират патологична остеосинтеза (образуване на костна тъкан). Затова толкова важно едновременно с медикаментозни методи се прилага масаж и физиопроцедури и редовно извършване на специална гимнастика за укрепване на мускулния корсет на врата и гърба.

Лечебна гимнастика при спондилоза трябва да се извършва под контрол на инструктор. Упражнения при тази патология трябва да се извършват плавно и леко. Важно е да избягвате ненужни товари. Редовно изпълнение на упражненията подобрява кръвообращението в областта на шийния отдел на гръбначния стълб и поддържа в нормален тонус мускулите, а също така допринася за опазването физиологична подвижност на гръбначния стълб.

Познавателна статия:  Шийна лордоза

Упражнения за шийния отдел на гръбначния стълб

При изпълнение на упражнения важно да се диша правилно. Упражнения за шийния отдел на гръбначния стълб трябва да се извършват много внимателно поради своята мобилност, всяко ненужно усилие може силно да навреди. Целта на занимания — укрепване на мускулите на врата и възстановяване гъвкавостта на шийния отдел на гръбначния стълб.

Преди да започнете упражнения, може да направим един малък тест. Първо трябва да се накланя главата до краен предел напред, при това брадичката лесно се докосва до гърдите, а след това – погледнете нагоре, хвърлете главата, след това наклонете наляво и надясно — ухото докосва рамото, се изпълняват завои надясно-наляво и се върти с главата. Ако имаше някакви ограничения при извършването на тези движения, тогава занимания са изпращат за тяхното премахване на първо място.

Ето примерен комплекс от упражнения при шийна спондилоза:

Серия от упражнения №1 насочена към развитието на природната гъвкавост на шийния отдел на гръбначния стълб

 • Наклони напред.
 • Наклони назад.
 • Завои надясно и наляво, при това опитайте се да погледнете надолу зад гърба си.
 • Странични наклони надясно и наляво, при това ръката се простира надолу.
 • Кръстосайте ръцете в задната част на главата, на издишване наклонете главата си напред, опитайте да докоснете с брадичката гърдите. На вдишване вземете изходна позиция.

Не прави резки и дълбоки движения. Всяко упражнение трябва да се изпълнява 6-8 пъти, при това трябва да се забави движението на три секунди, когато ще бъде постигната максимална амплитуда.

Познавателна статия:  Шийна остеохондроза симптоми и лечение

Серия от упражнения №2 насочена към укрепване на мускулния корсет и развитие на гъвкавостта

 • От положение лежа на дясната си страна, издърпайте напред дясната си ръка, сложете главата си на нея. С лявата ръка трябва да се упрете в пода пред гърдите. Повдигнете главата си от пода и задръжете я в тази позиция до 5 секунди. Повторете упражнението на друга страна. Изпълнявайте ги до чувство на умора на мускулите.
 • Изходна позиция — съща. Издигнете главата и въртите я към лявото рамо. Задръжте това движение до 5 секунди, след това задръжте главата в висящо положение, гледайте на пода до 5 секунди. Повтори упражнението на обратната страна. Изпълнявайте до чувство на умора мускулите.
 • Упражнение трябва да се повтаря до 2-3 пъти на ден. В началните етапи на лечението на спондилоза след гимнастика се препоръчва на шията се носи специална фиксираща превръзка, за да осигури на мускулите функционален покой.

Упражнения за укрепване на шийните прешлени много и във всеки конкретен случай лекарят избира най-оптималния комплекс.

При деформираща спондилоза упражнения трябва да се правят постоянно. Ако ще се откажете да се занимавате, болката ще се възобнови с нова сила. Ако не можете да изпълнете серия упражнения, дълго време прекарвайте седнало в неудобно положение, след което трябва да поне веднъж на час да прекъсвате и да се опрете на облегалката на стола, спуснете ръцете по протежение на тялото и вдигнете главата. Освен това, по време на работа важно да се следи за стойката – трябва да се запази гърба си точно, шията напред не се издава.

Лечение за спондилоза трябва да се започне още в ранните етапи, тъй като заболяването може да доведе до хроничен ишиас с постоянен болком синдром.

1 коментар

НАПИШИ КОМЕНТАР