Лечение и последствия хипоплазия на гръбначната артерия

Лечение и последствия хипоплазия на гръбначната артерия

2458
10

Под общото понятие „хипоплазия“ се разбира такова болестно състояние, при което се наблюдава изостаналост на определен орган, тъкан или от съда в човешкото тяло.

Хипоплазия на гръбначната артерия – това е недостатъчно развитие на съда, предполагащо стесняване на своята лумена на това място, където той преминава в костния гръбначен канал. Това се дължи на аномалии в развитието на гръбначния стълб или недоразвитие директно артериите.

Хипоплазия на гръбначната артерия
Къде се развива хипоплазия

Най-голямата опасност хипоплазия в това, че тя не може да се проявява много дълго време, т.е. нарастването на нейните признаци се случва много бавно.

Хипоплазия причини

Трябва да се каже, че причината за тази болест, която може да се прояви във всяка възраст на човека се появяват още в утробата на майката. Това е:

 • Нараняване на бременната жена (синини и т.н.)
 • Инфекциозни заболявания по време на бременност. Най-опасни заболявания, които могат да доведат до появата у детето в бъдеще хипоплазия на гръбначната артерия, са рубеола, токсоплазмоза, грип.
 • Генетично предразположение към заболяването на кръвоносната система.
 • Вредни навици на бременната жена (алкохол, тютюнопушене).
 • Въздействие върху организма на бъдещата майка отровни химикали.
 • Прекомерно излагане на организма на бременната жена от гама-лъчи.

Но трябва да се каже, че хипоплазия не винаги може да се случи на посочените по-горе причини. Те само увеличават риска от това заболяване. Освен това, има случаи, в които хипоплазия е вродена болест, дори и при липса на всички тези причини.

Видове на хипоплазия

Видове на хипоплазия
Хипоплазия може да бъде двустранна или едностранна

Има хипоплазия двустранна и едностранна. При първият вид на заболяването се среща доста рядко. Еднопосочна хипоплазия може да бъде лява или дясна.

Хипоплазия на лявата гръбначна артерия, обикновено се проявява не веднага, а след продължително време от момента на своето развитие. По принцип, този тип заболяване се появява при много вече в доста зряла възраст.

Хипоплазия на дясната гръбначна артерии се среща по-често. Така, това заболяване в една или друга степен на развитие се намира при 10% от населението на планетата.

Симптоми на хипоплазия

Ще разгледаме най-честите признаци, сочещи на това, че у човека хипоплазия на дясната гръбначна артерия или лявата.

Но преди това трябва да се каже, че симптомите при всеки пациент могат да бъдат съвсем различни. При това, те често са много размити и понякога са сходни със симптомите на други заболявания. Понякога дори се случва така, че за заболяването си човек научава само след още едно планиране на лекарски преглед. Така че, това е от следните симптоми:

Симптоми на хипоплазия
Чест световъртеж като симптом на хипоплазия
 • Често виене на свят, които са напълно беспричинни.
 • Редовно повишаване на налягането.
 • Главоболие.
 • Нарушаване на координация при движенията, включително колебание по време на вдигане. Понякога човек дори се сблъсква с някакви предмети или хора.
 • Рядка загуба на съзнание.
 • Замъглено зрение.
 • Частична или пълна загуба чувствителност на някои части от тялото, включително ръцете и краката.
 • Влошаване на общото самочувствие.

Всички изброени по-горе симптоми, свързани с нарушение на мозъчното кръвообращение, което се дължи на неправилно функциониране на гръбначните артерии, захранващи мозъка.

Необходимо също така да се отбележи, че с напредване на възрастта признаци на хипоплазия имат свойството да се засилват още повече.

Това се случва поради факта, че кръвоносните съдове по отношение стареенето на организма губят предишната си еластичност, се запушват, вследствие на което се случва стесняване лумена на артериите.

Диагностика

Ако има най-малко съмнение за това, че имате хипоплазия на дясната гръбначна артерия или лявата, трябва незабавно да се потърси помощта на лекар, а именно невролог. След първоначално разглеждане, той при всяко съмнение за потвърждаване на диагноза ще ви предпише по-нататъшно проучване.

На първо място, това е ултразвуково изследване на гръбначните артерии. С помощта на него се определя диаметърът лумена на артериите. Така нормален лумен е от 3,6 до 3,8 мм. А патологията се счита за съдово стесняване до 2 милиметра. Това е основен диагностичен знак за наличието на такова заболяване, като хипоплазия.

Освен това, се назначава и такава допълнителна диагностична мярка, като ангиография. Това е рентгеново излъчване с въвеждането на контрастни препарати, което позволява да се определи в какво състояние се намират кръвоносните съдове.

Хипоплазия лечение

В някои случаи лечение на хипоплазия не се изисква. Защото често някои нарушения на хемодинамика не са патологични и се смятат за норма.

Факт е, че всеки организъм има адаптивни функции, които не ви позволяват да се допуска влошаване на кръвоснабдяването на мозъка.

Това се случва, защото недостатъчност на някои съдове се компенсира с пълно функциониране на други съдови разклонения. Благодарение на това кръвоснабдяването се осъществява чрез други артерии, така че прояви на хипоплазия тялото не усеща.

Хипоплазия лечение
По време на операцията в артерия се определя стент

Но може да бъде и съвсем друга ситуация, когато се случва прекалено претоварване на организма, което води до провал и, като следствие, до патология. Така че ако симптомите на хипоплазия започнаха да се проявяват, трябва да се започне лечение, защото последиците могат да бъдат неприятни.

В случай ако диагноза на заболяването поставен сравнително рано, лечението може да бъде медикаментозно. Основите му представляват средства, които имат съдоразширяващо действие (за подобряване на кръвообращението) и допринасят за намаляване на налягането. В допълнение за лечение като допълнителни средства включват ноотропни лекарства.

Но в много случаи хипоплазия поради ненавременни прояви симптомите преминават в по-тежка форма. А именно в такава, когато чрез лекарства да компенсирате хипоплазия не е възможно. И тогава оперативното лечение е единственият изход. Такова лечението състои в провеждането на стентиране или ангиопластика. Понякога се прилагат и двата метода.

Възможните последици

Ако навреме не се разкрива хипоплазия, последиците от тази болест могат съществено да влошат живота на човека.

С такива последици, като правило, е умора, емоционални раздори с остър беспричинна разлика настроението, често депресия, силно главоболие, сънливост, свръхчувствителност или, обратно, намаляване или пълно нарушение чувствителността на определени зони на тялото, намаляване на зрението, на слуха, както и атеросклероза, проблеми със съня.

Да не се излага хирургическа намеса, при първите признаци хипоплазия на гръбначната артерия трябва да се обърнете към невролог.

Диагноза може и да не подтвердиться, тъй като симптомите на заболяването са сходни със симптомите на много други здравословни проблеми или просто свидетелстват за временното влошаване на благосъстоянието в резултат, например, на преумора. Но лекарски преглед не може да навреди.

10 коментара

 1. Моя син 9 години. Той все още не говори ясно. Той има хипоплазия на дясната гръбначна артерия. Може и да бъде таково.

 2. Имам вродена хипоплазия на лявата гръбначна артерия по цялото продължение на сканиране, нарушена координация на движенията, лекарства не помагат. Какво може да се направи?

 3. Имам хипоплазия на дясната гръбначна артерия, велизиев кръг не затворен. Какво ме грози в бъдеще, ако все още имам само главоболие и загуба на зрението?

  • Ако диагноза е потвърдена, то имате в бъдеще риск от инсулт значително по-висок, отколкото при хора без хипоплазия. Необходимо наблюдение на невропатолог и неврохирург, профилактично лечение.

 4. Показан ли массаж или ЛФК при хипоплазия на правата гръбначна артерия?

  • Противопоказания няма. Ако хипоплазия води до повишаване на кръвното налягане или нарушава функцията на бъбреците, лекарят трябва да отбележи това при назначаване на процедурата.

 5. Гост, при хипоплазия аз няколко пъти в седмицата правих упражнения и ЛФК. Не се притеснявайте всичко ще се оправи.

 6. Алина, мога да ви посъветвам да се консултирате с няколко специалисти и само тогава вие ще разберете какво трябва да правите по-нататък.

 7. Се лекувах от хипоплазия в Литва, много цивилизована нация. И само в Литва ме постави на краката, а у дома ма лекуваха с таблетки и скъпи процедури!

НАПИШИ КОМЕНТАР