Лечение и диагностика синовита на тазобедрена става

Лечение и диагностика синовита на тазобедрена става

3198
0
Лечение и диагностика синовита на тазобедрена става
Синовит на тазобедрена става

Синовит на тазобедрената става – това е възпаление на синовиалната обвивка на тазобедрените стави, по време на който в кухината на ставата прониква излив или ексудат. Развитието на заболяването може да се придружава от загуба на няколко стави едновременно. Например, синовит на колянната става носи името гонита и в сравнение с поражението на тазобедрената става се среща много по-рядко.

Подвижен синовит или транзиторен синовит на тазобедрената става най-често могат да се срещнат при деца и по този повод те започват да куцат, по-податливи на заболяване момчета на възраст от три до десет години. Развитието на заболяването може да се случи, след като получи ОРИ, а може да възникнат и след травми, но точният механизъм, според който болестта започва да се развива, докато не е доказано. Ако причината е инфекция, експерти подозират синовит инфекциозен произход, но ако травма, струва да мислем за травматичен синовит. Синовит се появява внезапно и се развива доста бързо, за сметка на непрекъснато натрупване в кухината на ставата течност, която отделя въспалена синовиална обвивка, възниква неговото подуване.

Симптоматика и диагностика

За симптоми на синовит много прилича на туберкулезно поражение на ставите, при което може да се наблюдава ограничение на движенията, спазъм на мускулите, а също така болки в интерес на засегнатата става. Треска или появата на температура може да се наблюдава в редки случаи и за тази болест това не е типично.

В начален етап на развитие на болестта на рентгенова снимка може да е и съвсем безполезен. Единственото нещо от синовит може да се издаде при този метод на изследване, така че това е разширение на ставна цепка. За разлика от рентгенологическо, ултразвуково изследване на по-информативно в диагностиката на синовита. Болките, които се появяват предимно през нощта, също ще свидетелстват за бързото развитие на възпаление. Автентично да се постави диагноза, ще помогне и набоде, която ще даде течност, и може да бъде под микроскоп за изследване.

Всичката коварност на тазобедрения синовит състои в това, че болката не е толкова интензивна и можете просто да я претърпите или да я заглушите с помощта на болкоуспокояваще, така и в състояние на покой е било значително намалява или изчезва съвсем. Така и про лекар пациентът спомня само в по-късните етапи на заболяването, когато болестта се лекува доста трудно и понякога просто е трудно.

Познавателна статия:  Как се лекува бурсит на раменната става

Класификация на синовита

Традиционно синовиит струва да се разделя на две форми, които включват в себе си остра и хронична. При остра форма болката в ставата ще се усилва по време на нейната палпация. След това струва да проведете допълнителни методи за изследвания, които ще потвърдя или отхвърля предварителна диагноза. Задължително произвеждат ултразвук и пункцию на засегнатата става.

Лечение и диагностика синовита на тазобедрена става
Синовит на тазобедрената става у децата най-често носи хроничен характер

И синовит на тазобедрената става у децата най-често носи хроничен характер. Това е свързано с разсеяност на родителите или несвоевремени осмотри, и много други причини и като резултат на това заболяване преминава в отворена форма. Понякога и нелечена остра форма, която може да бъде грешка, допусната за друго заболяване по-късно може да премине в хроничен процес.

Също така синовит класифицират в зависимост от получените при пункция на излив. Той може да бъде гноен, когато се присъединява и бактериална инфекция, серозно-гноен и също серозен. Гнойна форма дава да знае за себе си почти постоянно под формата на слабост, топлина и охлаждане.

Лечение на синовита

Има няколко подхода към лечение на синовита:

  • Консервативни;
  • Оперативни;
  • Традиционни методи;

Доста често лечението на синовита на тазобедрените стави започват с консервативни методи. Лекарите предпочитат в лечението на синовита предписват противовъзпалителни средства в комбинация с антибиотици, също засегнатата конечност струва да се фиксира с помощта на гипсова превръзка. Освен лекарства може да се направи и пункция на става, именно пункция може да бъде едновременно диагностична и лечебна процедура. Течността, която лекарят ще получи в резултат на нея може да се изследва, а сами става междувременно ще се разтовари и ще се намали болковият синдром.

Познавателна статия:  Диагностициране на системен лупус еритематодес
синовит на тазобедрената става при деца най-често носи хроничен характер
Пункция на става ще даде най-пълна информация за заболяването

Лечението да продължи в продължение на седем дни или при постоянна положителна динамика до изчезване на симптомите. Ако в продължение на седмица симптоматика остана, че си струва да мисля за правилността на избрания метод за лечение и отново да дойде на среща с вашия лекар. В продължение На първата седмица от лечение на физическо натоварване трябва да бъде строго ограничено, особено при дейности, които се предвиждат по-голямо натоварване на засегнатата става. След като миналата седмица може да се смели стъпки да се върне към този начин на живот, който е бил преди това. Синовит – болестта не е заразна и болни не отделя причинителя в околната среда. Това е само реакция на организма, за да влязат в него вирус. Затова често заболяване и се нарича реактивен синовит.

При неефективност на консервативната терапия се прибягва до оперативни методи за лечение, които включват в себе си пункция на става. Често прибягват и до скритие и дрениране кухината на ставата, особено при гноен вариант на синовита. Също така, в допълнение на антибиотици при тежки случаи могат да определят и протеолитически ензими.

Традиционни начини се основават на прилагането на билки. Но преди да ги вземе, заслужава непременно да се консултирате с лекаря си, защото самолечението може напротив да влоши рамките на заболяването. Освен това може да се постигне усложнения, които особено в детския организъм се развиват главоломно бързо.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР