Лечение на баланит (баланопостит) в зависимост от характера на заболяването

Лечение на баланит (баланопостит) в зависимост от характера на заболяването

6456
0

Баланит – възпаление на главичката на пениса у мъжете. Почти винаги баланит е придружен от възпаление на вътрешната заплатата на препуциума – в такъв случай заболяване се нарича баланопостит.

Баланит лечение и сиптоми на заболяването

Поради анатомични особености болестта се среща само при мъжете, освен това тя може да се разболее като на възрастен човек, така и за детето.

Баланит и баланопостит не само са придружени от болезнени и неприятни усещания, но и доведат до рязко влошаване на качеството на интимния живот на мъжете. При диагностициране на заболяване трябва да се изключи сифилис и гонорея.

Какви са видове баланита?

Инфекциозен баланит
Инфекциозно възпаление на главичката на пениса може да избухне при полов контакт с носители на полово предавани инфекции (гонорея, трихомонаден колпит и др.). Прояви на инфекциозен баланит зависят от вида на инфекцията, доведаща до заболяване.
Травматичен баланит
Възниква в резултат на нараняване на препуциума – в кожата на пострадалия лесно проникват вируси и бактерии. При това образувани пукнатини се изчервяват, се възпаляват и болят.
Херпетичен баланит
Следствие на хроничен херпес на половите органи. Този вид баланита придружен с периодично херпетични обриви на пениса.
Анаеробен
Се нарича с грамотрицателни бактерии и придружен от леко зачервяване на главичката и лепкави секрети, които имат неприятна миризма.
Цирцинарен
Се провокира микробна инфекция. Основната проява на цирцинарен баланит – червени, ясно описани петна, представящи на главичката на половия орган на мъжа.
Алергичен
Може да бъде причинен от употребата на презервативи или други местни противозачатъчни средства, придружени от сърбеж и зачервяване.
Кандидозен
Се причинява с гъбична инфекция от рода Кандида. За кандидозен баланит са характерни сърбеж, парене и бял изварен налеп с неприятна миризма.

При възникване на баланита и баланопостита голяма роля играят различни фактори, водещи до разрушаване на естествената резистентност на кожата и лигавиците до сапрофитиращата (болезнена) флора.

Познавателна статия:  Лечение на баланит (баланопостит) в зависимост от характера на заболяването

Да спровокира възпаление на мъжки полов орган може:

 • най-различна инфекция (стафилококова, стрептококова, гъбична и др);
 • хронични заболявания (диабет, псориазис, анемия, себореен диатез);
 • дълъг и тесен препуциум;
 • фимоз – заболяване, при което невъзможно да роди главата на пениса;
 • уретрит, съпровождаващ с гнойни избори от уретрата;
 • недостатъчна хигиена на половите органи;
 • прекомерно увличане секс или мастурбиране, което води до увреждане на повърхността на кожата.

Симптоми на възпаление

Общи симптоми баланита за всички видове – зачервяване на главичката, сърбеж, парене, избори с неприятна миризма. Ако възпалението на главичката на пениса (баланит) не се лекува в по-ранен етап, към него се присъединява възпаление на препуциума (баланопостит), което може да прогресира и да доведе до усложнения.

Баланопостит има три последователни етапа на развитие:

Обикновен баланопостит
Този етап се характеризира със зачервяване на главичката и препуциума, парене, сърбеж, отечност и гнойни избори.
Ерозивен баланопостит
На полов орган в тази фаза се образуват повърхностни ерозии, индивидуални или сливаващи, обрамчени с бяла ресна. Характерни са и дифузно слущивание на роговия епидермиса и обилни гнойни секрети. На този етап на заболяването често се усложнява с болезнен регионален лимфангит и остър слабинов лимфаденит.
Гангренозен баланопостит
Тази степен в развитието на заболяването обикновено придружена от повишена температура и влошаване на общото здраве на пациента. Полов орган обхванат с болезнено гнойно-некротични рани, при това на главата и препуциума много зачервена и силно са подути, обилни гнойни избори с много неприятна и остра миризма. Зарастването на язви се случва бавно, на техните места остават силни белези.

Методи за лечебна терапия

С всяка форма на баланита много важно да се спазва строга хигиена на половите органи.

 • При не сложен баланит лекарят обикновено предписва ванички от калиев перманганат, промивка с разтвор на фурацилин, водороден прекис. Също така предписват противовъзпалителни и антисептични мехлеми.
 • При кандидозен баланит предписват противогъбични лекарства.
 • Ако балонит отива в баланопостит и се усложнява с гнойни възпаления предписват антибиотици, антибиотично лечение.
 • При напреднали и остри форми възпаление на пениса се практикува оперативна намеса (ексцизия на препуциума – обрязване).
 • При баланит, осложнен с фимоз, лекар предписва промивка на препуциалната торбичка или разтвор на разтвор на ляписа, а ако фимоз прогресира, прибягват до циркумизация (ексцизия препуциума).

Препоръки на традиционната медицина

За ускоряване на възстановяването има смисъл да се прибегне към народните средства. Но само използването на всички народни рецепти трябва да бъде строго съгласувано с лекуващия лекар, за да не се допусне още по-голямо влошаване на ситуацията.

За лечение на баланита и баланопостита в домашни условия се прилага следното:

 1. Промивка на главичката и препуциума с отвар от корени копър. За приготвяне на отвара трябва да се нареже ситно 50 грама корени от копър, вари ги в половин литър вода около 10-15 минути, а след това да се настояват в продължение на един час.
 2. Лосион и вана от отвара листа от градински чай намаляват сърбежа и облекчават възпалението. Две супени лъжици изсушени и нарязани листа от градински чай са заварени в продължение на 10 минути в половин литър вода, а след това се настояват 30-40 минути.
 3. Образувани рани се препоръчва за смазване на пресен сок от алое, който има силна антимикробна и лечебна дейност.
 4. При всяка форма на баланита може да смажете главичката и препуциума с масло от зърнастец или дива роза – прекрасно изцеление и противовъзпалителен ефект.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР